◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2025

Războiul distruge incomensurabile valori de patrimoniu ale Sudanului

Luptele din Sudan, între armata sudaneză și trupele paramilitare ale Forțelor de sprijin rapid (RSF), au provocat o catastrofă umanitară. De la începutul conflictului, în aprilie 2023, peste 850 de civili au fost uciși și peste 3.500 au fost răniți, potrivit lui Radhouane Nouicer, expertul ONU responsabil pentru Sudan.

Comorile culturale ale țării sunt și ele în mare pericol. Situri importante au fost deja distruse de RSF. După cum relatează revista The Continent, „războiul din Sudan distruge nu doar viitorul țării, ci și trecutul ei”.

Observatorii au comparat devastarea bibliotecilor, muzeelor și locurilor de cult cu distrugerea de către talibani a comorilor culturale ale Afganistanului. Potrivit raportului The Continent, citat de news.abs-cbn.com, situri istorice importante din punct de vedere istoric, cum ar fi vechea piață din Omdurman, au fost incendiate de luptele din metropolă. Centrul „Mohamed Omer Bashir” pentru Studii sudaneze, o bibliotecă de la Universitatea Omdurman Ahlia, a fost de asemenea distrus. Manuscrisele scrise de mână și cărțile rare pur și simplu nu mai există. Hamid Bakheet, membru al Uniunii Scriitorilor sudanezi, a declarat pentru Deutsche Welle: „Centrul a fost una dintre cele mai importante surse ale moștenirii noastre scrise”.

Muzeul Național din Khartoum a fost, de asemenea, luat cu asalt, iar exponate extreme de valoroase, inclusiv mumii antice, au fost distruse sau deteriorate.

Hamid Bakheet a povestit, de asemenea, despre distrugerea unor exponate importante, cum ar fi speciile rare de animale conservate la Muzeul de Istorie Naturală, precum și despre atacurile asupra bibliotecilor și editorilor, precum Dar Madarek, Dar Al-Kandaka și „Complexul Librăriilor”, în Piața Khalifa.

„Distrugerea se face în mod deliberat, în încercarea de a șterge faptele istorice. Vor să creeze o nouă eră, care să înceapă cu RSF. Pe lângă aceasta, există ura – ură pentru educație și pentru studenți în general”, punctează Bakheet.
Sudanul are o istorie cultural deosebit de bogată. În țară există 200 de piramide, aproape de două ori mai multe decât în Egipt. (redația UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *