◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Vânzări masive de arme, muzică drill, frustrări. Record de crime în SUA

Mai multe orașe americane, metropole mari, precum și orașe mijlocii, au înregistrat în 2021 un număr record de omucideri, o spirală de crime născută anul trecut în plină pandemie de Covid-19 și pe care autoritățile încă se luptă să o țină sub control, scrie AFP.

Potrivit experților, consecințele coronavirusului și traumele pe care le-a provocat, o redresare a economiei de care nu a beneficiat toată lumea și mai ales proliferarea armelor de foc sunt principalele cauze ale crimelor.

Philadelphia a doborât un record dezastruos din 1990, cu cel puțin 535 de omucideri pentru 1,5 milioane de oameni. „Orașul iubirii frățești” a depășit New York și Los Angeles, cele două mari orașe din Statele Unite. „Orașul nostru are o rată ridicată de sărăcie, insecuritate alimentară, probleme cu locuințele, probleme psihologice și un sistem educațional subfinanțat”, a declarat Dorothy Johnson-Speight, director al Mothers in Charge.

Și exemplele sinistre continuă: Capitala americană Washington – cel puțin 211 omucideri, Albuquerque – 100, Portland – cel puțin 70, Richmond – 80). „Oamenii sunt supărați pe tot, iar cu această frustrare, toate mecanismele de management al stresului eșuează”, afirmă un fost polițist afro-american. Tinerii, în special din rândul minorităților, se ceartă între ei, scandalul ia amploare pe Facebook și se termină cu focuri de armă, explică el.

Muzica drill – un trend hip-hop cu versuri întunecate, crude, violente și imagini războinice – din Chicago contribuie la acest tablou, întrucât tinerii se identifică cu rapperii care „vorbesc despre cei pe care urmează să-i ucidă, arată diferitele arme disponibile pe piață, acestea sunt elementele de bază ale crimei”, adaugă Johnson-Speight.

Pentru Jeff Asher, fost membru al CIA și analist în statistică penală, ca și pentru alți specialiști, principala cauză a acestui val de omucideri este „creșterea istorică a vânzărilor de arme” de la pandemie. Aproape 23 de milioane de arme, un record, au fost vândute în 2020, potrivit firmei de specialitate Small Arms Analytics & Forecasting, care prognozează o cifră de 20 de milioane pentru acest an. „Toată lumea are o armă, a devenit prima linie de apărare, sau de atac, pentru mulți oameni care cred că trebuie să aibă o armă pentru că toată lumea are”, arată Michael Pfleger, preot catolic militează împotriva violenței în Chicago de peste 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *