◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Suedia pregătește aderarea la NATO crescându-și cheltuielile pentru apărare

Ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, a anunțat că țara scandinavă dorește să-și majoreze bugetul de apărare cu 28%, ceea ce ar face să se atingă ținta de cheltuieli militare de 2% din produsul intern brut stabilitî de NATO, la care țara se pregătește să se alăture. „Ne aflăm în cea mai gravă situație de politică de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, care impune Suediei să aibă o apărare pregătită să protejeze teritoriul suedez”, a spus Jonson.

Dezvăluind un proiect de lege pentru apărare pentru 2024, guvernul de coaliție de centru-dreapta al Suediei a declarat că cheltuielile militare vor crește cu un total de 27 de miliarde de coroane (2,4 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 700 milioane de coroane (63 milioane de dolari) vor fi cheltuite pentru viitoarea aderare a Suediei la NATO.

Jonson a spus că Suedia trebuie să-și adapteze pregătirea, cu exerciții militare care să pregătească aderarea la NATO, continuând totodată sprijinul pentru Ucraina, notează Euronews.

Suedia, care a abandonat o lungă istorie de nealiniere militară, așteaptă încă să devină al 32-lea membru al alianței. Finlanda a aderat la începutul acestui an. Noile intrări trebuie să fie aprobate de toți membrii Alientei Nord-Atlantice, dar Turcia a refuzat până acum să ratifice cererea Suediei.

La un summit NATO de la Vilnius, în iulie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa va renunța la obiecția față de aderarea Suediei, după mai bine de un an de blocare. Parlamentul turc trebuie să ratifice cererea, la fel ca în cazul Ungariei. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *