◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

ONU–UNCTAD. Indicele capacităților productive

Organizația Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a lansat pe 20 iunie 2023 o nouă versiune a Indicelui Capacităților Productive (PCI) pentru a ajuta țările membre să realizeze măsurători mai precise ale performanței lor economice (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136252): indicele măsoară capacitatea țărilor de a produce bunuri și de a furniza servicii, care este esențială pentru comerțul internațional și lanțurile valorice ale producției globale. Măsurarea realizată cu PCI permite elaborarea și implementarea de politici economice mai eficiente. PCI are propriul portal online cu publicații, manuale, resurse și instrumente. Acesta cartografiază capacitățile productive a 194 de economii ale țărilor membre ONU și oferă o măsură mai bună a dezvoltării decât alți indicatori convenționali, cum este Produsul Intern Brut (PIB). PCI este un indice multidimensional și măsoară intrările și potențialul economic mai degrabă decât ieșirile.

Pentru guverne, PCI este un instrument puternic și practic pentru a urmări progresul de-a lungul timpului și a modela politici informate pentru a elimina decalajele de dezvoltare și a ajuta țările să răspundă apelului Secretarului General al ONU, António Guterres, de a depăși PIB-ul și de a măsura lucrurile care contează cu adevărat pentru oameni și comunitățile lor.

Secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, a spus că „nici o națiune nu s-a dezvoltat vreodată fără a-și construi capacitățile productive necesare, care sunt esențiale pentru ca țările să obțină o creștere economică susținută, însoțită de reducerea accelerată a sărăciei, diversificarea economică și crearea de locuri de muncă”. UNCTAD definește capacitățile productive ca fiind „resursele productive, capacitățile antreprenoriale și legăturile de producție care împreună determină capacitatea unei țări de a produce bunuri și servicii și îi permit să se dezvolte”.

PCI arată că economiile dezvoltate au scoruri mai mari ale capacității productive, economii precum Danemarca, Australia și Statele Unite conducând pachetul cu un scor mediu de 70 din 100. date compozite. Dintre regiunile în curs de dezvoltare, Asia și America Latină au rezultate mai bune în general decât Africa. Unele economii, precum Chile, China și Qatar se apropie treptat de performanța țărilor dezvoltate, cu un scor mediu de 61. La cealaltă extremă se află economiile africane precum Ciad, Malawi și Niger, care înregistrează fiecare un scor global pentru PCI mai mic de 20. Țări precum Rwanda, Senegal și Togo și-au îmbunătățit scorul PCI între 2018 și 2022, dar această performanță îmbunătățită nu a schimbat substanțial clasamentul general.

Țări din America Latină precum Caraibe, Barbados, Republica Dominicană și Panama au făcut progrese notabile în dezvoltarea capacităților lor de producție în perioada 2018-2022. În mod similar, economii asiatice, precum Bangladesh, Arabia Saudită și Timorul de Est au înregistrat câștiguri notabile de performanță ale valorilor indicele compozit. În schimb, mai multe țări în curs de dezvoltare din diferite regiuni ale planetei au regresat: acestea includ Brunei Darussalam, Guatemala, Kârgâzstan, Liban, Namibia, Surinam și Uganda.

Țările lumii au nevoie de instrumente fiabile care se adaptează circumstanțelor globale în schimbare. Având în vedere pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și schimbările climatice, șocurile externe afectează din ce în ce mai mult abilitățile țărilor de a realiza o dezvoltare durabilă. Față de PIB, care măsoară producția economică, IPC oferă o nouă abordare pentru măsurarea progresului în dezvoltare.

Publicat inițial de UNCTAD în 2021, noul index actualizat este un instrument îmbunătățit bazat pe date pentru a ajuta țările să-și îmbunătățească politicile de dezvoltare. PCI se bazează pe o metodologie solidă revizuită și oferă date actualizate pentru perioada 2000-2022. PCI a ajutat mai multe țări în curs de dezvoltare să-și evalueze capacitățile de producție și să dezvolte programe pentru a umple golurile. Angola, Etiopia, Kenya, Nigeria și Zambia au folosit deja PCI pentru a pune în aplicare politici economice bazate pe date și dovezi. Cambodgia, El Salvador, Malawi, Mongolia, Mozambic, Senegal și Zimbabwe fac același lucru cu sprijinul UNCTAD.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Yerson Retamal/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *