◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Filiala UZPR Olt „Pan M. Vizirescu” a participat, la Balș, la „Zilele Mihail Drumeș”

Pentru a risipi orice nedumerire în legătură cu activitatea publicistică a marelui romancier interbalic – dar și după – Mihail Drumeș, amintim că a început-o încă de licean (la 14 ani la liceul din Balș); atunci a realizat revista școlară „Licăriri”. În ea a publicat proză, dar și versuri sub numele original (din catalog) Mihai V. Dumitrescu.

Mai târziu a folosit și pseudonime: cel mai frecvent Mihail Drumeș. Ca student la Litere și Filosofie la București, a publicat articole despre viața teatrală, dar și proză în paginile unor reviste periodice: „Rampa”, „Flamura”, „Știrea”, „Dimineața”, „Universul literar” și „Convorbiri literare”.

Dat fiind faptul că familia sa (Dumitrescu), în frunte cu tatăl său, a plecat din Ohrid (azi Macedonia de Nord) și s-a stabilit în Balș (în 1904; Mihai avea 4 ani) împreună cu copilul Mihai (viitor Drumeș) și au locuit acolo, cadrele didactice de la școala generală nr.5 din Balș au luat hotărârea (în anul 2008) ca acest lăcaș de cultură să poarte numele de „Mihail Drumeș”.

De atunci, în fiecare an (exceptând anii de pandemie) toamna, în luna lui Brumar, în jurul zilei de 26, mulți dintre cei legați spiritual de Mihail Drumeș și de această școală gimnazială performantă se întâlnesc în sala de festivități „Paul Tudor”, din Primăria orașului Balș, pentru a-și omagia cu bucurie patronul spiritual.

Reprezentanți ai Filialei noastre, UZPR Olt, participă de ani de zile la aceste manifestări la ceas autumnal, mai ales că promotori și organizatori sunt doi publiciști făcători de reviste școlare: prof. filolog Daniel Guran și prof. geograf Mirela Costache (membru UZPR Olt), evident în colaborare cu colegii, elevii, părinții și conducerea (director, prof. Aurelia Petcu).

Vineri, 24 noiembrie 2023, începând cu ora 13:00, am fost invitați și ne-am adunat la locul știut; a fost invitat inspectorul școlar de zonă, primarul și elevii secondați de dascălii și de părinții lor.

Două eleve au fost prezentatoare de excepție: grupul coral „Voces Primavera”, ansambluri de cântece și dansuri din școală, precum și două interprete consacrate în folclor, plecate din această școală. La fel filme despre școală și ecranizarea după „Elevul Dima, dintr-a șaptea”, cu actor și regizori elevi – „drumeșari”.

Colegul nostru Paulian Buicescu – în nota sa obișnuită – a făcut o prezentare versificată a manifestației, cu amintiri și constatări prezente, dar ne-a și facilitat urmărirea prin online a activității; s-au conectat conducerea filialei – Ana Vasile, Elena Boaldă și Maricela-Paraschiva Buicescu. Promitem – dacă DOMNUL va îngădui – să revenim în brumar 2024, la „Drumeș”, ca „drumeșari”!

 

          a consemnat Ana Vasile / UZPR Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *