◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Conferința Națională privind Informația,
în Franța. Un potențial model european pentru mass-media și tehnologiile
de comunicare

Lansarea Conferinței Naționale despre Informare a fost anunțată de biroul președintelui Emmanuel Macron și a fost așteptată cu nerăbdare în cercurile jurnalistice și printre cei care luptă pentru garanții democratice în domeniul digital. Proiectul, promis de președintele francez în timpul campaniei sale de realegere din 2022, își propune să implice atât profesioniștii media, cât și publicul larg în adaptarea politicilor publice și a legislației la era digitală.

 

Sprijinirea profesioniștilor media în lupta cu dezinformării

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) salută evenimentul, considerându-l „o veste bună într-un moment în care factorii tehnologici, economici și politici subminează știrile și informațiile de încredere și independente”. În calitate de „delegat general” al conferinței, secretarul general al RSF, Christophe Deloire, va ajuta la conducerea acestui proces. El va lucra în cadrul unui comitet de conducere. Președintele Macron a promis că acest comitet va fi complet independent – o cerință pentru succesul conferinței și pentru participarea lui Deloire. „Președintele și-a stabilit un obiectiv ambițios, acela de a propune un model francez și european pentru mass-media și tehnologiile de comunicare pentru a proteja dreptul la informație. Jurnalismul se confruntă cu multiple crize. Provocarea este de a veni cu o viziune și un plan de acțiune pentru Franța, evitând în același timp toate considerentele partizane, să ne protejăm calitatea vieții și drepturile, utilizând în același timp la maximum potențialul nostru tehnologic și, în sfârșit, să sprijinim producătorii de știri și informații de încredere în fața dezinformării și a zvonurilor”, detaliază Deloire.

 

Reglementarea și autoreglementarea unui spațiu global de informare

La o conferință anterioară, în septembrie 2022, președintele Macron a spus că această conferință națională va servi pentru „a susține mai multe inițiative”, inclusiv ale RSF, precum Parteneriatul pentru Informare și Democrație. Ulterior, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Slovaciei, la Bratislava, în 2023, Macron a spus că dorește „să consolideze acțiunea desfășurată în cadrul Parteneriatului pentru Informare și Democrație”.

Inițiat de RSF în 2018 și susținut acum de 50 de țări (inclusiv 25 de membri ai Uniunii Europene), Parteneriatul pentru Informare și Democrație își propune să aducă societatea civilă și guvernele împreună pentru a construi un spațiu digital democratic. Organismul de implementare, Forumul pentru Informare și Democrație, a făcut sute de recomandări concrete pentru reglementarea și autoreglementarea spațiului global de comunicare și informare, potrivit rsf.org.

În aprilie 2022, RSF a organizat un tur cu autobuzul pentru dreptul la informare, în cadrul căruia o echipă RSF a vizitat 20 de orașe și sate din Franța într-un autobuz, organizând întâlniri pentru a analiza preocupările și propunerile publicului francez pe această temă. Pe baza acestui exercițiu, a fost publicată apoi o Carte albă pentru dreptul la informare cu 30 de recomandări, în vederea depunerii la viitoarea conferință națională. (redacția UZPR)

Foto: Kevin Ku/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *