◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Platforma Consiliului Europei de promovare a protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor constată că protecția
și siguranța nu (prea) există

Din 2022, de când Rusia și-a lansat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, cel puțin 12 jurnaliști și lucrători media au fost uciși și 21 au fost răniți în timp ce își îndeplineau sarcinile profesionale. Războiul a avut loc într-un context de degradare continuă a libertății presei în întreaga Europă, cu o creștere semnificativă a numărului de jurnaliști în detenție, potrivit raportului anual 2023 al organizațiilor partenere ale Platformei Consiliului Europei de promovare a protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor.

Lansat sub titlul „Războiul în Europa și lupta pentru dreptul de a relata”, raportul examinează principalele amenințări la adresa libertății presei în Europa și adresează recomandări Consiliului Europei, Uniunii Europene și statelor membre cu privire la acțiunile necesare pentru a îmbunătăți situația.

În 2022, platforma a publicat 289 de alerte privind amenințările grave sau atacurile la adresa libertății presei în 37 de state, jurnaliştii fiind uciși, închiși, atacați, hărțuiți din punct de vedere legal și supuși campaniilor de defăimare. Acest număr include alerte referitoare la Rusia, deoarece organizațiile partenere au decis să continue să monitorizeze starea libertății presei și atacurile împotriva jurnaliștilor din Rusia, după expulzarea acesteia din Consiliul Europei în martie 2022.

Secretarul general Marija Pejčinović Burić a declarat: „Am observat o creștere îngrijorătoare a atacurilor și amenințărilor împotriva jurnaliştilor în ultimii ani. Mulți jurnaliști au dat dovadă de curaj, iar alții au plătit cu viața pentru dreptul de a relata după agresarea Ucrainei de către Rusia. Faptul că multe dintre aceste atacuri rămân nepedepsite amenință însăși fundația societăților noastre. Solicit statelor membre să ia această problemă în serios și să respecte și să protejeze pe deplin drepturile jurnaliștilor, să le asigure siguranța, să le protejeze sursele și să prevină cenzura și alte forme de interferență în activitatea lor.”

 

Supraveghere, legislații restrictive, abuz de justiție, capturare media

Raportul Safety of Journalists 2023 examinează în detaliu represiunea împotriva jurnalismului independent în Rusia și teritoriile ocupate din Ucraina și conține un capitol special despre Belarus, potrivit coe.int.

Pe parcursul anului 2022, platforma a înregistrat 74 de alerte privind atacurile la integritatea fizică a jurnaliştilor (26% din totalul alertelor), 41 alerte privind reţinerea şi încarcerarea jurnaliştilor (14%), 94 alerte privind cazurile de hărţuire şi intimidare a jurnaliştilor (32). %), și alte 80 de alerte cu privire la diverse alte acte care au efecte înfricoșătoare asupra libertății presei (28%).

Alte aspecte examinate în raport sunt introducerea unei legislații care restricționează munca jurnaliştilor, supravegherea comunicărilor jurnaliştilor, știrile false și dezinformarea, abuzul de justiție pentru pedepsirea sau intimidarea jurnaliştilor, procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP), presiunea asupra publicului și cazurile de capturare a media.

Raportul reflectă lipsa persistentă de progres în soluționarea a 35 de cazuri de impunitate ale atacurilor împotriva jurnaliștilor – 26 privind cazuri de omor.

Platforma Consiliului Europei de promovare a protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor a fost înființată de Consiliul Europei în 2015, în cooperare cu ONG-uri internaționale proeminente active în domeniul libertății de exprimare și asociații de jurnaliști, pentru a oferi informații care pot servi drept bază pentru dialogul cu statele membre cu privire la posibile acțiuni de protecție. Printre parteneri se numără Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Asociaţia Jurnaliştilor Europeni, Articolul 19, Reporteri fără Frontiere, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, Institutul Internaţional de Presă, Uniunea Europeană de Radiodifuziune, PEN International, Centrul European pentru Libertatea Presei și Media, Free Press Unlimited și Fundația Justiție pentru Jurnalişti. (redacția UZPR)

Foto: Robert Owen-Wahl/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *