◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
În liniştea cerului

Era o zi de luni şi ploua, când fără să-mi dau seama am căzut pe pământul înierbat din faţa casei. Timp de câteva clipe, am simţit cum ploaia îmi mângâie ochii, apoi, toate amintirile mele s-au rupt ca într-un film cu pelicula tăiată-n două. Mi-am revenit undeva, unde simţeam deasupra feţei mele – multă  lumină, însă când am încercat să deschid ochii, nu puteam să mişc nicio geană. Dar, auzeam voci. Multe voci, ce păreau să vorbească despre mine. Iar din cuvintele lor, am înţeles că mă aflu în comă….

Citește mai mult

FRATELE MEU  DE CRUCE, TĂTARUL…

(Ultima nuvelă) (Urmare din numerele trecute) Când am înțeles că Ali e bolnavă de Aișe, m-am îmbolnăvit și eu. S-au trezit în mine, fără voia mea și când mă așteptam cel mai puțin, niște sentimente puternice care mă răvășeau, ca apele Turlei –  de furtunile care-l frământă pe dedesubt în decembrie, atunci când are pod de gheață deasupra.  Diminețile veneau cu lumina întoarsă pe dos. Și nopțile – cu întunericul dat peste cap. Nu era bine. Pentru că începusem a râde prin somn. Râdeam atât de tare, încât râsul acela…

Citește mai mult

„Scrisul Românesc”: Evocări cu valoare sentimentală şi mai ales documentară

Numerele 9 şi 10 ale revistei „Scrisul Românesc”, care apare la Craiova, pot fi apreciate în nota obişnuită: grafică îngrijită, aproape impecabilă, texte interesante, sub semnăturile lui Florea Firan (directorul revistei), Adrian Cioroianu, Ioan Lascu, Mitroi Ene, Gabriela Nedelcu Păsărin, Carmen Firan, Emanuel Florescu, Mihai Firică, Geo Constantinescu, Emilian Ştefârţă. Numerele de revistă, la care mă refer, sunt realmente vii, incitante la lectură, pe o tematică diversă, specifică într-un fel elevatei publicaţii craiovene. Cu simpatie respectuasă şi plină de deferenţă mi-aş îngădui două observaţii cordiale. Prima, la articolul de fond…

Citește mai mult

Revista SUD a sărbătorit 25 de ani de existență

În urmă cu 25 de ani, gazetarul Constantin Carbarău, un om deosebit de discret, a înțeles fără echivoc că Bolintinul din Vale, locul său natal, poate ieși în evidență prin proiecte literare și poate crea o platformă culturală de unde cei buni să devină o portavoce a acestor locuri. Așa a apărut în 1996 revista Sud și „Asociația Culturală Dimitrie Bolintineanu”, dar și Festivalul internațional de poezie Dimitrie Bolintineanu, ca o necesitate a promovării zonei, a dezvoltării culturale a locului, dar și din obligație față de cel care odihnește în…

Citește mai mult

Măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2  Forumul COSR 2021 – 21.10.2021

Participanții la Forumul COSR 2021 trebuie să se supună triajului epidemiologic, organizat la locația acestuia și să prezinte unul din următoarele documente: Adeverința de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; Rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore; Rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore; Adeverință care atestă că persoana se află în perioada cuprinsă între a 15-a…

Citește mai mult

Forumul COSR de analiză a programului de pregătire, calificare și participare la Jocurile Olimpice Tokyo 2020

Comitetul Olimpic și Sportiv Român organizează joi, 21 octombrie a.c., de la ora 09.30, Forumul “Analiza programului de pregătire, calificare și participare la Jocurile celei de a XXXII-a Olimpiade Tokyo 2020”. Evenimentul va avea loc în Complexul Olimpic ”Sydney 2000”, din Izvorani, și are ca obiectiv analiza rezultatelor obținute de TEAM ROMANIA la Tokyo 2020, precum și emiterea unor concluzii care să permită adoptarea unor măsuri pentru optimizarea programului de pregătire, calificare și participare la viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. La eveniment vor participa: Din partea Comitetului Olimpic și Sportiv…

Citește mai mult

Atelier de creație literară pentru adolescenți

„LiterarMente” – este un nou proiect propus de Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” Arad adolescenților iubitori de lectură care-și exersează talentul literar în ideea perfecționării lui.  Proiectul se desfășoară sub forma unui atelier de creație literară. Tinerii incluși în atelier au fost recomandați de profesorii lor de limbă și literatură română, Livia Nadiș, Anca Giura (Colegiul Național „Vasile Goldiș”), Tudor Droagomir și Laura Dragomir ( Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal). Echipa de creație este formată dintr-un grup de 6 liceeni, cu vârste cuprinse între 16 -18 ani, de profil filologic,…

Citește mai mult

Dialog cu Ioan Holender, un om-instituţie, în Europa şi în lume

Repere biografic şi profesional Ioan Holender s-a născut pe data de 18 iulie 1935, la Timișoara, într-o familie înstărită de evrei. În anul 1948, comuniștii au confiscat puterea în România, iar familia Holender a pierdut Fabrica de Marmeladă și Oțet, pe care o deținea. Tânărul Holender a optat pentru Facultatea de Politehnică din localitate, iar în anul III, în urma unui protest studențesc – semn de solidaritate cu Revoluția anticomunistă din Ungaria,  (1956) –  a fost exmatriculat din şcoală. Trei ani mai târziu, în anul 1959, împreună cu tatăl său,…

Citește mai mult

Mituirea presei în regimul Iohannis

Este de notorietate faptul că presa a primit bani din partea Guwernelor Johannis (Orban plus Cîțu) pentru a “informa cetățenii cu privire la coronavirus si vaccinare”,   Nimeni nu a putut până acum să demonstreze cu probe aceste plăți, ce-au condiționat/blocat mediatizarea corectă și obiectivă, acțiune denumită in continuare “pandemită”.    Bilanțul sumelor cheltuite atinge cca 30 de milioane de euro într-un an, bate astfel orice buget de publicitate al vreunei corporații multinaționale și arată cam așa: Total plăți 2020: 87,747,134 RON, adică 17,729,478 EUR. Total plăți 2021: 53,433,997 RON, adică…

Citește mai mult