◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024

„Tăcerea administrativă” sau refuzul autorităților de a se conforma legilor transparenței, fenomen larg răspândit în Balcanii de Vest

Instituțiile publice din Balcanii de Vest au devenit tot mai reticente să răspundă la Libertatea Informației, anchetele jurnalistice sau să acorde interviuri, a concluzionat un nou raport bazat pe munca jurnaliştilor Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) în 2023, lansat la Tirana, Albania. Practica așa-numitei „tăceri administrative” – înlăturarea cererilor – a devenit larg răspândită, se arată în raport. „Tăcerea administrativă cu privire la solicitările de FOI nu numai că încalcă principiile transparenței și răspunderii, dar subminează și încrederea în funcționarea instituțiilor democratice”, se arată în document.

Raportul citat de BalkanInsight analizează 715 solicitări transmise de jurnaliștii BIRN în șase țări din Balcanii de Vest în 2023, șase interviuri cu reprezentanți ai autorităților relevante din fiecare țară și interviuri cu 12 jurnaliști BIRN. Pe baza datelor din rapoartele anuale privind cererile, „rata de aprobare demonstrează o scădere de la 57,62% în 2021 la 38,03% în 2022, urmată de o creștere la 48,95% în 2023”. Raportul a concluzionat că situația este similară în toate cele șase țări din Balcanii de Vest. „Jurnaliştii au fost, de asemenea, de acord că obţinerea de informaţii prin mecanismele FOI depinde adesea de voinţa şi profesionalismul indivizilor din cadrul sistemului. Unii jurnaliști au subliniat că este mai ușor să obții informații de la municipalități mai mici decât de la cele mai mari sau de la instituții naționale”, se arată în raport.

Cu excepția Bosniei-Herțegovina, accesul la informațiile publice este un drept constituțional în țările din Balcanii de Vest. Cu toate acestea, „deși instituțiile din unele țări au implementat legile FOI de mai bine de două decenii, procentul cererilor fără răspuns (așa-numita tăcere administrativă) este încă foarte mare”, se arată în raport.

În Serbia, potrivit jurnaliștilor BIRN, „obținerea de declarații de la oficiali despre anumite subiecte este aproape imposibilă”, în special informații despre potențiala corupție și lideri. Jurnaliştii BIRN Albania au afirmat că accesul la informaţie a fost afectat negativ de înfiinţarea Agenţiei Media în 2021. „Jurnaliştii BIRN din Macedonia de Nord au raportat că mecanismele Legii libertăţii informaţionale sunt ineficiente în furnizarea informaţiilor publice solicitate”. Jurnaliștii din Kosovo s-au confruntat cu instituții „din ce în ce mai secretoase” în ultimii trei ani, „în special în ceea ce privește informațiile financiare și proprietatea presei”, potrivit raportului.

„Tăcerea administrativă” persistentă din regiune arată că instituțiile preferă să nu se supună legii decât să ofere jurnaliştilor răspunsurile solicitate”, conchide raportul. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *