◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024

Bulgaria. Mari probleme macină o țară mică

Criza politică

De peste doi ani, a doua parte a lui 2021, 2022 și jumătate din 2023, Bulgaria a fost măcinată de o profundă criză politică: în prima parte a anului 2022, partidul „Continuăm Schimbarea”, a ajuns la guvernare sub conducerea politicianului filo-american Kiril Petkov, fost om de afaceri, cu studii la Universitatea americană Harward, devenit premier, dar acesta a fost demis prin moţiune de cenzură în iunie 2022; Bulgaria a fost condusă apoi de un guvern interimar. La rândul său, fostul premier Boiko Borisov cu Partidul său Conservator a eșuat în formarea unei majorități care să susțină un guvern.

După ce și socialiştii au eşuat în formarea unei majorităţi parlamentare, în Bulgaria au fost organizate alegeri parlamentare anticipate (Bulgaria va organiza noi alegeri anticipate (cursdeguvernare.ro): Partidul Socialist bulgar a avut a treia şansă, şi ultima, potrivit Constituţiei, de a forma guvernul în urma alegerilor anticipate neconcludente din 2 octombrie 2022: „Am căutat o soluţie să scoatem ţara din multiplele crize şi mai ales din criza politică”, a declarat preşedinta socialiștilor, Kornelia Ninova.

Apoi, Bulgarii au mers la urne pe 5 octombrie şi 12 octombrie 2022, pentru a vota componenţa Parlamentului, după peste 18 luni de tensiuni politice…, dar nici atunci alegerile parlamentare anticipate nu s-au încheiat cu formarea unei majorități parlamentare care să formeze guvernul și criza polticiă a continuat.

Abia pe 6 iunie 2023, Parlamentul a votat alegerea lui Nikolai Denkov ca prim-ministru al Bulgariei: Denkov a fost desemnat prim-ministru de o coaliţie formată din ”Continuăm Schimbarea” şi Bulgaria Democratică (CC-DB). După nouă luni, Denkov va face rocada în această funcţie cu Maria Gabriel de la GERB-UDF. Adresându-se Parlamentului, Denkov şi-a luat angajamentul de a prezenta un proiect de buget cu ținta de deficit de 3%, pentru a îndeplini angajamentele din programul internaţional, de a lucra pentru intrarea Bulgariei în Schengen în 2023 şi în Zona Euro de la începutul lui 2025, şi de a implementa agenda legislativă, inclusiv modificări la Constituţie, în strânsă coordonare cu Adunarea Naţională. El a spus că, dacă priorităţile nu vor fi implementate, va demisiona: ”Nu a fost visul meu din copilărie să fiu prim-ministru într-o ţară în gravă criză politică, cu o societate divizată. Visul meu din copilărie a fost să fiu om de ştiinţă şi mi l-am împlinit. De aceea, dacă priorităţile nu vor fi îndeplinite, voi demisiona”, a mai spus el.

 

Comisia Europeană investighează Guvernul

În aprilie 2023, Guvernul bulgar a fost investigat pentru modul în care a implementat sancțiunile UE împotriva Rusiei, a anunțat Parchetul din Bulgaria la finalul vizitei în Ucraina a procurorului șef, Ivan Gheshev (https://cursdeguvernare.ro/guvernul-bulgar-investigat-pentru-esecul-de-a-aplica-sanctiunile-ue-impotriva-rusiei.html, postat pe 1 mai 2023): cca 300.000 de ruși dețin peste 500.000 de proprietăți în Bulgaria, între care există cetățeni ruși care figurează pe lista de sancțiuni a UE. Printre aceștia se numără Sergey Chemezov, Maxim Topilin, Vladimir Pligin și Alexey Chepa. „Nu este de mirare că Bulgaria nu pare să aplice sancțiuni UE împotriva persoanelor și companiilor din Federația Rusă. Este evident că autoritățile bulgare nu îndrăznesc, nu vor și nu au procedurile și capacitatea de a aplica sancțiunile”, a comentat Ruslan Stefanov de la Centrul pentru Studierea Democrației (CSD) din Bulgaria.

Se mai știe că oligarhii ruși au spălat milioane de euro printr-o bancă din Bulgaria. Parchetul a dat sarcini Agenției de Stat pentru Securitate Națională să investigheze cazul. De asemenea, Parchetul a solicitat informații Consiliului de Miniștri și tuturor ministerelor și departamentelor care participă la Grupul de Coordonare pentru sancțiunile rusești, cu privire la măsurile specifice luate, acțiunile și actele emise în legătură cu sancțiunile impuse.

 

Despăgubiri pentru rege

Ultimul rege al Bulgariei, Simeon al II-lea, are de primit de la stat 1,6 milioane de euro, drept despăgubire. Hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a venit în contextul în care el și sora sa, Maria-Luiza Borisova, au fost împiedicați de statul bulgar să exploateze propriile terenuri forestiere după ce a fost izgonit de la tron de comuniști (Despăgubirea pe care Bulgaria o are de plătit ultimului rege al ţării, Simeon al II-lea. Decizia CEDO | adevarul.ro, publicat pe 2 mai 2023.

CEDO a condamnat statul bulgar să plătească suma menționată încă din septembrie 2021. Cei şapte judecători ai CEDO au considerat atunci în unanimitate că Bulgaria le-a încălcat celor doi reclamanţi dreptul la protejarea proprietăţii şi cel la un proces echitabil, în special din cauza unui moratoriu care i-a împiedicat să-şi exploateze comercial terenurile forestiere.

 

Intrarea în Zona Euro

Este important să existe un Guvern care să ghideze Bulgaria pe un drum clar către intrarea în Zona Euro, deoarece va fi îmbunătăţită stabilitatea sistemului financiar al ţării, a afirmat într-un interviu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, în marja Forumului internaţional de la Astana, capitala Kazahstanului (https://www.stiripesurse.ro/kristalina-georgieva-sefa-fmi-spune-ca-intrarea-bulgariei-in-zona-euro-va-imbunatati-stabilitatea-sistemului-financiar-bulgar_2949573.html, postat pe 10 iunie 2023): „Acest fapt este important pentru Bulgaria din mai multe motive, dar înainte de toate va spori securitatea sistemului nostru financiar. Este, de asemenea, important pentru poporul bulgar, care este liniştit că există un Guvern, care ia decizii prudente şi are un sprijin solid pentru implementarea reformelor promise. Cel mai important mesaj al nostru este că suntem într-o perioadă de incertitudini ridicate şi, prin urmare, guvernele şi băncile centrale trebuie să analizeze datele pe care le au la dispoziţie şi să fie pregătite să ajusteze în consecinţă cursul de schimb. Şi nu este nimic greşit să trebuiască să ajustezi, deoarece cu astfel de incertitudini ridicate singura abordare corectă este să dai dovadă de flexibilitate”.

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *