◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.06.2024
„Imn pentru Tudor Vladimirescu” – eveniment  de comemorare a marelui pandur, desfășurat pe Câmpia Soarelui din Padeș

A devenit o tradiție ca în fiecare an, cu începere din anul 1967, în prima duminică a lunii iunie, la Monumentul „Proclamației de la Padeș”  de pe Câmpia Soarelui,  județul Gorj, să fie organizate ample manifestări de comemorare a marelui pandur  Tudor Vladimirescu, prin care localnicii, dar nu numai, împreună cu autoritățile locale și județene, rememorează momentul adunării pandurilor și localnicilor din întregul Plai al Cloșanilor cu rostirea de către Tudor Vladimirescu a Proclamației de la Padeș, aducând un prinos de recunoștință lui Tudor Vladimirescu, pandurilor săi precum și localnicilor…

Citește mai mult

Aprovizionarea navelor străine
din portul Constanța, în anii 1922
și 2024

Aprovizionarea navelor străine care fac escală în portul Constanța cu cele necesare vieții și muncii la bord se dovedește a fi o afacere atractivă având în vedere numărul mare de firme implicate în această activitate. În prezent, sunt autorizați de către Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța un număr de 50 de agenți economici, din care 15 sunt firme bulgărești. Zece dintre aceste unități trăiesc nu doar din aprovizionarea navelor, fiind autorizate să desfășoare și alte activități conexe transportului naval: agenturare, comerț en-gros, depozitarea sau expediția mărfurilor, reparații navale, operațiuni…

Citește mai mult

Expoziția „Români de poveste”
a ajuns în Parcul Copou din Iași

Până la sfârșitul verii, în Parcul Copou din Iași poate fi vizitată o expoziție interactivă prin intermediul căreia turiștii, cu ajutorul unui cod QR, pot afla detalii despre viața a 24 de personalități din România. Inițiativa aparține asociației „A fost odată”. Reprezentanta organizației, Măriuca Mihăilescu, a precizat, citată de Radio România, că expoziția se dorește a fi un proiect de conștientizare a valorilor trecutului: „Un proiect care nouă ne este foarte drag, și anume Români de poveste. Un proiect de conștientizare prin care noi încercăm să le arătăm copiilor și…

Citește mai mult

Europenizare.
Fenomene curente

Datoria publică Combinația dintre „nivelurile ridicate ale datoriei publice și politicile fiscale indulgente” vor speria investitorii potențiali, apreciază Banca Centrală Europeană (BCE) în analiza semestrială a stabilității financiare (vezi site-ul Europa rămâne îngropată în datorii – Ziarul National, postat pe 16 mai 2024): în aceste condiții, țările europene ar putea „să-și crească și mai mult costurile de împrumut și să aibă efecte negative asupra stabilității financiare, inclusiv prin propagarea acestor efecte negative către debitorii privați și către deținătorii de obligațiuni suverane”. Deși se așteaptă ca activitatea economică să se relanseze,…

Citește mai mult

Teologie și literatură:
un raport aproape uitat…

Această axiomă este mai veche decât credem. Clement Alexandrinul (secolul II) o știa și el; Stromatele sale sunt țesături de literatură, filozofie și teologie – toate intrate în slujba Cuvântului. Teologia antică nu a ignorat literatura păgână, ci a încercat, cel puțin apologetic, să o citească în cheie creștină. Teologia bizantină a creat poezie de înaltă clasă (prin marii imnografi, ca de pildă Sf. Roman Melodul, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Cosma de Maiuma); ea a hrănit religios și estetic zeci de generații. Iar așa numita „teologie țărănească” autohtonă (pentru a-l parafraza pe…

Citește mai mult

Studiu. Copiii sub vârsta de 7 ani, deja afectați de anxietate

Pentru părinții copiilor mici, puține lucruri sunt la fel de prețioase ca un somn bun. Dar mulți părinți se luptă să-și aducă micuții la culcare și să se asigure că primesc odihna de care au nevoie. Un sondaj recent al Spitalului de Copii C.S. Mott, din Michigan, SUA, pune în lumină obiceiurile de somn și provocările copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani, oferind informații valoroase părinților. Cea mai mare îngrijorare este că aproape 1 din 4 copii mici se luptă cu anxietatea la culcare. Sondajul, care a…

Citește mai mult

Verticali pentru România. Dirijorul fanfarei mute

Dirijorul Mircea Câcu a ajuns, iată, la 70 de ani! O viață întreagă a fost dedicat muzicii. O viață! A crezut în forța taumaturgică a mântuirii prin cultură. Nu e ușor ca decenii la rând să te ocupi de fanfare, într-o lume în care este foarte greu să ții împreună o formație de doi – trei oameni … dar Mircea Câcu asta a făcut. Mii de copii și de tineri au trecut prin magia pe care omul acesta le-o punea la îndemână. Unii foarte talentați, alții mai puțin dar toți…

Citește mai mult