◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Europarlamentarii cer Greciei să reformeze urgent utilizarea programelor-spion

Deputații europeni au cerut Greciei să efectueze reforme urgente pentru a combate utilizarea ilicită a programelor-spion și au invitat Europol să lanseze o investigație.

Parlamentul European a votat în favoarea recomandărilor PEGA (comisia de anchetă cu privire la utilizarea Pegasus și a programelor spion de supraveghere echivalente), pe baza unei investigații de un an privind utilizarea ilegală a unor astfel de programe- spion. Rezoluția a fost adoptată cu 411 voturi pentru, 97 împotrivă și 37 abțineri. Deputații au cerut de asemenea Ungariei, Poloniei și Ciprului să facă eforturi pentru modificări legislative și investigații suplimentare. Deputații au susținut că utilizarea ilicită a programelor spion a pus în joc „democrația însăși”.

Raportul PEGA a concluzionat că au avut loc contravenții și administrare defectuoasă în punerea în aplicare a legislației UE în Grecia. Se spune că jurnaliştii, politicienii, civilii şi activiştii au fost interceptaţi de către Serviciul Naţional de Informaţii EYP şi vizaţi cu programe spion Predator.

Fostul premier grec, Kyriakos Mitsotakis, a negat că guvernul a cumpărat și folosit Predator; cu toate acestea, raportul arată că „este foarte probabil ca Predator să fi fost folosit de către sau în numele unor persoane foarte apropiate de biroul primului ministru”. Grigoris Dimitriadis, nepotul lui Mitsotakis și fostul secretar al premierului, a demisionat după dezvăluirile despre presupusa implicare a sa cu Intellexa, o companie care vinde programe spion Predator în Grecia. Guvernul grec a recunoscut că a acordat licențe de export pentru programul spion Predator guvernelor represive, precum Madagascar și Sudan.

Deputații au cerut Greciei să restabilească și să consolideze garanțiile instituționale și juridice și să abroge toate licențele de export care nu sunt pe deplin în conformitate cu legislația UE și să investigheze acuzațiile de export ilegal al Predator. De asemenea, a cerut guvernului elen să retragă amendamentul care a abolit capacitatea Autorității elene pentru securitatea comunicațiilor și confidențialitatea ADAE de a notifica cetățenii cu privire la ridicarea confidențialității comunicațiilor și de a anula modificarea legislativă care a plasat EYP sub controlul direct al primului ministru. Greciei i s-a spus să se asigure că toate organismele de supraveghere, autoritățile independente și sistemul judiciar au acces deplin la informații și independență deplină în activitatea lor, potrivit BalkanInsight.

După vot, președintele comisiei, Jeroen Lenaers, a declarat: „Spyware-ul poate fi un instrument eficient în combaterea criminalității, dar atunci când sunt utilizate greșit de către guverne, aceste sisteme reprezintă un risc uriaș pentru statul de drept și drepturile fundamentale. În loc să interzicem programele spion, ar trebui să ne asigurăm că statele membre ale UE îndeplinesc anumite cerințe, cum ar fi autorizarea judiciară efectivă și supravegherea independentă, iar utilizarea programelor spion trebuie să să respecte legislația UE. Vom continua să examinăm cu atenție punerea în aplicare a recomandărilor noastre”. (redacția UZPR)

Foto: Rodion Kutsaiev/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *