◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Franța – Norvegia 20-22. Aurul e la Oslo! Finală dramatică la Europeanul de handbal. Scandinavele, la a opta „coroană”

Dramatism total în finala Europeanului de handbal feminin, Franța – Norvegia. În direct la Digi Sport, scandinavele au obținut al optulea lor titlu european, scor 22-20, după ce franțuzoaicele s-au ținut scai de ele. Franța – Norvegia 20-22 în finala Europeanului feminin de handbal Franțuzoaicele au condus cu 2-0 și cu 4-2, însă nordicele au preluat conducerea din minutul 12, scor 5-4, prin golgheterul competiției, Nora Mork, care a punctat de la 7 metri. Din acel moment, Norvegia a condus până la pauză, iar dovada că meciul a fost unul extrem…

Citește mai mult

The future is here!- Acad. Gheorghe Păun

Păstrez titlul în engleză, se va vedea imediat că e mai bine aşa. Exclamaţia este rostită la finalul unui filmuleţ pe care l-am urmărit pe internet, la sugestia unui amic uimit/contrariat de progresele IA (inteligenţei artificiale). Pe scurt, o entitate umană aparent de gen feminin (precauţia mea ostentativă are legătură şi cu engleza titlului) prezintă în faţa unei săli arhipline propria-i hologramă, ba chiar una vorbind în japoneză, dar cu amprenta vocală atent copiată după cea a protagonistei, care nu ştie deloc japoneză. Se făcea reclamă unei firme de IA…

Citește mai mult

Sărbătoarea Nașterii Fiului Domnului a fost “ răpită“ de bucuria cadourilor de Crăciun

Aud și citesc adeseori, că datorită epidemiei actuale, cum se vaită unele persoane de restricțiile impuse de oficialități că nu pot sărbătorii Crăciunul. Uitând că pe 25 decembrie creștinii sărbătoresc nașterea Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Cristos, nici de cum sărbătorirea unei zile comerciale. Iar ziua nașterii Fiului Lui Dumnezeu este o sărbătoare creștină de familie și nu prilej de benchetuială. Sărbătoarea naşterii lui Iisus Hristos există din secolul al III-lea în lumea creştină. Însă care a fost motivul care a stat în spatele alegerii datei de 25 decembrie? În realitate,…

Citește mai mult

Echipa feminină de gimnastică a României, argint la Europene. Larisa Iordache, de neoprit

Echipa României a obţinut medaliile de argint la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Mersin (Turcia), sâmbătă, după ce dominase calificările de joi. România (Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duţă, Daniela Trică) a totalizat 154,496 puncte, fiind depăşită cu puţin de Ucraina (Anastasia Bacinska, Elizaveta Gubareva, Anastasia Motak, Anghelina Radivilova, Diana Varinska), care a obţinut aurul cu 154,663 puncte. Pe locul al treilea s-a clasat Ungaria (Csenge Maria Bacskay, Dorina Boeczoego, Zsofia Kovacs, Mirtill Makovits, Zoja Szekely), cu 151,597. Diferenţa a fost făcută de nota mică primită de Ioana Stănciulescu la…

Citește mai mult

Să nu-l uităm pe Amza Pellea !

Amza Pellea ( 7 aprilie 1931 – 12 decembrie 1983 ) Marele actor Amza Pellea s-a nãscut în Bãilești, județul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii, urmând cursurile Colegiului Național” Carol I” din Craiova și ale Institutului de Artã Teatralã și Cinematograficã” I.L. Caragiale” din București (1955). Reprezentant al promoției de aur a teatrului românesc, el a interpretat, în teatru sau film, atât personaje istorice, cât și personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal, iar talentul sãu deosebit pentru comedie a fost pus în valoare prin…

Citește mai mult

„Crăciunul care mi-a schimbat viața” de Daniela Gumann

„Crăciunul care mi-a schimbat viața” de Daniela Gumann                                                                              Iaşi, PIM, 2019, volum editat sub egida Asociaţiei Scriitorilor Români din Austria     Romanul „Crăciunul care mi-a schimbat viața” de Daniela Gumann este gândit ca o structură bipartită, situându-se în seria  romanelor de confesiune ancorate în social .    Desfășurarea lapidară romanescă se împarte între două…

Citește mai mult

Teatrul Municipal al Lugojului, 120 de ani de istorie culturală!

Scena a găzduit de la recitalul lui Enescu până la finale ale campionatelor naționale de lupte Lugojul este un caz aparte față de alte orașe ale țării. Zestrea sa arhitectonică, în special splendidele clădiri din perioada Belle Epoque a Imperiului (sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900), a avut norocul să scape de furia ceaușistă a demolărilor. Surprinzător însă, ce n-a fost dat jos sau stricat pe timpul lui Ceaușescu, s-a distrus după 1990. Rând pe rând, au căzut în ruină sau au fost desfigurate, ca fațade, Palatul Gaspari (fosta…

Citește mai mult

Crăciun Fericit și La mulți ani!

Distinși Colaboratori,  Suntem la capătul unui an greu, al marilor încercări pentru umanitate și pentru fiecare dintre noi, care ne-a marcat dramatic existența.  Chiar și în acest timp vitreg, am reușit împreună să facem din Tribuna Învățământului, înființată în 1949, o publicație nouă, modernă în spirit și formă, situată în elita presei românești, cea mai bună revistă de educație din România.  Vom continua această frumoasă aventură și în Noul An, 2021, ducând mai departe noua serie a Tribunei, sub semnul calității și al valorii, către viitorul european al educației românești….

Citește mai mult

Un premiu meritat pentru scriitorul şi jurnalistul Ion Fercu

În urmă cu mai bine de trei ani, discutam cu Ion Fercu despre rubrica sa „de cursă lungă“ din Revista „Ateneu“: vreme de peste un deceniu cercetase „Prin subteranele dostoievskiene“ fiecare nuanţă literară, filosofică, pedagogică, politică sau teologică a geniului culturii ruse, Feodor Mihailovici Dostoievski. Nevenindu-ne să credem că rubrica atinsese o longevitate demnă de „Cartea Recordurilor“, am conchis, în final, că articolele apărute de-a lungul a peste 120 de luni merită să fie reunite într-un volum. Sceptic (aşa cum îl ştiu!), Ion Fercu a părut să aibă îndoieli… provinciale….

Citește mai mult

Distanţare fizică vs. distanţare socială

O traducere nefericită ne tot îndeamnă, chiar şi acum, la mai bine de nouă luni de la intrarea COVID-ului în România, la „distanţare socială”! Că aşa suntem noi, românii, mai ales cei din fruntea ţării: înghiţim pe nemestecate tot ceea ce ne livrează Occidentul, fără tocmeală, pe ideea că noi suntem mai tari de cap, aşa, iar ei explodează de inteligenţă. Iar, dacă acolo se spune „social distancing”, hai şi la noi cu traducerea ca în cartea de Engleză pentru începători: cuvânt cu cuvânt, nu în context! Başca viziunea aiuristică…

Citește mai mult

Mărturii maramureșene

În această toamnă, strecurându-mă printre zilele pandemice, am avut norocul să-l întâlnesc, pe o stradă băimăreană, pe distinsul preot și scriitor Radu Botiș. După bucuria revederii, mi-a scos din eterna geantă a călătorului revista „Mărturii maramureșene” (anul II, nr. 3-4, august 2020), despre care știam doar din auzite. Am citit-o în tihna unei seri. Am ajuns la părerea că este un fapt cultural bine făcut. Una din mizele centrale ale revistei este să releve pulsația intimă a actului de a scrie, frământările și bucuriile autorilor. Este un document al vieții…

Citește mai mult

Solstițiul de iarnă 2020. La ce să ne așteptăm în cea mai întunecată zi a anului?

Ca în fiecare an, pe 21 spre 22 decembrie 2020 are loc solstițiul de iarnă sau cea mai lungă noapte a anului. Este momentul în care Soarele îşi adună puterile şi începe să recupereze. De aici încolo zilele vor fi din ce în ce mai lungi până la momentul echinocțiului de primăvară. Ceea ce ne va lumina speranța spre viitor. Solstițiul de iarnă 2020. Când noaptea este cea mai lungă, în multe părți din lume totul este alb (cu puțin noroc), aerul devine mai rece, natura trece printr-un proces de moarte aparentă…

Citește mai mult