◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Documentarul „Endangered” – un an din viața plină de pericole a jurnaliștilor

La 231 de ani după ce libertatea presei a fost consacrată drept drept fundamental în primul amendament în Constituția SUA, un nou documentar HBO Original, Endangered, pune un reflector teribil asupra multiplelor provocări cu care se confruntă instituțiile de știri și jurnaliștii din epoca „știrilor false” și dezinformării.
Filmul este o cronică a unui an din viața a patru jurnaliști care își desfășoară activitatea zilnică în țări democratice unde, nu cu mult timp în urmă, libertățile presei erau considerate de la sine înțelese. Cei patru îl includ pe Oliver Laughland, șeful biroului sudic al The Guardian, care este urmărit în timp ce raportează de la mitingurile lui Donald Trump și se confruntă cu susținătorii supremației albilor. Filmul îi mai prezintă pe veteranul fotograf al Miami Herald, Carl Juste, pe fotoreporterul mexican Sáshenka Gutiérrez (foto) și pe Patrícia Campos Mello, reporterul brazilian care a dezvăluit utilizarea ilegală a WhatsApp pentru a-l sprijini pe președintele brazilian Jair Bolsonaro la alegerile din 2018.
Gutiérrez, care lucrează pentru agenția de presă EFE din Mexico City, capital țării în care cel puțin 120 de jurnaliști au fost uciși din 2000, le spune realizatorilor filmului: „Sunteți în pericol în momentul în care ieșiți afară.”
Filmul este rezultatul unei colaborări dintre regizorii nominalizați la Oscar Rachel Grady și Heidi Ewing și jurnalistul câștigător al Premiului Pulitzer Ronan Farrow, care a fost producător executiv. „Dacă faci jurnalism de confruntare de orice fel, în special jurnalism de investigație, întâlnești tipul de rezistență pe care îl vezi expus în acest film. Te întâlnești cu oameni care nu vor să vorbească cu jurnaliștii, din cauza sentimentului împotriva presei libere stârnit de politicienii fasciști. Te confrunți cu tipurile de campanii de calomnie pe care o vezi pe jurnalista braziliană Patrícia Campos Mello, cu care se confruntă în film, s-ar putea să te confrunți cu atacuri personale și clandestine de genul pe care le vede ea. Așa că, pentru mine, am simțit că în acest moment trebuie să facem ceva pentru a umaniza asta pentru oameni. Am vrut, de asemenea, să argumentăm în film că amenințarea cu moartea este reală pentru unii reporteri, dar că jurnaliştii se confruntă tot timpul cu riscuri mai subtile, care pot împiedica, la rândul lor, capacitatea de a ajunge la adevăr”, detaliază Ronan Farrow, citat de technoblender.com.
O mare parte din conversația despre jurnalism și presa liberă se bazează pe idei și poate fi abstractă, dar acest film o aduce pe tărâmul umanului. „Am vorbit cu peste 100 de jurnaliști în realizarea filmului și trebuie să vă spun că ce sa întâmplat cu Patrícia și Sáshenka este înfricoșător de… obișnuit. Hărțuirea sexuală de către șefii de stat sau alți oameni puternici, chestionarea jurnalistelor despre cum și-au obținut sursele, disprețul pentru aspectul lor – toate acestea sunt foarte comune, par a fi un manual. Cred că nu ar trebui să fim surprinși: acest tip de intimidare a fost întotdeauna folosit împotriva femeilor și în jurnalism, și în alte profesii”, punctează Heidi Ewing.
Foto:YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *