Mai multe orașe americane, metropole mari, precum și orașe mijlocii, au înregistrat în 2021 un număr record de omucideri, o spirală de crime născută anul trecut în plină pandemie de Covid-19 și pe care autoritățile încă se luptă să o țină sub control, scrie AFP.
Potrivit experților, consecințele coronavirusului și traumele pe care le-a provocat, o redresare a economiei de care nu a beneficiat toată lumea și mai ales proliferarea armelor de foc sunt principalele cauze ale crimelor.
Philadelphia a doborât un record dezastruos din 1990, cu cel puțin 535 de omucideri pentru 1,5 milioane de oameni. „Orașul iubirii frățești” a depășit New York și Los Angeles, cele două mari orașe din Statele Unite. „Orașul nostru are o rată ridicată de sărăcie, insecuritate alimentară, probleme cu locuințele, probleme psihologice și un sistem educațional subfinanțat”, a declarat Dorothy Johnson-Speight, director al Mothers in Charge.
Și exemplele sinistre continuă: Capitala americană Washington – cel puțin 211 omucideri, Albuquerque – 100, Portland – cel puțin 70, Richmond – 80). „Oamenii sunt supărați pe tot, iar cu această frustrare, toate mecanismele de management al stresului eșuează”, afirmă un fost polițist afro-american. Tinerii, în special din rândul minorităților, se ceartă între ei, scandalul ia amploare pe Facebook și se termină cu focuri de armă, explică el.
Muzica drill – un trend hip-hop cu versuri întunecate, crude, violente și imagini războinice – din Chicago contribuie la acest tablou, întrucât tinerii se identifică cu rapperii care „vorbesc despre cei pe care urmează să-i ucidă, arată diferitele arme disponibile pe piață, acestea sunt elementele de bază ale crimei”, adaugă Johnson-Speight.
Pentru Jeff Asher, fost membru al CIA și analist în statistică penală, ca și pentru alți specialiști, principala cauză a acestui val de omucideri este „creșterea istorică a vânzărilor de arme” de la pandemie. Aproape 23 de milioane de arme, un record, au fost vândute în 2020, potrivit firmei de specialitate Small Arms Analytics & Forecasting, care prognozează o cifră de 20 de milioane pentru acest an. „Toată lumea are o armă, a devenit prima linie de apărare, sau de atac, pentru mulți oameni care cred că trebuie să aibă o armă pentru că toată lumea are”, arată Michael Pfleger, preot catolic militează împotriva violenței în Chicago de peste 30 de ani.