◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Cimitire bizare

Există în lume cimitire care uimesc. Pe Ile Sainte-Marie, situată pe coasta Madagascarului, există un spațiu de odihnă eternă a… piraților, cu pietre funerare marcate cu cranii și oase. Un alt loc de îngropăciune celebru este cimitirul maritim din Sulina, ce adăposteşte singurul mormânt din Europa pe care se găseşte celebrul semn al piraţilor: craniul cu două oase încrucişate. Aici se odihneşte piratul Ghiorghios Kontoguris, un pirat „de uscat”.

O listă cu cimitire inedite nu poate ocoli Cimitirul Vesel de la Săpânța. Acest loc de veci este cunoscut la nivel mondial datorită modului pe care oamenii l-au ales să sărbătorească viața celor plecați. Cunoscut drept cel mai prietenos loc de îngropăciune din lume, Cimitirul Vesel este o colecție de povești de viață al căror sumar anecdotic este trecut pe fiecare cruce viu colorată.

Cultura asiatică este faimoasă pentru îngropăciunile… altfel. În anumite zone din China, Indonezia și Filipine se practică cimitirele suspendate. Sicriele din lemn sunt atârnate în cele mai inaccesibile locuri, pe margini de stâncă. Acest obicei a pornit din dorința de a feri sicriele de animale, însă cu timpul a devenit o tradiție respectată cu sfințenie.

La 12 metri sub apele coastelor Floridei a fost creat un cimitir artificial, numit Neptune Memorial Reef, cu statui, pentru toți cei care își doresc ca, odată incinerați, să-și doarmă somnul de veci în adâncurile albastre.

Un cimitir mai puțin obișnuit este Okunoin, din Japonia, care adăpostește aproape un sfert de million de morminte, dar este edificat în jurul unuia singur: cel al lui Kobo Daishi, una dintre cele mai importante personalități religioase din istoria țării, străjuit de 50.000 de statuete și peste 10.000 de lampioane veșnic aprinse. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *