◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Justițiarii cu două sau mai multe viteze și-au făcut bine treaba!

Marţea viitoare, Camera Deputaţilor urmează să voteze dacă Adrian Chesnoiu rămâne fără imunitate parlamentară şi urmează să fie cercetat de către procurorii DNA. Fostul (de acum) ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fiind anchetat pentru abuz în serviciu, mai precis pentru presupuse aranjamente în organizarea unor concursuri pentru ocuparea unor posturi în structurile instituţiei. Aplecaţi şi bine determinaţi, procurorii DNA au instrumentat în acest scop 6 (şase) dosare însumând fix 1.732 de file! Împrejurare în care nu pot decât să nu mă gândesc la ce eforturi vor trebui membrii comisiei…

Citește mai mult

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

„Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare ca Ioan Botezătorul” (Matei 6, 11).  Cuvintele de mai sus, rostite de către Domnul nostru Iisus Hristos și consemnate de sfântul apostol și evanghelist Matei, subliniază personalitatea prorocului, Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului, Ioan, a cărui naștere, la data de 24 iunie, o cinstește toată Biserica. Termenul„mare” folosit de Mântuitorul nu se referă aici la statura fizică înaltă, impunătoare a sfântului Ioan Botezătorul, ci la amplitudinea sa morală, teologică, profetică, socială și martirică, la înălțimea cugetării sale…

Citește mai mult

Povești din Arad ale lui Gheorghe Hodrea

Gheorghe HODREA (membru UZPR, Filiala Arad) se risipește în pasiuni diverse, menite să-i întrețină orgoliul și să-i motiveze creativitatea. A scris poezii, a realizat la radio texte în graiul zărăndean din Sintea Mare, a publicat volume umoristice cu Unchioaia Persida, femeia care „zgod’ește vremea”, are un brand oficializat cu numele Bace Toghiere, a dospit „clipe de viață” cu profesorul Sălcuță, iar acum (2022) tipărește două cărți într-o carte cu titlul Povești din Arad (din Parcul Bătrânilor și din Tramvaiul Nr. 7). La Sintea Mare, în casa natală a încropit un…

Citește mai mult

Documentarul „Endangered” – un an din viața plină de pericole a jurnaliștilor

La 231 de ani după ce libertatea presei a fost consacrată drept drept fundamental în primul amendament în Constituția SUA, un nou documentar HBO Original, Endangered, pune un reflector teribil asupra multiplelor provocări cu care se confruntă instituțiile de știri și jurnaliștii din epoca „știrilor false” și dezinformării. Filmul este o cronică a unui an din viața a patru jurnaliști care își desfășoară activitatea zilnică în țări democratice unde, nu cu mult timp în urmă, libertățile presei erau considerate de la sine înțelese. Cei patru îl includ pe Oliver Laughland,…

Citește mai mult

Jurnalistul ucrainean Maks Levin „a fost executat cu sânge rece”

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) anunță că are dovezi că soldații ruși l-au executat pe jurnalistul Maks Levin într-o pădure de lângă Kiev, pe 13 martie, relatează CNN. Levin, un fotoreporter ucrainean care a lucrat cu o serie de instituții de știri importante din Vest, inclusiv Reuters și BBC, a dispărut pe 13 martie, în timp ce relata despre atacul Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev. Cadavrul său a fost descoperit pe 1 aprilie. RSF a spus că a trimis doi anchetatori în Ucraina și că aceștia au concluzionat că Levin…

Citește mai mult

Jurnaliștii cer eliberarea din închisoare a lui Julian Assange, „în numele libertății presei”

O coaliție internațională de jurnaliști și editori a cerut ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să fie eliberat imediat din închisoarea din Marea Britanie în care se află și să se renunțe la toate acuzațiile împotriva lui. Cincisprezece reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor jurnaliștilor și editorilor din șase țări s-au reunit la Geneva pentru „apelul de a-l elibera pe Julian Assange, în numele libertății presei”, informează voanews.com. Petiționarii au cerut, de asemenea, autorităților elvețiene, care au spus că au lucrat pentru a-l proteja pe Assange, să-i faciliteze eliberarea, oferindu-i un adăpost…

Citește mai mult

Lacrimile îngerilor

În dimineaţa asta a început să plouă. Şi-n timp ce mă plimbam prin grădină şi-mi număram toate gândurile, iată că o aud cum prinde să mă-ntrebe: – De ce eşti atât de tristă? – Tristă?… Dar ai văzut, tu, oare vreo tristeţe care ştie să râdă? – Nu… Doar am observat că toţi oamenii trişti seamănă cumva între ei. Şi, totuşi, cum arată tristeţea? – Ca un copil orfan care stă tot timpul deasupra sicriului părintelui său. – Da… E greu să fii singur. Singur în această lume, ca într-o…

Citește mai mult

Aurel Vlaicu – as al aerului pe cerul Vienei

 „Eşti cel mai mare geniu al poporului nostru, băiete!”( I.L. Caragiale) Prezentă la ceremoniile dedicate zilei de 15 Iunie, de la Viena, mi-am reamintit că, în curând, se vor împlini 110 ani de la succesul eclatant obținut de Aurel Vlaicu în capitala acestei țări, la Aeroportul din Aspern, la 23 iunie 1912. Mai întâi, trebuie să reamintim doar o infimă parte dintre marile realizări românești în domeniul zborului: Istoria aviației române începe cu Traian Vuia (1872 – 1950), recunoscut drept pionier al domeniului aviatic, efectuând primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte…

Citește mai mult

Expoziție de fluturi vii la Muzeul Naţional de ştiinţe Naturale „Grigore Antipa”

Expoziţia temporară de fluturi tropicali vii „Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?” va fi deschisă în sera din curtea Muzeului Naţional de ştiinţe Naturale „Grigore Antipa”, în perioada 24 iunie – 11 septembrie, informează un comunicat. În sera din curtea muzeului îşi vor întinde aripile fluturele împărat (Morpho helenor), fluturele coada rândunicii de smarald (Papilio palinurus), trandafirul de catifea (Pachliopta kotzebuea), una dintre speciile din grupul spectaculoşilor fluturi cap-de-bufniţă (Caligo sp.). Expoziţia de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă publicului şansa de a admira specii…

Citește mai mult

Comisia Europeană evaluează riscurile potențiale ale Metaverse

Deși Metaverse promite oportunități comerciale mari, ridică o serie de întrebări la care autoritățile de reglementare și legislatorii le răspund cu greu, deoarece această evoluție viitoare a Internetului este încă într-un stadiu foarte incipient. Este greu de imaginat cum va arăta cu adevărat metaversul, dar autoritățile de reglementare încep să se gândească serios la asta, relatează EURACTIV. Comisia Europeană dă asigurări. „Metaversul nu este ceva nou. Am muncit mult pentru a ne asigura că avem un cadru de reglementare european adecvat”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, la…

Citește mai mult

România așteaptă intrarea iei în Patrimoniul UNESCO

Cămaşa cu altiţă ar putea primi anul acesta recunoaşterea UNESCO, spune Ana Maria Cătăuţă, preşedinta Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. „Pentru noi, românii, popor creştin, 24 iunie înseamnă Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, figură emblematică a creştinismului. Deloc antagonic, tot în această zi sărbătorim şi Sânzienele, o sărbătoare ce datează din vremea dacilor. Iar simbolul, legat strâns de Sânziene, este şi inegalabila cămaşă cu altiţă, ce a străbătut veacurile şi este purtată şi astăzi, atât de mult admirată şi iubită, piesă principală a portului…

Citește mai mult

Viitoarea președinție cehă a Consiliului UE pregătește sinteza definiției inteligenței artificiale

Viitoarea președinție cehă a Consiliului European a împărtășit un document de discuție cu celelalte guverne ale UE pentru a-și aduna opiniile cu privire la definiția inteligenței artificiale (AI), sistemele cu risc ridicat, guvernanța și securitatea națională. Lucrarea, văzută de EURACTIV, va sta la baza discuțiilor în cadrul Grupului de lucru Telecom din 5 iulie, în vederea furnizării unui text actualizat până pe 20 iulie. Statelor membre li se va cere apoi să furnizeze comentarii scrise cu privire la noul compromis până la 2 septembrie. „Președinția Cehiei a identificat patru chestiuni…

Citește mai mult