◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

„Literar Ing”, la ceas de sărbătoare

Motto:  Doamne, cum trece timpul/ Ca o nălucă peste trupurile noastreide rouă

Și cotropiți de timp ne risipim prin amintiri/ Și cerul parcă se despică-n două

 

În urmă cu 10 ani, respectiv anul de grație 2013, un grup oameni inimoși și neastâmpărați în pasiunile lor, ingineri de profesie, au înființat Cenaclul „Literar Ing” care la început aborda o tematică de factură tehnică, desigur, cu prioritate cercetarea, știința și alte concluzii. Cu timpul, datorită unui om cu sufletul risipit prin cultura română, Nicolae Vasile, prof. univ .dr., cercetător și scriitor  de sensibilitate, cenaclul  s-a dezvoltat frumos și, în același timp, și-a diversificat  tematica – proză, poezie, epigrame – și ca o preocupare inedită și de success, în colaborare cu UZPR, teatru, cu multe reprezentații spectaculoase care umplu atât Sala multifuncțională de la AGIR, care a devenit un autentic laborator literar-cultural-artistic, dar și pe cele din provincie.

La ceas de sărbătoare, s-au reunit inginerii, membri fondatori, dar și iubitori de cultură de alte profesii, doctori, profesori, avocați, scriitori, critici literari, editori de reviste culturale, poeți, iubitori de cultură; și-au reamintit și au rostit alocuțiuni pline de  nostalgie, dar și de bucuria împlinirii vocațiilor  adiacente profesiei,  sub egida revistei Literar Ing, care, iată la zece ani de la apariție a devenit cunoscută în peisajul mediatic cultural românesc prin mesaj autentic, relevant, dar și prin colegiul de redacție și colaboratori ide înaltă ținută artistică și intelectuală.

Așadar, să-i menționăm cu mare drag pe artizanii acestei bijuterii literare – Nicolae Vasile, Ganea Hristu, Ovidiu Țuțuianu, Corneliu Cristescu, Constantin Gavrilescu, Grigore Curcan – dar și pe cei apropiați acestei grupări literare, care au rostit alocuțiuni de prețuire pentru strădaniile colegiului de redacție de a ține în viață o revistă care întregește  prin conținut și formă florilegiul revistelor din domeniu din România: Doina Bârcă, Geo Călugăru, NIcu Doftoreanu, George Terziu, Antoaneta Rădoi, Dumitru Buțoi, președinte Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” din Timișoara și pictorul „de negru”, renumitul Elian Băcilă.

Au transmis mesaje de felicitare din țară prof univ. Radu Munteanu, Cluj și Ionel Marin, poet, publicist, redactor șef, revista de cultură ,,Bogdania” din Focșani.

Membrii cenaclului au recitat din creațiile proprii: Cornelia Popescu, Ovidiu Purea, Gabriela Păsărin, Maria Niculescu, Ion Zamfirescu.

Dar sarea și piperul acestui eveniment de suflet a fost cunoscuta actriță Doina Ghițescu, o recitatoare de excepție, în mare vervă, care ne-a entuziasmat pur și simplu, prin harul său de a ne transmite mesajul lyric, dar și cel de ironie subtilă, al poemelor și epigramelor recitate în stil propriu. A fost aplaudată la scenă deschisă.

În partea a doua a aceste zi de sărbătoare a fost prezentată antologia „Eminescu ,un vis în așteptare” editura Waldpress, 2023, Timișoara, coordonatori Dumitru Buțoi și Grigore Mâinea, membri UZPR Timiș. O carte care cuprinde participanții premianți, dar și oameni cu notorietate în domeniu cultural-artistic din România și Diaspora, implicați în derularea cu succes a Proiectului Cultural International „Eminescu, un vis în așteptarte”,  promovat și susținut pe site-ul UZPR prin persoana celui ce a fost președinte al UZPR, regretatul Doru Dinu Glăvan. Laudațio Nicolae Vasile, Doina Bârcă. Au recitat poezie premianții Andreea Cristea, Cristiana Vărășteanu, Dorothea Nicolescu și Ionel Sima, poetul-scriitor de cursă lungă, care face naveta Ștefești de Prahova-București, pentru a fi prezent la multe întâlniri literare organizate de cenaclurile reprezentative ale Capitalei.

În acest context de sărbătoare a culturii și al revederii, Asociația Cultural Umanitară Luceafărul de Vest din Timișoara, organizatoare a Proiectului „Eminescu, un vis în așteptare”, în parteneriat cu Filiala UZPR „Valeriu Braniște” Timiș a decernat premiul revistei de cultură „VIP Seniori”, care cuprinde Diploma de premiant, carte, revista „Vip Seniorii” recentă, print și portret Eminescu și Veronica, dăruit(e) cu generozitate de marele maestru Ștefan Popa POPA`S domnului Nicu Doftoreanu, pentru celebrele sale tangouri prezentate în concurs și publicate în antologie.

A fost o seară minunată, în care ne-am regăsit cu toții, parcă mai tineri cu un zâmbet și mai optimiști în evoluția nostră continuă, aceea de a sluji cu iubire și credință, prin cuvântul scris și nu numai, spiritul cultural-artistic-științific românesc.

LA MULȚI ANI LITERAR ING și Dumnezeu să vă dea putere , sănătate și inspirație să duceți mai departe prin tot ceea faceți filonul iubirii pentru semeni și cultura poporului roman!

Dumitru BUȚOI/ UZPR Timiș

6 comentarii pentru “„Literar Ing”, la ceas de sărbătoare

  1. Felicitari fondatorilor Cenaclului „Literar Ing”, cat si tuturor organizatorilor evenimentului desfasurat sub egida UZPR!

  2. O aniversare reușită. Mulțumim Dumitru Buțoi pentru prezență și cronica evenimentului.
    LA MULȚI ANI LITERAR ING!

  3. Un eveniment deosebit, cu oameni valoroși, atât din punct de vedere literar cât și sufletesc.
    Felicitări deopotrivă tuturor, organizatori și participanți!

  4. FELICITĂRI, DOMNULE DUMITRU BUȚOI, PENTRU ANTOLOGIE, DAR ȘI PENTRU CUVINTELE FRUMOASE SCRISE AICI!

    Cu admirație și prețuire,

    Corneliu CRISTESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *