◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Organizațiile de presă cer Greciei să renunțe la anchetarea jurnaliștilor Kostas Vaxevanis și Vangelis Triantis

Platforma pentru Siguranța Jurnaliștilor a Consiliului Europei a cerut Greciei „să renunțe la ancheta” asupra jurnaliștilor greci Kostas Vaxevanis și Vangelis Triantis pentru raportul lor despre gestionarea defectuoasă a fondurilor publice și i-a cerut să „mențină protecția surselor jurnalistice”.

Parchetul din Atena i-a chemat pe editorul publicației Documento, Vaxevanis, și pe jurnalistul Triantis să depună mărturie în calitate de suspecți pentru încălcarea secretului oficial din cauza investigației lor cu privire la achizițiile publice ale statului în timpul pandemiei. „Jurnalismul de investigație este incriminat. Este o încercare clară de a intimida orice jurnalist care va dori să-și facă treaba în viitor în cazuri similare și este în esență o lovitură la adresa libertății presei în țara noastră”, a declarat Triantis pentru BalkanInsight.

În februarie 2023, Documento a publicat o parte a raportului de audit al Agenției pentru Aplicarea Crimelor Economice, SDOE. Raportul a scos la iveală contractele directe atribuite de secretarul general al politicii anti-criminalitate de atunci, Sofia Nikolaou, menite să combată răspândirea COVID-19 în închisori. Concluzia SDOE a fost că statul a pierdut 2 milioane de euro. Procurorul pentru Crimă Economică a comandat auditul SDOE după ce partidul de opoziție SYRIZA a depus o plângere penală împotriva lui Nikolaou. Procurorul a clasat cazul, subliniind că concluziile SDOE nu sunt acceptabile din punct de vedere științific, nu au existat prejudicii aduse statului și nu au existat indicii de posibilă suprafacturare. La o zi după publicarea raportului lui Vaxevanis și Triantis, procurorul adjunct la Curtea Supremă și fostul șef al Procuraturii pentru Crimă Economică, Christos Bardakis, a cerut Parchetului din Atena să investigheze modul în care raportul SDOE a ajuns în mâinile lor. „Mă bucur că în Consiliul Europei și în organizațiile internaționale de presă se ridică problema; este foarte important pentru noi, pentru că aici, în Grecia, libertatea presei nu funcționează și există probleme operaționale grave în ceea ce privește statul de drept și protecția jurnaliștilor”, a susţinut Triantis.

Concluziile inițiale ale unui raport publicat pe 28 septembrie de opt organizații internaționale pentru libertatea presei spuneau că libertatea presei în Grecia era sub „amenințare susținută” din cauza scandalului de supraveghere a programelor spion „Predatorgate”, proceselor abuzive și amenințărilor fizice împotriva jurnaliştilor, precum şi a presiunilor economice şi politice asupra mass-media. (redacția UZPR)

Foto: Gino Crescoli/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *