◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Europa are o lege
pentru restaurarea naturii

Actul european în vigoare urmăreşte refacerea a cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi maritime din statele membre până în 2030 şi a tuturor ecosistemelor care au nevoie de restaurare până în 2050. Menită să atenueze efectele schimbărilor climatice şi ale dezastrelor naturale, noua lege europeană a intrat în vigoare în toate statele blocului comunitar. Prevederile vor fi puse în aplicare în mod treptat, iar ţările membre au la dispoziţie doi ani pentru a prezenta Bruxelles-ului planurile naţionale de refacere a biodiversităţii. Legea de restaurare a naturii este una dintre…

Citește mai mult

Puppets Occupy Street, ediția a XI-a

Festivalul Puppets Occupy Street, ediția a XI-a – Steampunk Edition 2024, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova, finanțat de Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Municipal, se desfășoară în perioada 25 august – 01 septembrie 2024. Ediția Steampunk reunește, timp de 8 zile, 20 de titluri de ateliere, susținute de artiști din România, Serbia, Turcia, în perioada 26 – 31 august 2024. Înscrierile se fac exclusiv pe adresa de e-mail a festivalului, atelierepos@gmail.com, în perioada 19 – 23 august (până la ora 12:00), în limita locurilor disponibile….

Citește mai mult

120 milioane de oameni strămutați forțat…

Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR ), pe 13 iunie 2024, cca 120 milioane persoane aveau statut de refugiați, fiind strîmutate forțat în întreaga lume. UNCHR avertizează asupra inacțiunii în fața creșterii deplasărilor forțate, aceste mișcări de populație care au atins cote istorice în 2023 și 2024 în întreaga lume. Acest record reflectă atât „nașterea de noi conflicte, mutația anumitor situații existente, cât și incapacitatea de a rezolva crize persistente” (https://news.un.org/fr/story/2024/06/1146366). Conflictele din Gaza, Sudan, Republica Democrată Congo (RDC) și Myanmar au contribuit în mod semnificativ la creșterea…

Citește mai mult

Poluarea cu particule ultrafine, „ucigaș” de top
în orașele mari

Poluarea aerului cauzată de particulele ultrafine (UFP) emise de transporturi şi de activitatea industrială provoacă 1.100 de decese premature pe an în cele mai mari două oraşe din Canada, potrivit unui studiu citat de Agerpres. Aceste particule „extrem de mici”, care nu sunt reglementate, „pătrund adânc în plămâni şi în fluxul sanguine”, a declarat Scott Weichenthal, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea McGill, din Montreal. Ele pot fi „nocive” şi pot contribui la apariţia bolilor de inimă şi de plămâni, precum şi a unor forme de cancer, afirmă…

Citește mai mult

Festivalul „Cântecele Oltului”, Călimănești

În data de 17 august 2024, datorită bunei informări a doamnei redactor UZPR Maricela – Paraschiva Buicescu, cea care s-a oferit să ne asigure nouă – patru persoane din familia ing. Ion Saimac, membru LSR „Damian Stănoiu” și Margareta Saimac (la fel și în plus și membră UZPR „Pan M. Vizirescu” Slatina), o deplasare de o zi pe Valea Oltului. Noi, veteranii, ne-am oprit în Călimănești și bine am făcut, căci am asistat astfel la parada formațiilor în porturile populare specifice din șapte județe ale frumoasei noastre Românii. Aceasta a fost precedată de cuvântările oficialităților, care…

Citește mai mult

Studiu. Temerea
că inteligența artificială generativă ar putea deveni o amenințare globală
„nu este validă”

Cercetătorii britanici de la Ubiquitous Knowledge Processing Lab de la Tehnică din Darmstadt și Universitatea din Bath au descoperit că modelele de limbaj AI, cum ar fi ChatGPT, nu reprezintă o amenințare serioasă pentru societate. Studiul, publicat în revista și publicat în ACL Anthology, relevă dovezi care sugerează că „abilitățile emergente” ale modelelor de limbaj mari (LLM) pot fi mai puțin misterioase decât se credea, întrucât aceste mașini învață doar ce informații furnizează oamenii, nu și singure. „Temerea a fost că, pe măsură ce modelele devin din ce în ce…

