◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Școala de vară a Academiei Române – ediția I

Academia Română organizează, în perioada 1-5 august 2022, prima ediție a Școlii de vară, cu tema „Sub semnul istoriei”, dedicată elevilor care vor primi în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea Academiei Române. Prima ediție a Școlii de vară, coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, va avea loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române. Pe parcursul celor 5 zile de conferințe și excursii tematice, cei 10 elevi participanți, câștigători ai burselor…

Citește mai mult

Spionarea cibernetică a jurnaliștilor străini, la ordinea zilei în (cel puțin) patru state

Un nou raport al firmei de securitate cibernetică Proofpoint, din SUA, detaliază campaniile de spionaj cibernetic care au ca ținte jurnaliștii, conduse de hackeri sponsorizaţi de state diferite. Hackerii lucrează independent pentru țările lor, dar împărtășesc puncte comune în abordarea lor și în informațiile pe care le caută. Campaniile de spionaj cibernetic se concentrează pe obținerea accesului la rețelele de jurnaliști prin uzurparea identității membrilor legitimi ai profesiei, de obicei prin phishing-ul unui cont de e-mail sau de rețele sociale. Atacatorii caută apoi informații geopolitice utile și identitatea surselor prin…

Citește mai mult

De la istoria clipei la tezaur cultural

Desigur, funcția primă a presei este aceea de a informa publicul cu ceea ce se petrece, într-un anumit interval de timp și pe un anume areal geografic. Ziaristul se gândește, înainte de toate, cum să prezinte, respectând regulile deontologice ale meseriei, un anumit eveniment, în așa fel încât el să fie înțeles corect de către cei la care ajunge informația și să aibă efectul scontat. Dincolo de această semnificație este, însă, și aceea care a fost sesizată la un moment dat în cadrul UZPR, când a fost stabilit sloganul „Noi…

Citește mai mult

Mass-media online din Kosovo, copleșite de valurile de dezinformare

Consiliul de Presă din Kosovo a publicat un raport intitulat „Dezinformare și știri false în mass-media online din Kosovo”, în care a concluzionat că mass-media online din țară nu are personal care să se ocupe de aceste probleme și bani pentru a instrui jurnaliştii în raportare etică și profesională. Consiliul de presă, un organism de autoreglementare care include majoritatea organismelor presei din Kosovo, a chestionat 18 mass-media online, precum și reprezentanți mass-media și experți juridici. Directorul executiv al Asociaţiei Jurnaliştilor din Kosovo, Getoarbe Mulliqi Boja, a declarat că cele mai…

Citește mai mult

Participare record la viitoarea Adunare Generală a ONU

Un număr foarte mare de șefi de stat și de guvern – 157 – afirmă că intenționează să participe la prima reuniune personală a Adunării Generale a ONU, de la începutul pandemiei de COVID-19 a liderilor mondiali, din luna septembrie. Printre șefii de stat de pe lista provizorie de vorbitori se numără președintele SUA, Joe Biden, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și președinții Iranului, Franței, Braziliei, Columbiei, Coreii de Sud, Africii de Sud, Egiptului și Venezuelei. Cei 53 de șefi de guvern de pe listă…

Citește mai mult

Adrian Păunescu şi Basarabia

I. Clopotul Adrian Păunescu e clopotul care a trezit Basarabia. Şi la cinci ani după ce Ceauşescu făcuse să amuţească această clopotniţă care fusese Cenaclul Flacăra, când începuse Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, ea mai cânta acele cântece care ne-au deşteptat: Trăiască, să trăiască Moldova, Ardealul Şi Ţara Românească… Sau: Limba noastră e-o comoară În adâncuri înfundată…, poemul genial al preotului Alexe Mateevici de la Căinarii Basarabiei, care răsuna la şedinţele acestui Cenaclu ce devenise şi al nostru, ca un semnal că Ţara nu ne-a uitat. De fapt, cel…

Citește mai mult

China face lobby pentru blocarea Raportului ONU referitor la drepturile omului în Xinjiang

China îi cere șefului ONU pentru drepturile omului să „îngroape” un raport foarte așteptat privind încălcările drepturilor omului în Xinjiang, potrivit unei scrisori chineze văzute de Reuters și confirmată de diplomații din trei țări, care au primit documentul. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite, Michelle Bachelet, s-a confruntat cu critici severe din partea societății civile pentru că a fost prea blândă cu China și a declarat că se va abține de la a solicita un al doilea mandat, din motive personale. Dar, înainte de a părăsi funcția, la sfârșitul lunii august,…

Citește mai mult

Orașul Dărmănești, marea surpriză în cea mai importantă competiție de promovare a turismului românesc

În cadrul celei de-a doua ediții a competiției ,,Destinația anului”, eveniment realizat și prezentat de PrimaTV, în parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Alianța pentru Turism, orașul Dărmănești (Bacău) a câștigat etapa regională la categoria ,,Localități turistice”, ajungând în finala anului 2022, alături de orașele Brezoi (Vâlcea) și Toplița (Harghita). Această categorie a adus multe noi descoperiri. O competiție puternică între destinații cu natură, cultură, experiență și poveste. În acest an, toate cele trei câștigătoare ale etapei regionale sunt destinații de munte, remarcabile prin cadrul natural dar și prin experiențele deosebite, fie ele…

Citește mai mult

Influenţa cursului de schimb valutar asupra exporturilor, importurilor şi economiei unei ţări

„Trăim și din ce importăm, dar ne ducem existența ca popor din ce producem și din ce exportăm. Grija față de economia noastră este grija față de propria noastră existență ca popor.” (N. Grigorie Lăcrița) Cuprins. Devalorizarea monedei naţionale stimulează exporturile şi frânează importurile Revalorizarea monedei naţionale frânează exporturile şi stimulează importurile Rezumat. Variaţia cursului de schimb valutar a monedei naţionale are efecte asupra exporturilor, importurilor şi, pe cale de consecinţă, asupra întregii economii (producţie, ocuparea forţei de muncă, inflaţie etc.). Devalorizarea monedei unei ţări îi stimulează exporturile şi îi…

Citește mai mult

Apel pentru reglementarea supravegherii cu inteligență artificială în Franța

Organismul francez de supraveghere a confidențialității, CNIL, solicită o actualizare a cadrului de reglementare privind dispozitivele de supraveghere, astfel încât să se poată face față creșterii așa-numitelor „camere inteligente”. Utilizarea camerelor care utilizează software de Inteligență Artificială (AI) a crescut în ultimii ani, camerele fiind instalate pe drumurile publice pentru a monitoriza traficul în timp real sau în centrele comerciale. Aceste așa-numite camere „amplificate” sau „inteligente” care procesează imagini folosind AI fără a identifica în mod unic o persoană, deși nu sunt interzise de legislația franceză, ar trebui să fie…

Citește mai mult