Publicul în general nu își face griji pentru reporteri. Și totuși, dispariția și presupusa ucidere a curajosului jurnalist britanic Dom Phillips în Valea Javari, din Brazilia, pune în lumina reflectoarelor pericolele mai puțin cunoscute, dar la fel de înfricoșătoare, ale relatărilor de mediu.
Relatarea despre mediu este una dintre cele mai periculoase bătălii din jurnalism.
În cazul lui Phillips, poliția spune că o tragedie l-a lovit pe jurnalistul veteran, care a lucrat pentru organizații de știri precum The Guardian și The Washington Post, într-o regiune de pădure tropicală afectată de pescuitul ilegal, braconaj și alte crime împotriva mediului. În acest moment, rapoartele sugerează că Phillips ar fi putut fi ucis din cauza unui conflict de pescuit ilegal într-o rezervație indigenă de la granița dintre Columbia și Peru. Poliția a încercat până acum să minimizeze orice legătură cu crima organizată, scrie nbcnews.com.
La nivel global, cele mai multe incidente raportate – cum ar fi uciderea lui Phillips – au loc în țările mai puțin dezvoltate din Asia de Sud-Est, Africa și America Latină. Aceasta înseamnă că jurnaliştii care investighează problemele de mediu sunt expuşi unui risc deosebit în zonele îndepărtate. „În acele locuri, acele țări, o mulțime de bani și bogăție sunt conectate la resursele naturale, astfel încât relatările despre extracție, exploatări, degradări, chiar și comerț cu resurse naturale ating afaceri importante, precum și interese uriașe. Multe astfel de țări au o guvernare slabă sau neclară cu privire la modul de gestionare a resurselor naturale și la modul de aplicare sau de a nu pune în aplicare legile care se referă la resursele naturale”, punctează Meaghan Parker, director executiv al Society of Environmental Journalists.
Iar uciderea lui Phillips este doar cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni împotriva jurnaliştilor, în special în Brazilia. Cu doar două luni mai devreme, filiala braziliană a companiei britanice de minerit Brazil Iron a chemat poliția pentru a-i acuza pe jurnaliștii Daniel Camargos și Fernando Martinho de pătrundere atunci când au vizitat compania pentru a căuta comentarii despre efectele activităților miniere asupra comunităților locale. Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, cei doi au fost ținuți la o secție de poliție, apoi eliberați fără acuzații.
În altă parte a Americii Latine, jurnalistul olandez Bram Ebus a fost reținut și interogat de Garda Națională din Venezuela în timp ce investiga exploatările ilegală în comunitățile indigene. În Guatemala, poliția a percheziționat o instituție de știri și casele jurnaliștilor și a hărțuit reporteri care acopereau protestele față de operațiunile miniere de la o fabrică de procesare a nichelului, potrivit știrilor.
Și jurnaliştii care relatează despre controversele de mediu din ţările dezvoltate sunt ţinte, ca în Finlanda, unde profesioniștii mass-media au citat problemele de mediu – împreună cu imigraţia, rasismul, religia şi egalitatea de gen – drept „subiecte care generează ameninţări şi hărţuire”.
Nici jurnaliştii din SUA şi Canada nu sunt imuni. Mai mulți reporteri americani au fost arestați în timp ce relatau de la protestele față de conducta petrolieră Dakota Access, la fel ca jurnaliştii canadieni care au acoperit demonstrații împotriva fracturării hidraulice în apropierea terenurilor Primelor Națiuni din New Brunswick.
Cel mai recent Index Global al Impunității din cadrul Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor punctează că „nimeni nu a fost tras la răspundere pentru 81% din crimele împotriva jurnaliştilor din ultimii 10 ani”.
(redacţia UZPR)
Foto: Wikipedia