◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Congres FIPP: „Fără sprijinul cetățenilor și comunităților, jurnaliștii devin mai susceptibili la atacuri și persecuții”

La recentul Congres World Media FIPP (una dintre cele mai vechi și mai prestigioase organizații de presă din lume) s-a subliniat importanța relatării obiective din teren în fața provocărilor pe care le au de înfruntat jurnaliștii.

Inițiativă lansată de Proiectul GroundTruth, organizație de jurnalism nonprofit, dedicată reconstruirii profesiei, Report for the World finanțează 45 de reporteri cu normă întreagă care acoperă probleme critice precum mediul, justiția penală, educația, sănătatea și libertăți civile în 20 de țări. Programul asigură jumătate din salariile anuale ale fiecărui jurnalist, în timp ce partenerii din redacție plătesc cealaltă jumătate – o relație care rămâne în vigoare timp de trei ani. Pe lângă sprijinul financiar, Report for the World oferă, de asemenea, expertiză editorială și dezvoltare profesională în funcție de nevoi specifice. „Vedem că mass-media locală de diferite geografii și specializări produc povești care ajung la diverse audiențe și cu impact direct. Am descoperit că jurnaliștii și redacțiile locale sunt în poziție unică pentru a crea responsabilitate în raportările lor, datorită accesului lor lingvistic, încrederii și cunoașterii intime a subiectelor pe care le acoperă”, a spus Preethi Nallu, directorul global al programului de servicii de jurnalism.

Pe de altă parte, evenimentul a evidențiat mediul ostil și complicat în care își desfășoară activitatea foarte mulți jurnaiști. „Ei se confruntă cu intimidări și atacuri constante din partea guvernelor, corporațiilor, bandelor criminale și cartelurilor. De la lansarea burselor pentru jurnaliști în țări precum Egipt, Myanmar și Afganistan, am constatat că acestea sunt, de asemenea, terenuri în care jurnaliștii, avocații, artiștii și creatorii duc cele mai grele bătălii”, a punctat Nallu.

Când jurnaliştii sunt cenzuraţi sau chiar înlăturaţi fizic ori intimidați prin procese, fluxul de informaţii prin comunităţi este perturbat, lăsând lacune care duc la scăderea participării publice la probleme sociale, politice şi economice importante. „Fără sprijinul cetățenilor și comunităților, constatăm că jurnaliștii devin mai susceptibili la atacuri și persecuții”, arată Nallu.

Un program partener, Report for America, care a plasat aproape 600 de reporteri în redacții din SUA începând cu 2017, a arătat că o poziție de relatare cu normă întreagă contribuie nu numai la impactul real pe care partenerii îl au asupra comunităților lor, ci și pentru sustenabilitatea afacerii lor.

 

Colaborări transfrontaliere și construirea de alianțe, pentru a ajunge la public

Sondajele din SUA arată că aproape 60% dintre cei care au urmărit știrile locale au avut un sentiment puternic de atașament față de comunitate. Pe de altă parte, aceleași anchete arată cum o scădere abruptă a relatării locale duce la o polarizare mai mare și la dezinformare.

Pe măsură ce se extinde pe tot globul, intrând adesea în zone pline de conflicte, rețeaua partenerilor Report for the World își exprimă o dorință puternică pentru colaborări transfrontaliere, schimb de cunoștințe și construirea de alianțe pentru a ajunge la public și a crea responsabilitate la diferite niveluri pe cele mai multe teme presante din lume. Acest lucru se întâmplă deja, fie că este vorba despre reporterii care contestă politicile oficialilor locali din zonele protejate din Amazon, ducând la modificări ale reglementărilor, sau de o redacție din Peru, care explorează impactul comerțului cu ulei de palmier în zonele cele mai greu accesibile.

În Mexic, un reporter de investigație acoperă povești de la intersecția dintre corupție, mediu și drepturile omului, în timp ce în zona rurală din Zimbabwe, un jurnalist a dovedit importanța salvatoare a apei pentru femeile însărcinate dintr-o comunitate rurală, ceea ce a condus apoi la creșterea aprovizionării cu apă. O echipă de raportare de la InfoAmazonia analizează modul în care piața creditelor de carbon din Europa încalcă drepturile comunităților indigene din Amazonia braziliană, potrivit fipp.com.

Colaborările între instituțiile media în sine sunt, de asemenea, în creștere, atât virtual, cât și pe teren, în special în țările în care libertățile presei sunt în regres.

În India, partenerii Report for the World Scroll, The Wire și News Minute au format o coaliție numită DigiPub pentru a crea un ecosistem de știri mai robust.

Pe lângă faptul că lucrează împreună pentru a consolida capacitatea generală și acoperirea jurnalismului la nivel global, Report for the World vede ca mass-media locală conduce o activitate inovatoare în educarea noilor generații de jurnaliști.

De exemplu, Tribal News Network din Pakistan a pregătit femei jurnaliste din unele dintre cele mai îndepărtate părți ale țării, precum și jurnaliste din comunitățile de migranți și strămutate. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *