◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Comunicatorii Poliției, mai mulți decât jurnaliștii locali

Numărul ofițerilor de comunicații ale poliției „rivale sau depășește” adesea numărul reporterilor de știri locale din unele regiuni din Marea Britanie, potrivit unui studiu major asupra așa-numitelor deșerturi de știri.
O nouă cercetare, publicată de Charitable Journalism Project, a descoperit în multe locuri că Facebook a înlocuit editorii de știri ca principalul mod în care oamenii își obțin știrile locale.
Aceasta a dus la proliferarea informațiilor false în acele comunități, notează pressgazette.co.uk.
Studiul a identificat, de asemenea, o dorință larg articulată din partea comunităților pentru întoarcerea știrilor locale și implicit la controlul pe care îl aplică instituțiilor locale.
Într-una dintre primele cercetări majore privind deșerturile de știri din Marea Britanie, cercetătorii conduși de Steven Barclay, de la Universitatea City, au efectuat un total de 72 de interviuri și grupuri de discuții în șapte zone identificate ca deșerturi de știri din Anglia și Țara Galilor. Comunitățile identificate ca deșerturi de știri au fost Lewisham, din Londra, Trowbridge și West Wiltshire, Whitby și coasta North Yorkshire, Tiverton și Cullompton, în Devon, Haverfordwest și Pembrokeshire, Corby și nordul Northamptonshire, Barrow-in-Furness, în Cumbria.
Un deșert de știri este definit în raport ca fiind un loc care poate avea o anumită acoperire în mass-media locală, dar care a înregistrat o „reducere semnificativă a furnizării de știri locale în ultimii ani”.
O temă majoră de-a lungul cercetării a fost republicarea necritică a comunicatelor de presă, un intervievat din Trowbridge afirmând că ziarul lor local „este comunicat de presă”.
Raportul arată că în anumite părți ale țării există mai mult personal de comunicare al poliției decât jurnalişti active, în ciuda faptului că, în rândul locuitorilor, există un sentiment că criminalitatea este sub-raportată. „Fiecare forță de poliție locală operează un site web cu o secțiune de știri legată de conturile de rețele sociale de pe Facebook și Twitter. Mărimea medie a unei echipe de comunicații a forțelor de poliție la nivel regional este de 20, adesea depășește numărul de jurnalişti activi dintr-o regiune”, se arată n concluziile cercetării.
Estimarea dimensiunii medii a unei echipe de comunicații a forțelor de poliție a fost obținută dintr-un articol de cercetare publicat în Jurnalul European de Criminologie, care a furnizat dimensiunile de personal de comunicații ale forțelor de poliție.
Un jurnalist local intervievat de autori a spus că poliția din zona lor „acţionează ca un concurent și are un avantaj enorm”.
Pe măsură ce numărul de publicații care deservesc comunitățile locale a scăzut, arată studiul, acele comunități au apelat din ce în ce mai mult la rețelele sociale, atât pentru a găsi, cât și pentru a distribui informații locale. Odată cu aceasta, a raportat studiul, au venit diviziunea locală și dezinformarea. Doi intervievați din Whitby au descris un zvon local și efectele sale: „S-a zvonit că statuia căpitanului Cook ar fi amenințată cu îndepărtarea în timpul protestelor Black Lives Matter, din 2020. O mulțime de localnici s-a grăbit să protejeze statuia, dar, de fapt, nu a existat nicio amenințare”.
Un intervievat din Lewisham a rezumat rezultatele cercetării: „Comunitățile nu funcționează în acest moment. Oamenii sunt în spatele ușilor închise. Oamenii învață să fie singuri. Ca să se dezvețe să fie singuri, jurnalismul va fi un instrument esențial”.

(Roxana Istudor / UZPR)

foto: depositphotos.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *