◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024
Festivalul interjudețean de proză contemporană, ediția a II-a, Târgu-Jiu

Joi, 13 iunie 2024, între orele 16.00 – 17:30, la Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell” din Târgu Jiu s-a desfășurat „Festivalul interjudețean de proză contemporană”, ediția a II-a, organizat de scriitoarea, poeta, epigramista și jurnalista gorjeană Iolanda (Mihaela) Mirea în parteneriat cu Ziarul „Mesagerul de Gorj”.      În prezența unor scriitori valoroși din Gorj cărora li s-au adăugat oaspeți de onoare de la Vâlcea – scriitoarea Zenovia Zamfir, de la Petroșani – poeta Mirela Cocheci, de la Iași – Lector univ. dr. Doina Guriță, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor…

Citește mai mult

Coșmarul familiei Bodnariu nu trebuie să se mai repete!

Vă amintiți,  sunt convins, coșmarul pe care l-au îndurat soții Bodnariu, români stabiliți în Norvegia, cărora, în anul 2015, Berneverent, serviciul de protecție a protecție a copilului din această țară, le-a luat (mai corect spus: le-a sechestrat) cei cinci copii inventând motive de-a dreptul halucinante, inclusiv de natură religioasă. Caz care, pe bună dreptate, a provocat un uriaș val de proteste atât în țară cât și în cadrul comunităților de români de peste hotare. Proteste care au sprijinit demersurile pe cale instituțională pe care le-au inițiat și le-au  susținut senatorul…

Citește mai mult

Despre bolile autoimune
și poluarea atmosferică

Modul în care mecanismele după vaccinare sau/și poluarea atmosferică intervin în sistemele imunitare ale organismului uman în cauză sau acționează asupra factorilor genetici de bază nu este în întregime cunoscut, dar se crede că particulele din vaccinuri și/sau inhalarea în timp a poluanților atmosferici declanșează o inflamație sistemică în tot corpul, ceea ce poate duce la boli autoimune. Într-un studiu, Naizhuo Zhao și colegii săi de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au analizat dosarele de sănătate a peste șase milioane de locuitori din Quebec. Astfel, au descoperit o asociere…

Citește mai mult

Simpozion la Călimănești, cu ocazia comemorării a 135 de ani de la dispariția
lui Eminescu

Sâmbătă, 15 iunie 2024, la Călimănești, județul Vâlcea s-a desfășurat a IV-a ediție a Simpozionului „Eminescu Voievod Stelar”, în organizarea primăriei din localitate, cu sprijinul Uniunii de Ziariștilor Profesioniști din România, a Societății Culturale „Anton Pann”, reprezentată de sufletul acestei organizații ,Violeta Scrociob,c u implicarea nemijlocită a Revistei „Vâlcea Literară”, care a dăruit elevilor prezenți pe scenă cărți și cel mai nou număr al revistei, cât și cu aportul publicației „Cultura Vâlceană”, dar și al televiziunii Orizont. Evenimentul cultural de fost dedicat comemorării lui Mihai Eminescu, la împlinirea a 135…

Citește mai mult

Verticali pentru România. Studenția – „agonie și extaz”

Viața de student este o etapă definitorie și fascinantă, marcată de descoperiri intelectuale, experiențe noi și provocări constante. Aceasta reprezintă fie o călătorie de autodefinire și maturizare, fie conturarea visurilor din copilărie, unde fiecare zi aduce o lecție nouă, fie din cărți, fie din interacțiunile sociale și culturale, unde fiecare zi deschide noi orizonturi și, totodată, aduce noi provocări. În mijlocul acestor experiențe, sesiunea de examene devine un punct culminant, care testează nu doar cunoștințele acumulate, ci și capacitatea de organizare a timpului, a materiei, gestionarea stresului, emoțiilor dar și…

Citește mai mult

La Muzeul Tezaurului Băncii Naționale a României, de la Mănăstirea Tismana, județul Gorj

Recent am avut prilejul ca împreună cu un grup de prieteni englezi, aflându-ne într-un tur turistic al Gorjului de sub munte, să vizităm Mănăstirea Tismana și, totodată, Muzeul Tezaurului Băncii Naționale a României, înființat și deschis în apropierea acesteia, cu aproape un deceniu în urmă. Interesant este de menționat faptul că pe parcursul vizitei la acest locaș muzeal am beneficiat de prezența, explicațiile și ghidajul oferite de domnul Gheorghe Birău, fost director al Sucursalei Gorj a BNR peste trei decenii și omul care a fost inițiatorul acestui interesant proiect de…

Citește mai mult

Eveniment la Castelul ,,Ghika” din Dofteana: Dansul Ielelor, ediția a IV-a

În cadrul idilic al Văii Trotușului, la Castelul ,,Ghika” din comuna Dofteana (Bacău), va avea loc, duminică, 23 iunie (orele 12.30 – 18.30), cea de-a IV-a ediție a evenimentului ,,Dansul Ielelor”, în organizarea Asociației ,,Simfonia Florilor” din Bacău, al cărei președinte-fondator este Lucia Pădurariu, unul dintre cei mai dinamici promotori ai turismului cultural din județul Bacău. Evenimentul este dedicat zilei de 24 iunie, dată la care în calendarul popular sunt celebrate ,,Sânzienele” sau ,,Drăgaica”, asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou…

Citește mai mult

Prof. Ioan Ste Lazăr a lansat
un nou volum

Sâmbătă, 15 iunie 2024, la Palatul Arhiepiscopiei din Râmnicul Vâlcea, profesorul Ioan Ste Lazăr a lansat volumul „Eminescu -mirunsă frunte – în viziunea scriitorului Valeriu Anania”. Cartea este rezultatul cercetărilor întreprinse cu abnegație de distinsul profesor, care identifică izvoare ale credinței creștine în creația lui Eminescu și prin prisma operei lui Bartolomeu Valeriu Anania. Volumul realizat și cu dorința de a-l lansa în ziua comemorării celor 135 de ani de încununare astrală a lui Eminescu cu destinul literaturii române și a fost dedicat Înaltpreasfințitului părinte dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Cu…

Citește mai mult

Lansare de carte inedită la Iași: „File din basme de ieri și de azi”

Miercuri, 19 iunie 2024, ora 10.00, la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu-Iași, va avea loc o lansare de carte inedită: „File din basme de ieri și de azi”. Autorii acestui volum sunt elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Dancu-Iași, coordonați de prof. Georgiana Alexandra Vasile, iar textele au fost scrise după ilustrațiile artistului plastic Evelin Stratica. Participă: Elena și Vasile Fluturel (profesori, scriitori, jurnaliști), Elena Leonte (editor și expert european în infodocumentare), Rodica Rodean (președinte-fondator Asociația „Universul Prieteniei” Iași), Evelin Stratica (artist plastic, reprezentant Asociația Club Kiwanis Iași Team)….

Citește mai mult

„Ziua porților deschise” la Baza Aeriană de la Boboc

Sâmbătă 15 iunie 2024, o zi frumoasă de vară în care norii parcă împrumutaseră câte o dâră de lumină avioanelor care au defilat deasupra aerodromului Boboc, județul Buzău, în cadrul „Boboc Air Show – BOBAS 2024”, în „Ziua porților deschise”. Acest eveniment a dat posibilitate miilor de participanți să viziteze Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” și Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc, colecția de obiecte specifice aviației, expusă de Ioan Botez – un pasionat colecționar, expoziția statică…

Citește mai mult

Ziua Eroilor 2024, omagiată
de A.C.E. „R.M.” Gorj
„Tudor Vladimirescu”

Ziua Înălțării Domnului și a Eroilor Neamului în anul 2024 a fost sărbătorită joi, 13 iunie 2024. Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu”, a omagiat Eroii Gorjului dar și ai țării, organizând un simpozion la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și participând la ceremonialurile religioase din mai multe localități ale Județului Gorj. Conform articolului 39 din Legea 379/2003, se instituie Ziua Eroilor ca sărbătoare națională a poporului român în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos.      Comemorarea Zilei Eroilor…

Citește mai mult

Valentin Tănase,
omul, arta, legenda

– Marian Nencescu în dialog cu Valentin Tănase    În perioada 18 martie – 4 aprilie a. c., Galeria Artelor a Cercului Militar Național a găzduit expoziția „Universul ilustrației”, a maestrului Valentin Tănase, o retrospectivă a 50 de ani de artă grafică și ilustrație de carte din România, concentrată în opera celui mai important artist nu numai al generației sale, cât și al istoriei graficii românești, în ansamblul ei. Cu acest prilej a fost lansat și Albumul „Valentin Tănase, o monografie” (coordonator, Lucian C. Oancea), o avanpremieră publicistică, în pragul…

Citește mai mult