◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.06.2024

Tabăra militară franceză
de la Cincu devine „Camp Général Berthelot”

Pe 17 iunie 2024, cu ocazia ceremoniei de schimbare a comenzii Grupului de Luptă Multinațional de la Cincu, al cărui conducător este Franța, tabăra militară în care sunt instalați francezii a fost numită „Camp Général Berthelot”, ca un omagiu adus acestui erou francez. Puțin cunoscut în Franța, Berthelot este onorat în România, fiind considerat un puternic simbol al legăturii dintre cele două țări.

Astăzi, Franța, mândră de acest trecut comun, ca națiune cadru NATO în România, consideră că misiunea AIGLE și angajamentul militar francez, în general, fac parte din moștenirea istorică a acțiunii generalului Henri Mathias Berthelot.

Anul trecut, în reportaj fiind la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, ne-am exprimat uimirea când am aflat că tabăra franceză se numește „Cherry Hill”. Am sugerat atunci că „Général Berthelot” ar fi un nume mult mai potrivit; Ideea circula deja? Suntem noi autorii? Nu știm ! Dar ne-a încercat o oarecare mândrie atunci când am primit invitația de la Statul Major francez.

 

O ceremonie frumoasă

În fața steagurilor belgian, francez, luxemburghez și românesc, precum și a unui frumos portret al generalului Berthelot, în spatele căruia veghea un tun automotor francez CAESAR – a cărui eficiență este atât de lăudată de Ucraina – a avut loc ceremonia de rotație a misiunii (militarii se schimbă la fiecare patru luni). S-au intonat imnurile celor patru țări implicate. Colonelul Benoît Chrissement, șeful batalionului multinațional AIGLE 7 și-a transferat apoi comanda colonelului Louis Marie Levacher care va comanda AIGLE 8, în următoarele 4 luni. Ceremonia a continuat cu o decernare de medalii, urmată de o relatare istorică a parcursului generalului Berthelot.

Un moment încarcat de emoție a fost botezul bazei, marcat prin dezvelirea plăcii omagiale, în memoria bătrânului general, de către Excelența Sa domnul Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței la București. Din asistența de elită au facut parte generalii români – Dan, comandantul corpului multinațional de Sud-Est, Toma, comandantul diviziei multinaționale de Sud-Est, Cristurean, comandantul Centrului Național Comun de Instruire, precum și generalul francez Loïc Girard, adjunct al comandantului diviziei multinaționale de Sud-Est NATO și SNR (Senior National representativ, adică responsabilul pentru trupele franceze). Primul general francez activ în România după Berthelot, Loïc Girard, s-a declarat foarte onorat, precizând totodată că Franța, în cazul unei situații de forță majoră, este astăzi capabilă să desfășoare rapid 4.000 de oameni, gata să apere teritoriul României.

La sfârșitul ceremoniei o tânără din armata franceză a intonat a capela « La Marseillaise ».

A urmat un prânz excelent „în picioare” servit de EdA (Economat des Armées Françaises), în  timpul căruia au avut loc diverse schimburi de cadouri, atât pentru personalități civile, cât și militare.

La finalul manifestărilor zilei – momentul mult așteptat: o prezentare statică a echipamentelor, vehiculelor blindate de luptă de infanterie, artilerie și apărare antiaeriană, inclusiv rachete sol-aer franceze cu rază scurtă de acțiune, MILAN și MISTRAL, urmată de demonstrații de luptă în zonele urbane, cu utilizarea de drone, nano-drone și vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI), tratarea și evacuarea sanitară a răniților (EVASAN), precum și lupte de tranșee în tufișuri.

În depărtare, pe deal, un cioban, câinii și oile lui par indiferenți la zgomotul tirurilor de mitraliere; s-au obisnuit deja !

La sfârșitul exercițiului, soldații misiunii perie terenul pentru a strânge cartușele trase. „Aici nu lăsăm nimic, nu am venit să pângărim locul frumos în care ne aflăm”, explică un soldat.

În cele din urmă, oaspeții au putut vizita infrastructurile care în această toamnă vor primi 250 de soldați spanioli de elită, faimoșii „marines” ai brigăzii de infanterie marină „Tercio de Armada” creată în secolul al XVI-lea de Carol Quintul. Este cea mai veche unitate de acest tip din lume.

 

Misiunea AIGLE, în câteva cifre

 

De la tentativa Rusiei de invadare a Ucrainei în 2022, NATO a continuat să-și consolideze poziția disuasivă pe flancul de est al Europei. În România, gruparea tactică a misiunii AIGLE, aflată sub comandă franceză, numără în prezent 1.400 de soldați francezi, 300 de belgieni și în jur de treizeci de luxemburghezi, precum și 250 de spanioli ce urmează să sosească în această toamnă.

În altă ordine de idei, de la sosirea sa la Centrul Național de Antrenament din Cincu, Franța a cheltuit peste 80 de milioane de euro – din care, 40 de milioane în acest an – pentru infrastructura taberei militare. Circa 90% din aceste investiții sunt alocate companiilor românești ceea ce înseamnă un impact economic pozitiv pentru regiune. Până la sfârșitul anului, tabăra se va mări, ajungând la o capacitate de 2.000 de persoane ; totodată, poate susține o flotă de peste 600 de vehicule și utilaje de toate tipurile.

Astfel, baza franceză de la Cincu dispune în momentul de fata de o flotă de 13 tancuri Leclerc și două vehicule de recuperare specifice, 4 obuziere autopropulsate CAESAR, 3 lansatoare de rachete unitare (LRU) și 4 mortiere de 120 mm, din 19 vehicule blindate de luptă de infanterie, 40 transportoare blindate de personal (Véhicule de l’avant Blindé – VAB), 19 vehicule mici protejate (Petit Véhicule Protégé – PVP), 33 Vehicule Blindate Ușoare (Véhicule Blindé Léger – VBL), 37 vehicule tactice 4×4. În 2025, când grupul trece la nivel de brigadă, francezii ar putea primi până la 50 de tancuri Leclerc în România.

Desigur, mai rămân probleme de rezolvat, precum accesul în tabără, care în prezent necesită un ocol de 2 ore și jumătate, pentru vehiculele de logistică grele care vin de pe DN 1, în timp ce ar dura doar 30-40 de minute, dacă podul de la Voila ar fi reconstruit. Se spune că lucrările la acest proiect ar urma să fie finalizate …în septembrie ?!

 

Misiunea Berthelot

„Mai român decât românii”, generalul Berthelot a fost „un francez cu suflet românesc”, au declarat cei care l-au cunoscut.

Într-adevăr, acesta a venit în ajutorul armatei regelui Carol, aflată în plină derută la sfârşitul anului 1916 ; în fruntea a 2.000 de bărbaţi şi femei – aviatori, artilerişti, infanterişti, marinari, medici şi asistente etc, Berthelot a reorganizat forțele militare ale acestei țării, veche prietenă a Franței. Împreună cu armata română, dar și cu aportul ofițerilor francezi pe câmpul de luptă, generalul a oprit inamicul în Carpații Moldovei și Bucovinei. În ciuda trădării „aliaților” noștri ruși, a contribuit la primele victorii ale armatei române la Mărăști, Mărășești și Oituz. Acțiunea sa a inversat probabil cursul Istoriei, pentru că a atras aici 40 de divizii ale Puterilor Centrale angajate atunci pe frontul francez, eliberându-l.

La începutul anului 1918, sub numele de Armata Dunării, forțele franceze ale lui Berthelot și viteaza armată română susținută de Armée d’Orient, venită de la Salonic, și-au continuat luptele, împingând bolșevicii din Budapesta, dar și din Basarabia, până la Odesa. Lipsiți de resurse și voință politică, totuși, ei nu au reușit să elibereze restul Ucrainei devastate de hoardele comuniste și nici să-și continue înaintarea către Berlin.

Cimitirele – Bellu din București, Constanța, Galați, Iași, Slobozia sau Timișoara au fiecare câte un careu francez. Stau și astăzi mărturie despre sacrificiul făcut de Franța. Mai mult, două orașe din România, Galați și Mărășești, au fost decorate cu Medalia Militară franceză.

 

 

Înapoi la Marea Istorie, cu alți doi mari prieteni ai României

 

Napoléon al III-lea, împărat

Napoléon al III-lea a fost un umanist pătruns de idealurile Revoluției Franceze. El și-ar fi dorit  să fie marele unificator al popoarelor Europei; dar nu a reușit întotdeauna. Totuși, la începutul anului 1859, în contextul Războiului Crimeii, a obținut, după mari eforturi diplomatice, Unirea Moldovei și Țării Românești. Apoi, l-a sfătuit pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza până la abdicarea acestuia.

 

De ce un asemenea angajament al Franței față de România în timpul celui de-al Doilea Imperiu? „Dacă m-ar întreba ce interes are Franța pentru aceste ținuturi îndepărtate, udate de apele Dunării, aș răspunde”, a spus Napoléon al III-lea, „că interesul Franței este acolo unde există o cauză justă și civilizatoare. ”  La aceasta, Ion Bratianu, care a fost în nenumărate rânduri prim-ministru al Principatelor Unite de la Dunăre și apoi al Regatului României, a răspuns parcă într-un ecou: „Fiecare român are două patrii, a doua este Franța.”

 

Emmanuel de Martonne, geograf

Acest geograf francez a fost un susținător al „dreptului popoarelor la autodeterminare”, precum și al granițelor, ținând cont de istoria, geomorfologia teritoriilor și, mai ales, de limbile dominante folosite de populațiile care au trăit mereu acolo.

La sfârșitul Marelui Război, în 1919, după un recensământ lingvistic, de Martonne a jucat un rol esențial în stabilirea granițelor țarilor Europei Centrale, în special al frontierelor României Mari, al căror autor a fost.

Statuia sa se regăsește în parcul „1 Decembrie” din Oradea. Mai original, un copac îi poartă numele în grădina Capelei Înălțarea Domnului din Udești, în Bucovina (Jud. Suceava).

 

Ultimul minut

Pe 28 iunie, orașul Iași va fi scena unor evenimente cu tema: „Războiul Crimeei (1853-1856) și crearea Statului Român modern – Elemente de interes strategic pentru echilibrul securității în Europa de Sud-Est. Știri despre o viziune de securitate regională și globală.

La deschidere manifestărilor, în holul Grand Hôtel Traian, va fi dezvelită o placă comemorativă care va aminti de trecerea, în 1917, a Generalului francez, Francois de Vergnette de Lamotte, cel care a organizat și condus cu succes Aviația Română.  Acesta a fost găzduit, timp de un an, în camera nr. 103 a hotelului.

Restul evenimentelor vor fi dedicate, în mare parte, rolului jucat de împăratul Napoléon al III-lea în crearea statului român modern. După dezvelirea bustului împăratului francez, o primă piatră de temelie va fi pusă în parcul „România-Franța – Solidaritate de-a lungul secolelor (1848-2024)” în fața casei profesorului George Bogdan, unde a locuit generalul Berthelot între 1916 și 1918. Acest parc va găzdui un ansamblu monumental pe tema „Franța și Napoléon al III-lea – Susținerea Unirii Principatelor Române”.

La sfârșitul dimineții, va urma o serie întreagă de manifestări în oraș, precum o secvență muzicală susținută la Ateneul Național și prezentarea uniformelor militare de pe vremea  Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După-amiaza va fi dedicată conferințelor, în sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” de la Cercul Militar, unde vor fi organizate și expoziții temporare.

Evenimentele se vor desfășura în prezența ministrului român al Apărării Naționale, a Excelenței Sale Ambasadorul Franței în România și a Atașatului Apărării, primarului municipiului Iași, președintelui Academiei Române (filiala Iași), Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, precum și a Episcopului Romano-Catolic de la Iași.

Manifestările organizate de Statul Major al Apărării și Muzeul Militar „Ștefan Cel Mare”, filială a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, se vor desfășura în parteneriat și cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, a Brigăzii motorizate 15 „Podul Înalt”, al Ambasadei Republicii Franceze în România, al Institutului Francez din Iași, al Souvenir Français, precum și al Academiei Române (filiala din Iași), al Universităților „Alexandru Ion Ionescu” și Științelor Vieții „Ion Ionescu de La Brad”, Arhivelor Militare Române, Cercului Militar, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Eparhiei Romano-Catolice, Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași.

 

Jean Christian Tirat, Ruxandra Dumitrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *