◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.11.2024

Puppets Occupy Street, ediția a XI-a

Festivalul Puppets Occupy Street, ediția a XI-a – Steampunk Edition 2024, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova, finanțat de Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Municipal, se desfășoară în perioada 25 august – 01 septembrie 2024.

Ediția Steampunk reunește, timp de 8 zile, 20 de titluri de ateliere, susținute de artiști din România, Serbia, Turcia, în perioada 26 – 31 august 2024.

Înscrierile se fac exclusiv pe adresa de e-mail a festivalului, atelierepos@gmail.com, în perioada 19 – 23 august (până la ora 12:00), în limita locurilor disponibile. Participarea la ateliere este gratuită. Pentru înscriere sunt necesare: numele și vârsta participantului, denumirea atelierului pentru care optează, intervalul orar, ziua în care își dorește să participe (doar pentru atelierele la care nu este obligatorie înscrierea pe toată durata acestuia).

La atelierele de creație au prioritate persoanele care se înscriu pe e-mail. Locurile rămase libere sau eliberate prin neprezentare vor putea fi ocupate la fața locului.

Atelierele sunt următoarele:

Teatrul Colibri – esplanadă, orele 11:00 – 13:00

– *Atelier de povești cu povești coordonat de Ina Chira, din Cluj-Napoca, în perioada 26 – 31 august, între orele 11:00 – 13:00, la Teatrul Colibri. Vârsta minimă de participare este 4 ani, fiind disponibile 10 locuri / zi. În cadrul atelierului, Ina va citi o poveste, copiii mici vor desena partea care le-a plăcut și își vor spune părerea despre cum ar putea fi altfel povestea, iar copiii mari o vor rescrie sau îi vor face o continuare. Pentru cei care se vor înscrie la toate cele 6 ateliere, Ina va lansa provocarea de a concepe o poveste, de a o interpreta și de a o filma și posta pe youtube.

– Jocuri de improvizație, atelier coordonat de Adriana Burlacu și Vlad Grecu din Târgu Mureș, se va desfășura în zilele 26, 27, 28 august, la Teatrul Colibri, și se adresează participanților cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani. La acest atelier sunt disponibile 15 locuri / zi. Atelierul ajută copiii și adolescenții să își descopere spontaneitatea și latura creativă prin exerciții de teatru de improvizație, un gen aparte de teatru care se bazează pe creativitate, imaginație, spontaneitate, atenție distributivă și viteză de reacție. Participanții vor avea ocazia să descopere cum pot reacționa la propunerile surpriză ale partenerului de scenă, cum își pot folosi la maxim imaginația și cum pot crea și dezvolta situații scenice pornind de la o temă dată.

– Circus Techniques for All, atelier coordonat de Foolosophy Entertainment din Serbia, se va desfășura în perioada 27 – 31 august, la Teatrul Colibri, vârsta minimă de participare fiind 5 ani. La acest atelier sunt disponibile 20 locuri / zi. Este un atelier creativ, în care sunt prezentate tehnici ca: Levi Wand, Rola Bola, jonglerie, balansarea obiectelor și poi, este descrisă recuzita de circ și descoperi cum să îți confecționezi acasă unele dintre obiecte ca să poți exersa și după workshop cele învățate.

– Atelier de robotică și programare, coord. Logiscool Craiova, în zilele de 29, 30, 31 august, între orele 11:00 – 13:00, la Teatrul Colibri. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 7 – 14 ani  și este un bun prilej pentru ei să învețe să își creeze propriul joculeț, să testeze și să programeze roboții Mindstorms Ev3. La acest atelier sunt disponibile 20 locuri/zi, distribuite în două grupe a câte 10 participanți fiecare, în intervalele orare 11:00 – 12:00, respectiv 12:00 – 13:00.

 

– Biomecanica statuii vivante, atelier coordonat de Adriana Burlacu și Vlad Grecu din Târgu Mureș, se va desfășura în zilele 29, 30, 31 august, la Teatrul Colibri, și se adresează participanților cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani. La acest atelier sunt disponibile 15 locuri / zi.  Statuia vivantă este considerată cea mai complexă formă de manifestare teatrală stradală. Atelierul le propune copiilor și adolescenților să descopere principiile de bază ale biomecanicii statuii vivante și să construiască mici povești cu ajutorul principiilor de mișcare, atitudine și de expresivitate corporală.

Teatrul Colibri – foyer, orele 14:00 – 16:00

– *Fotografia copiilor, în perioada 26 – 31 august, între orele 14:00 – 16:00, la Teatrul Colibri. Vârsta minimă de participare 10 – 14 ani, fiind disponibile 10 locuri / zi. În cadrul atelierului, coordonat tot de Ina Chira, cursanții vor descoperi arta fotografică și tehnica de fotografiere cu aparatură analog și digitală, învățând să-și folosească propriile telefoane. Pentru fotografii se vor folosi de lumini de studio, surse proprii de lumină, dar și de lumina ambientală. Vor studia tipurile de fotografie și încadrarea imaginii, iar totul se va finaliza cu o expoziție. La acest atelier este recomandată participarea în toate cele șase zile.

Teatrul Colibri – foyer, orele 16:00 – 18:00

– *SteamPunk characters. The new future history is the present., atelier coordonat de scenografa Alina Herescu și realizat împreună cu studenți ai Universității de Arte din Târgu Mureș, ce se va desfășura în perioada 26 – 31 august, între orele 16:00 – 18:00, la Teatrul Colibri. Pe lângă studenți, la acest atelier mai pot participa tineri care au minim 14 ani, în limita a 5 locuri / zi. Împreună vor crea personaje-instalație (tehnică mixtă- materiale diverse, atât convenționale, cât și neconvenționale) din piese de I. L. Caragiale, dar și ale altor dramaturgi, în abordare steampunk, care vor intra în paradă. La acest atelier este recomandată participarea în toate cele șase zile.

Casa Băniei, între orele 11:00 – 13:00

– Paper Theater, coordonat de Compania Poveștile din pod, de la București, între orele 11:00 – 13:00, la Casa Băniei, în perioada 26 – 31  august. Vârsta minimă de participare 8 ani, fiind disponibile 10 locuri / zi. Teatrul de hârtie, numit și „teatrul de jucărie“, este o formă de teatru în miniatură care a apărut în Europa secolului al XIX-lea. În zilele noastre, producția în masă a teatrelor de hârtie oferă foi imprimate ori alb-negru ca să poată fi colorate, dar și cu imagini color ale prosceniumului, decorului, butaforiei și personajelor. Copiii vor desena chiar ei toate aceste elemente, le vor decupa din carton subțire și vor crea un teatru de hârtie de la zero, învățând și despre perspectivă, volum, stilizare, palete de culoare și proporții.

– Laboratorul cu măști, coordonat de Sebastian Pop și Sașa Pânzaru din Târgu Mureș, în zilele de 26, 27 și 28 august, între orele 11:00 – 13:00. Vârsta minimă de participare 5 ani, fiind disponibile 10 locuri / zi. În cadrul acestui atelier vom învăța, distrându-ne, cum putem crea o mască folosind fașa gipsată sau prin tehnica papier-mâché. Măștile prind formă pe un șablon propus de coordonator.

– RoboFun, coordonat de Kids Love Code, se desfășoară în ziua de 30 august, la Casa Băniei, și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 9 ani, care vor îndeplini misiuni împreună cu roboții și vor învăța cum să-și creeze propriile jocuri. Atelierul este împărțit în 4 serii a câte 30 de minute fiecare și are maximum 8 participanți / serie.

Muzeul de Artă, orele 11:00 – 13:00

– Roboței steampunk, coordonat de Celălalt.teatru din Arad, între orele 11:00 – 13:00, la Muzeul de Artă, în perioada 26 – 31 august. Vârsta minimă de participare este 7 ani, fiind disponibile 10 locuri/zi. Un atelier în cadrul căruia vom meșteri și construi roboței din lemn reciclat, șuruburi, piulițe și arcuri și îi vom decora și picta în stilul Steampunk. În timp ce lucrăm, vom dezbate împreună teorii despre realități paralele. Fiecare participant este rugat să aducă un obiect de metal de aproximativ 2 cm pentru a-și personaliza roboțelul. Poate fi un cercel, un arc de pix, un nasture sau orice altceva.

– My first puppet, coord. Uçaneller Kuklaevi din Turcia, între orele 11:00 – 13:00, la Muzeul de Artă, în perioada  27 – 31 august. Vârsta minimă de participare 5 ani, fiind disponibile 20 locuri, câte 10 participanți / oră. În cadrul atelierului, copiii vor picta după cum doresc bucăți din lemn care compun o păpușă și le vor îmbina cu ajutorul sforilor. În cele din urmă, va rezulta o marionetă pe care o vor putea lua acasă.

Biblioteca Aman, între orele 11:00 – 13:00

– Tipare steampunk desenate în nisip, coordonat de scenografa Mariana Pachis la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, în zilele de 26, 27, 29, 30 și 31 august, între orele 11:00 – 13:00. Vârsta de participare 8 – 80 ani, fiind disponibile 20 de locuri/zi. În cadrul atelierului vor fi desenate în nisip, pe platformă cu leduri, tiparele tehnologice pentru accesorii vestimentare steampunk, montate în povești de tip Sand Art. Ochelari, măști, pălării, corsete vor fi desenate ca o poveste steampunk. Fiecare participant la atelier va fi ajutat să își dezvolte spiritul inventiv cu ajutorul acestei modalități noi de prezentare în tehnica Sand Art.

Parcul Romanescu, poienița din spatele Teatrului de vară, între orele 11:00 – 13:00

– Play and Grow, coord. Universitatea de Arte din Târgu Mureș, în perioada 26 – 31 august, în Parcul Romanescu. Vârsta minimă de participare 7 ani, fiind disponibile 15 locuri / zi.  Acest workshop are ca scop dezvoltarea personală a participanților prin jocuri inspirate de cartea lui Viola Spolin, Theater Games for the Lone Actor, menite să faciliteze comunicarea, creativitatea și implicarea tuturor participanților.

– Micul marionetist, între orele 11:00 – 13:00, în Parcul Nicolae Romanescu, în perioada 26, 27, 28, 30, 31 august. Vârsta de participare minim 5 ani, fiind disponibile 15 locuri / zi. Compania Tărâmul poveștilor – Dollo din Arad îi însoțește pe participanți în miraculosul tărâm al marionetelor. Copiii vor învăța cum să le dea viață și cum să își exprime propriile gânduri și sentimente cu ajutorul marionetelor.

– Instrumente muzicale, între orele 11:00 – 13:00, în Parcul Romanescu, în perioada 26 – 31 august. Vârsta minimă de participare este 6 ani, fiind disponibile 12 locuri / zi. Violonista Valentina Coțofană îi învață pe copii să își creeze propriile instrumente muzicale într-o manieră amuzantă, folosind obiecte reciclabile (hârtie, carton, sticle de plastic etc.), iar la finalul atelierului, îi vor acompania cu diferite zgomote și sunete de percuție pe colegii și totodată pe participanții de la atelierul Micul marionetist.

– Recyclable puppets, atelier coordonat de Teatrul Magic Puppet din Cluj, în perioada 26 – 31 august, între orele 11:00 – 13:00, în Parcul Romanescu. Vârsta de participare 6 – 10 ani, fiind disponibile 20 locuri. Folosind materiale reciclabile, precum dopuri, suluri de hârtie și sfori, învățăm să ne construim o micuță marionetă, un prieten de joacă și povești.

– Baloane uriașe de săpun, atelier coordonat tot de Teatrul Magic Puppet din Cluj – Napoca, în perioada 26 – 31 august, între orele 12:00 – 13:00, în Parcul Romanescu. Vârsta minimă de participare 3 ani, fiind disponibile 15 locuri. Este atelierul care îi invită pe copii să se joace cu baloane uriașe de săpun și să descopere că acestea sunt adevărate opere de artă efemere, că fiecare balon devine o poveste în sine, plină de magie și uimire.

 

– Atelier de experimente științifice, coordonat de Teatrul Magic Puppet din Cluj-Napoca, în perioada 26 – 29 august, între orele 11:00 – 12:00, în Parcul Romanescu. Vârsta minimă de participare 4 ani, fiind disponibile 15 locuri. La acest atelier copiii vor învăța cum să scrie cu cerneală invizibilă, cum să introducă un ac într-un balon fără să îl spargă, cum să care apa cu o sfoară și multe altele. Coordonatorii vor combina soluții fermecate, de prin cămară adunate, și ne vor ajuta să înțelegem câteva dintre legile fizicii.

– Mă cunosc mai bine atunci când mă joc, coordonat de Sașa Pânzaru și Sebastian Pop din Târgu-Mureș, în zilele de 29, 30 și 31 august, între orele 11:00 – 13:00, în Parcul Romanescu. Vârsta minimă de participare 12 ani, fiind disponibile 10 locuri / zi. Joaca este activitatea preferată a copiilor și reprezintă poate cea mai bună metodă de autocunoaștere. În arta teatrului se folosesc diverse exerciții pentru antrenamentul artistului, de la exerciții de improvizație, până la exerciții în cadrul cărora se lucrează cu emoțiile. Pentru copii este atât util, cât și fascinant, să lucreze cu trupul, cu gândurile și cu emoțiile lor.

ElectroPutere Mall, între orele 11:00 – 13:00

– RoboFun, coordonat de Kids Love Code, se desfășoară în zilele de 27, 28, 29 august, la ElectroPutere Mall, și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 9 ani, care vor îndeplini misiuni împreună cu roboții și vor învăța cum să-și creeze propriile jocuri. Atelierul este împărțit în 4 serii a câte 30 de minute fiecare și are maximum 8 participanți / serie.

– Micul marionetist, între orele 11:00 – 13:00, în ziua de 29 august, la Electroputere Mall. Vârsta de participare minim 5 ani, fiind disponibile 15 locuri / zi. Compania Tărâmul poveștilor – Dollo din Arad îi însoțește pe participanți în miraculosul tărâm al marionetelor. Copiii vor învăța cum să le dea viață și cum să își exprime propriile gânduri și sentimente cu ajutorul marionetelor.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *