◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

ONG-urile cheamă în instanță gigantul bancar BNP pentru investițiile în combustibili fosili

Trei grupuri de promovare a conștientizării schimbărilor climatice depun o acțiune împotriva băncii franceze BNP Paribas pentru că a adus o „contribuție semnificativă” la încălzirea globală prin împrumuturi acordate companiilor de combustibili fosili. Este pentru prima dată când o bancă comercială este vizată pentru finanțare legată de climă, potrivit inițiatorilor citați de rfi.fr.

Oxfam Franța, Friends of the Earth France și Notre Affaire à Tous cheamă în instanță cea mai mare bancă din zona euro pe motiv că finanțarea companiilor de petrol și gaze încalcă obligația legală de a se asigura că activitățile sale nu dăunează mediului. „BNP Paribas continuă să scrie noi cecuri în alb celor mai mari companii de combustibili fosili, fără a pune nicio condiție pentru o tranziție ecologică fără petrol, fără gaze”, a declarat Alexandre Poidatz, ofițer de advocacy la Oxfam Franța, într-un comunicat în care a anunțat procesul.

O lege franceză adoptată în 2017 impune companiilor să elaboreze planuri de atenție asupra daunelor mediului, dar nicio instanță din Franța nu a obligat încă vreuna să-și schimbe practicile în baza legii.

Deși BNP nu finanțează în mod direct astfel de proiecte, grupurile spun că extinderea generală a creditului pe care o practică îi permite să continue să susțină proiecte potențial dăunătoare prin intermediul clienților săi bancari, în timp ce face afirmații ecologice.

Într-o declarație trimisă reporterilor, BNP Paribas a spus că regretă că grupurile au ales litigiile în locul dialogului și a spus că nu poate opri imediat toate finanțările din combustibili fosili.

Activismul juridic este o mișcare din ce în ce mai populară pentru activiști, deoarece astfel încearcă să împingă companiile să se miște mai rapid în trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon. Cazul împotriva BNP se alătură unui număr de alte procese, bazate pe o serie de legi care vizează companii, de la filiala olandeză a Air France-KLM la Shell, TotalEnergies și chiar statul francez. O decizie mult așteptată într-un caz similar împotriva TotalEnergies, un client de top al BNP, este așteptată în curând. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *