◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Jakob Mathias Pazeller, 150 de ani de la naștere

Compozitorul celebrului vals Souvenir de Herkulesbad, JAKOB MATHIAS PAZELLER (născut la 2 ianuarie 1869 în Baden bei Wien – decedat la 24 septembrie 1957 la Budapesta), de la cărui naștere s-au împlinit la începutul anului 150 de ani, este omagiat în județul Caraș-Severin printr-un plic ocazional și o ștampila filatelică ocazională. Acestea au fost realizate de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Folosirea ștampilei a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română. Ea…

Citește mai mult

Primele busturi şi statui ale lui Eminescu consemnate de ziarişti în presa vremii

Imediat după trecerea la cele veşnice a poetului Mihai Eminescu, iubitorii operei lui s-au gândit să-i înveşnicească memoria în busturi şi statui. Până în anul 1909 existau următoarele busturi: unul din gips şi trei busturi din bronz: cel din Botoşani confecţionat în anul 1890, urmat de cel din Dumbrăveni, în anul 1902 şi cel din Bucureşti, montat pe un piedestal de marmură, în grădina din faţa Ateneului Român. Acesta fiind executat de sculptorul I.Georgescu în timpul primarului Pake Protopopescu şi cu îngăduinţa directorului poliţiei Capitalei Scarlat Orăscu. Bustul lui Eminescu…

Citește mai mult

Muzeul Casa Muresenilor Brasov, eveniment cultural-literar

„Sub semnul culturii naționale”, luni, 21 ianuarie 2019, ora 14 Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, în colaborare cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântul Gheorghe și Casa Memorială „Romulus Cioflec” Araci organizează luni, 21 ianuarie 2019, ora 14 la sediul muzeului din Piața Sfatului nr. 25 evenimentul cultural-literar „Sub semnul culturii naționale”. Programul cuprinde lansări de carte, intermezzo muzical și un recital al poetului brașovean Adrian Munteanu. Evenimentul este dedicat Zilei Culturii Naționale.

Citește mai mult

România, La Un Pas De EPIDEMIE De GRIPĂ! 18 Morți Până În Prezent

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că 18 persoane au murit din cauza virusului gripal.„Suntem la un pas de epidemie” a spus Sorina Pintea, și a specificat să săptămâna trecută s-a înregistrat un număr foarte mare de decese cauzate de virusul gripal. Ultima persoană care a decedat, vineri, din cauza virusului gripal este un bărbat în vârstă de 67 de ani. Acesta suferea și de alte probleme de sănătate și nu era vaccinat antigripal. „În primul rând aş vrea să vă mai dau o veste proastă, gripa a mai ucis…

Citește mai mult

Simpozion aniversar la Arad, cu prezentarea a două reviste literar-patriotice

O întâlnire literară de excepție a avut loc în localul retro al Cafenelei Clasic 1890 (cadru predestinat!) din Arad, cu ocazia omagierii Zilei Eminescu și cu ocazia prezentării celui mai recent număr (decembrie 2018) al revistei literare „GUTENBERG”. Această publicație trimestrială a devenit, de zece ani, o prezență constantă în peisajul jurnalistic și literar arădean, deceniu în care au fost editate 37 de numere, prin osteneala colectivului redacțional condus de prof. Florica R. Cândea, la care s-au raliat cu entuziasm tineri oameni de litere arădeni (Carină Baba, Geanina Iovănescu, Dan…

Citește mai mult

”Antonie Plămădeală şi prieteniile lui literare”

Este binecunoscut pentru multă lume că Mitropolitul Antonie Plămădeală a fost un mare cărturar, iubitor de cultură şi om de litere. Era firesc să-i fi cunoscut pe mulţi dintre oamenii de cultură ai vremii. Între aceştia îi amintea în povestirile sale pe Sorin Vieru, Ioan Alexandru, Alexandru Mironescu, Andrei Scrima şi alţii care făceau parte din Mişcarea Rugul Aprins de la Mănăstirea ”Antim” din Bucureşti. La întâlnirile Rugului Aprins s-a împrietenit şi cu părintele Daniil Sandu Tudor, care i-a fost naş de călugărie la Mănăstirea Prislop. Într-un interviu publicat în…

Citește mai mult

Simona Halep a salvat azi locul 1 WTA. Ce trebuie să facă rivalele româncei pentru a o depăşi

Simona Halep-Venus Williams 6-2, 6-3 | Simona Halep a obţinut o victorie superbă în faţa lui Venus Williams şi s-a asigurat că rămâne lider mondial măcar până la meciul cu Serena Williams, cel puţin în clasamentul realizat în tip real. Ba chiar poate rămâne lider şi dacă pierde, cu condiţia ca niciuna dintre adversarele directe să nu ajungă în semifinale. În cazul unui eşec, azi, în faţa jucătoarei de 38 de ani, constănţeanca ar fi pierdut sigur locul 1 WTA. În acelaşi timp, toate cele şase sportive care o mai…

Citește mai mult

Simpozion dedicat Unirii, la New York

ACADEMIA OAMENILOR DE ŞTIINŢĂ DIN ROMÂNIA FILIALA USA, MITROPOLIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A CELOR DOUĂ AMERICI, INSTITUTUL ROMÂN DE TEOLOGIE ŞI SPIRITUALITATE ORTODOXĂ, NEW YORK, SOCIETATEA ROMÂNĂ CREŞTINĂ “DORUL”, NEW YORK (fondată în 1903) Organizează Simpozionul Dedicat Unirii Principatelor Române A XXVI-a ediţie / 160 ani de la marele eveniment istoric Duminică 20 Ianuarie 2019 Ora 3:30 PM după Sf. Liturghie La Biserica “Sf. Ap. Petru și Pavel” (St. George’s Episcopal Church) Din Astoria, 27th Ave. Colţ cu 14th Street Subway Q sau N la staţia Astoria Boulevard, Bus Q 18 PROGRAM Protocolul…

Citește mai mult

Muzeul Iluziilor din Timișoara, locul în care poți să levitezi sau să testezi patul de cuie

Dacă vreți să levitați, să cântați la un instrument fără să îl atingeți, să testați un pat de cuie sau să pășiți în Țara Minunilor lui Alice, Muzeul Iluziilor este destinația ideală. Zeci de copii s-au distrat vineri într-un spațiu special amenajat la Casa Tineretului din Timișoara, unde sunt expuse 120 de obiecte, între care 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graff sau un temerin, instrument muzical la care oricine poate cânta fără să-l atingă. Dan Colțea, de la Asociația…

Citește mai mult