Citește mai mult

RE[CONTEXT]
la Ramnicu Valcea

Vernisajul expoziției personale a artistei Theodora Scurtu care vine în pregătirea lucrării sale doctorale intitulată „Recontextualizarea artei textile tradiționale” a avut loc pe 14 august 2024, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”, din Râmnicu Vâlcea. Theodora Scurtu este o artistă contemporană remarcabilă, cunoscută pentru contribuțiile sale în domeniul artelor textile. Născută în 1997, Theodora este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și doctorandă la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. Sub îndrumarea conf. univ. dr. Valentina Ștefănescu, Theodora a studiat artele…

Citește mai mult

Peste 200 milioane de oameni
se autointitulează „creatori de conținut”; industria a depășit 250 miliarde de dolari

Ronan Harris, președintele Snapchat pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, co-fondatorul Influencer.com, afirmă că economia „influenței” a depășit 250 miliarde de dolari și remodelează viitorul afacerilor. Potrivit Euronews, companiile găsesc noi modalități de a colabora cu un număr în contină creștere de „creatori de conținut” online –  se estimează că 200 milioane de oameni se autointitulează astfel în prezent. Mulți dintre ei doresc să facă din această preocupare sursa principală de venit. În special influencerii mai mici, cu mai puțin de 50.000 de urmăritori, sunt considerați esențiali în stimularea creșterii…

Citește mai mult

Daniel Guță: „Jurnalismul are puterea de a motiva oameni, de a schimba mentalități, de a mobiliza autoritățile”

IOAN VASIU: Tinere Daniel Guță, numele tău este binecunoscut printre jurnaliștii hunedoreni. Când și unde ai debutat ca jurnalist? DANIEL GUȚĂ: La mijlocul anilor 2000, în vremea în care eram student la jurnalism în Cluj-Napoca, am publicat primul reportaj într-o revistă a studenților din UBB Cluj-Napoca, numită „E(x)ist”, cu un motto memorabil: „Noi nu suntem nic de stânga, nici de dreapta, suntem inteligenți”. Am relatat atunci despre un om al străzii pe care l-am întâlnit într-o cantină a săracilor și pe care l-am însoțit mai târziu în aventura sa urbană…

Citește mai mult

Jurnaliștii georgieni luptă
la Curtea Constituțională împotriva „legii agenților străini”

Gela Mtivlishvili, redactor-șef la „Mtis Ambebi”, și Nino Zuriuashvili, jurnalist de investigație la Studio Monitori, au depus o plângere la Curtea Constituțională a Georgiei împotriva legii agenților străini. Acesta este al patrulea proces care contestă legea adoptată, după ale președintelui, partidelor de opoziție și ale 121 de organizații ale societății civile. Potrivit civil.ge, Mtivlishvili și Zuriashvili le-au declarat jurnaliștilor că legea în stil rusesc creează „probleme serioase” pentru libertatea presei, în special pentru jurnalismul de investigație, a cărui piatră de temelie este anonimatul sursei. „În acest proces, accentul se pune…

Citește mai mult

Happy Cinema se extinde –
un nou cinematograf în Capitală

Lanțul de cinematografe românesc HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău, Bistrița și Slobozia se extinde toamna aceasta, aducând publicului un nou cinematograf în București, după ce în anul precedent a deschis două noi cineplexuri, unul în țară și unul în Republica Moldova, Chișinău. Astfel, iubitorii de film din Capitală vor avea la dispoziție începând cu luna septembrie a acestui an, un nou cinematograf dotat cu tehnologie de ultimă generație: Happy Cinema Vitantis Shopping Center din București. Acest cinema este totodată primul cinematograf deschis în București,…

Citește mai mult

Ed Sheeran a devenit acționar
al unei echipe din Premier League

Artistul Ed Sheeran, care s-a născut în West Yorkshire, dar a crescut în Framlingham, în Suffolk, este un susținător al orașului Ipswich și a anunțat că a cumpărat un pachet de 1,4% din acțiunile clubului de fotbal Ipswich Town din Premier League. Cântărețul și compozitorul englez spune că oportunitatea este „visul oricărui fan al fotbalului”: „Sunt foarte încântat să anunț că am cumpărat un mic procent din clubul meu de fotbal din orașul meu natal. Suffolk și Ipswich m-au făcut întotdeauna să mă simt parte dintr-o comunitate și protejat”, a…

Citește mai mult