◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.06.2024

Studiu. Taxarea superbogaților, fezabilă din punct de vedere tehnic

Un raport comandat de Brazilia pentru G20 arată că schema internațională de impozitare a averii miliardarilor este fezabilă din punct de vedere tehnic. Măsura ar putea genera venituri suplimentare de până la 250 miliarde de dolari pe an.

Studiul realizat de economistul francez Gabriel Zucman a concluzionat că progresul în găsirea unor modalități de impozitare a corporațiilor multinaționale a însemnat că este posibilă perceperea unui impozit global asupra persoanelor fizice – chiar dacă nu toate țările au fost de acord să participe. Zucman a pregătit raportul după ce a fost invitat de Brazilia – care deține acum președinția grupului G20 de națiuni dezvoltate și în curs de dezvoltare – să examineze modalități de creștere a nivelurilor scăzute ale impozitelor plătite în prezent de cei superbogați. „Există un sprijin public copleșitor pentru această idee. Cu zece ani în urmă, nimeni nu credea că 130 de țări vor susține o taxă minimă pentru multinaționale. A fost considerat utopic”, a spus Zucman, la lansarea raportului, citat de The Guardian.

Raportul arată că miliardarii plătesc în prezent un impozit mediu de 0,3% pe avere – mai puțin decât ratele plătite de muncitori. Zucman a spus că averea medie a celor mai mari 0,0001% dintre indivizi a crescut cu 7,1% pe an, în medie, între 1987 și 2024, crescând ponderea bogăției globale a miliardarilor de la 3% la 14%. Descriindu-și planul drept o suplimentare a impozitului pe venit, astfel încât miliardarii să plătească o taxă anuală de cel puțin 2% din averea lor, Zucman a spus că impozitarea progresivă este „un pilon cheie al societăților moderne”.

 

„O propunere serioasă, care este în interesul economic strategic al fiecărui guvern”

A evalua bogăția miliardarilor ar fi relativ simplă, deoarece cea mai mare parte este deținută sub formă de acțiuni. Raportul spune chiar că planul ar putea fi pus în aplicare cu succes chiar dacă nu l-ar adopta toate statele, prin consolidarea taxelor de ieșire actuale (taxele asupra oamenilor bogați care își duc banii într-o jurisdicție neparticipantă) și prin implementarea „colectorului de taxe de ultimă instanță”. Aceasta ar implica extinderea la indivizi a regulilor care permit țărilor participante să impoziteze multinaționalele neimpozitate ale țărilor neparticipante.

Propunerea va fi discutată la reuniunea G20 de luna viitoare a miniștrilor de Finanțe, de la Rio de Janeiro. Directorul executiv interimar al Oxfam International, Amitabh Behar, a declarat: „Aceasta este o propunere serioasă, care este în interesul economic strategic al fiecărui guvern. Toate țările G20 ar trebui să susțină eforturile Braziliei de a asigura primul acord global pentru impozitarea celor superbogați”. „Abordarea averii miliardarului ar trebui să fie privită ca pasul inițial; dacă ne propunem să protejăm democrația de efectele corozive ale bogăției extreme, atunci multimilionarii ca mine ar trebui, de asemenea, să fie pregătiți să plătească mai mult – și să fie mândri să contribuie cu partea echitabilă”, a declarat Phil White, membru al Patriotic Millionaires UK. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *