◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

„Arcadia”, o lacrimă pe obrazul unui oraș încremenit în (ne)uitare

Motto; Nimic nu mai este la fel cum a fost

Orașul pare o pasăre obosită de zbor și resemnare

Cu oameni robotizați ce se plimbă pe străzi fără niciun rost

Eu, captiv într-o lacrimă vă scriu dintr-un ,,colț de rai ” încremenit în (ne)uitare!

 

O ploaie bacoviană, desprinsă dintr-un noiembrie mai capricios ca orciând, ne estompează entuziasmul, dar, optimiști și călăuziți de-un gând frumos de solidaridate umană și spiritualitate culturală, pornim la drum, Timișoara-Reșița-Anina, pentru a fi alături de colegul nostru de breaslă Mihai Chiper, un om cu sufletul risipit prin cultura Cărașului și nu numai, dar și de ceilalți poeți, scriitori, ziariști, iubitori de cultură implicați trup și suflet în fenomenul cultural-artistic, cu prilejul a 65 de ani de la trecerea în neființă a celui ce a fost romancier și publicist de notorietate, Virgil Birou și, desigur, aniversarea a 65 de ani de la fondarea Cenaclului „Virgil Birou” Anina, județul Caraș Severin și a 16 ani de la apariția  print a revistei de cultură „Arcadia”.

Ora 14,00, sosim la destinație ,,Pensiunea Costinel”. o locație generoasă pentru astfel de evenimente, continuă să plouă. Domnul Mihai Chiper, promotorul acestui Simpozion și redactorul șef al revistei de cultură „Arcadia”, ne întimpină cu căldura și salutul specific minerului de cursă lungă. Noroc Bun!

Înainte de deschiderea convorbirilor, ne limpezim ochii admirând tablourile expuse în interiorul locației de către artistul vizual Busuioc Petraru, lucrări zugrăvite cu măiestrie, inspirate din cotidianul și fascinația peisajului înconjurător al Aninei.

Ora 14,30 conform programului, domnul Mihai Chiper ne prezintă în sinteză secvențe din viața, activitatea și opera lui Virgil Birou, despre care „cărășanul de neuitat” regretatul Nicolae Danciu Petniceanu ne spune că; Virgil Birou este primul scriitor din Banat care a scris opere, creații literare de valoare națională. A fost calificat ca fiind un Sadoveanu al Banatului. Mai aflăm că, Virgil Birou s-a născut la 11 mai 1903, în localitatea Ticvaniul Mare, județul Caraș Severin, fiind al treilea fiu al lui Iuliu și Mariei Birou.Tatăl era învățător. Urmează cursurile școlare în comuna natală, apoi la Dumbrăvița-Timiș, Lugoj și Oravița. În anul 1924 începe Facultatea de Mine din cadrul Politehnicii din Timișoara. Obține diploma de inginer și se încadrează ca inginer la Întreprinderea Minieră din Anina, unde lucrează timp de doi ani. Se transferă la Timișoara unde lucrază la Serviciul tehnic al Primăriei Timișoara și din anul 1938 ca inginer la Uzina Electrică din Timișoara, post pe care îl ocupă până la sfârșitul vieții – aprilie 1968.

Debut în 1940 cu volumul de reportaje „Oameni și locuri din Căraș”, urmează, „Crucile de piatră de pe Valea Cărașului”, „Drumuri și popasuri bănățene” și altele. Cea mai reprezentativă și de succes care a rămas în panteonul literaturii din Caraș și Banat și nu numai cartea „O lume fără cer”(1947), un roman a cărui acțiune se petrece în arealul centrului minier din Anina, înainte și în timpul Primului Război Mondial, relevant privind perspectiva monografică a comunității în permanentă mișcare și a diversității preocupărilor sale.

În continuare, Nicolae Sârbu, Gheorghe Jurma, Ada Cruceanu, Reșița, Ionel Bota, Oravița, Gabriela Șerban, Bocșa, ziariști,scriitori, poeți, editori, ne-au prezentat cu argumente palpabile, un remember emoționant referitor la viața și  opera lui Virgil Birou dar și a Cenaclului fondat în 1968 la Casa de Cultură a minerilor din Anina, frecventat de mulți iubitor de cultură și artă, poeți, prozatori, critici, profesori, istorici, editori, etc. care au ajuns în timp personalități de referință în domeniu. Cu scuzele de rigoare, nu voi da nume sunt prea mulți, dar îi asigur pe toți de prețuirea mea. În acest context de frumoasă aducere aminte, s-a ținut un momente de reculegere pentru cei plecați prematur dintre noi. Dumnezeu să-i aibă în grijă și să-i călăuzească și-n lumea de apoi!

Complementar, domnul Mihai Chiper, ne-a prezentat revista de cultură Arcadia, apariție print din anul 2007, editată și în prezent cu mari sacrificii, de Asociația Culturală Arcadia din Anina. Deasemeni doamna Gabriela Șerban, director revista „Bocșa Culturală”o revistă remarcabilă realizată de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Bocșa  (deci se (mai) poate) și al editurii Tim Reșița, director Gheorghe Jurma.

Doamna Maria Rogobete, membru UZPR Timiș, director al periodicului de cultură și conștiință civică „Theatrum-civitas”, apariție trimestrială, print, în municipiul Lugoj.

Dumitru Buțoi, fondator și redactor șef, a prezentat pe scurt istoria cenaclului literar-artistic „Luceafărul”, înființat în anul 1987 la Schela de petrol Șandra-Timiș, care continuă și azi prin revista de cultură „Luceafărul de Vest” Timișoara, apariție print, trimestrială, editată de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara. Și din 2018, revista „VIP Seniorii” cu prioritate pentru generația vârstei a treia, o fereastră deschisă spre cultură, artă și spirit românesc, în care publică și mulți colegi din filialele UZPR din țară și Diaspora.

Au mai rostit alocuțiuni inedite, cu un puternic mesaj de solidaritate culturală și implicare viitoare în dinamizarea fenomenului cultural în arealul Banat-Căraș, Ioan I. Ionescu, Gheorghe Lungu, membri UZPR Timiș, prof. Gheorghe Popovici, Gheorghe Firan, cu un film din lumea peisajelor de vis, zona Anina- Oravița. Poeții Ion Rășinaru, prezentare  de carte, Rodica Zaberca, Costel Simedrea și Maria Rogobete, prin  poezie au întregit acest florilegiu cultural de sensibilitate , perenitate și benefică retrospectivă literară.

Domnul Gheorghe Neicu, fost primar al orașului Anina, care a spjinit cu generozitate activitatea culturală, la timpul respectiv, a felicitat organizatotii și  deopotrivă invitații care au onorat cu prezența acest eveniment.

P.S. Nu același lucru îl putem spune despre actualul primar și Consiliul Local, care nu prea acordă importanță departamentului cultură și celor care se implică și vor să facă voluntariat social-cultural-artistic în slujba comunității. Cred, e necesară o meditație profundă asupra acestei cucetări: „Cultura izvorește din popor și aparține poporului”. Astfel mi se confirmă, din păcate, un titlul curajos propulsat în revista „Luceafărul de Vest” Timișoara, din 2015: „Anina, orașul uitat de oameni, dar nu și de Dumnezeu!”.

 

Dumitru Buțoi / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *