◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Autortățile franceze supraveghează îndeaproape prezența instigărilor la ură pe platformele digitale

Platformele digitale trebuie să investească mai mult în moderarea conținutului și relatare și să sporească transparența pentru a respecta noile legi digitale ale UE, a declarat organul de supraveghere al mass-media din Franța.

 

Noile „agora” ale dezbaterii publice implică riscuri pentru utilizatori

Cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a actului emblematic al UE privind serviciile digitale (DSA) și la aproape doi ani după adoptarea legii franceze care anticipează DSA, Autoritatea de Reglementare a Comunicațiilor Digitale și Audiovizuale din Franța, cunoscută sub numele de Arcom, a decis să facă bilanțul „mijloacelor implementate de platforme pentru a combate conținutul instigator la ură”.

Pentru întocmirea raportului, Arcom a observat 13 servicii digitale în ultimul an și a trimis câte un chestionar fiecărei companii. Dintre aceste servicii digitale, 11 vor face obiectul unui regim deosebit de strict conform legislației digitale a UE începând cu 25 august, deoarece se califică drept platforme „sistemice”. Acestea includ Căutare Google, YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram, Bing, Pinterest, Snap, TikTok, Twitter și Fundația Wikimedia. Yahoo și Dailymotion au fost, de asemenea, examinate ca parte a raportului, dar vor trebui să fie în conformitate cu DSA în 2024.

Potrivit Arcom, platformele au efectul pozitiv de a fi „noile agora” în centrul dezbaterii publice. Cu toate acestea, modelele lor de afaceri, bazate pe publicitate și atragerea atenției, aduc riscuri pentru utilizatori, potrivit EURACTIV.

Pentru a se asigura că serviciile digitale respectă DSA, raportul recomandă mai întâi ca platformele „să îndeplinească obligațiile de transparență” cu toate părțile interesate care luptă împotriva discursului instigator la ură online. Pentru a realiza acest lucru, raportul recomandă creșterea resurselor disponibile pentru moderare.

 

Transparență și responsabilitate în fața autorităților

În ceea ce privește raportarea conținutului instigator la ură, Arcom consideră că ar trebui simplificată pentru utilizatori și că aceștia ar trebui să aibă o îndrumare mai bună în timpul procesului.

Autoritatea de supraveghere a mass-media din Franța sugerează, de asemenea, că utilizatorilor care raportează conținut dăunător ar trebui să li se reamintească legea în vigoare în prezent și că utilizatorii ar trebui să poată raporta conturi întregi, mai degrabă decât elemente de conținut izolate.

În ceea ce privește moderarea conținutului, Arcom solicită mai multă transparență în ceea ce privește resursele utilizate, în special numărul de moderatori angajați pentru fiecare limbă.

Sursa alertelor, fie că este vorba despre utilizatori, „semnalizatori de încredere” sau autorități publice, este ceva ce Arcom dorește să fie indicat sistematic în rapoartele de transparență.

În raport, Arcom subliniază, de asemenea, importanța platformelor care sporesc transparența activităților lor, creează legături cu flaggeri de încredere și consolidează cooperarea cu autoritățile publice, ca parte a obligației de diligență stabilită în DSA.

„DSA îi va obliga să răspundă autorităților pentru a lua măsuri împotriva conținutului, a identifica autorul și a face publice aceste acțiuni”, adaugă instituția. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *