◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Jurnaliștii croați acuză Guvernul că „diluează” Directiva UE împotriva SLAPP

Membrii Asociației Jurnaliștilor Croați, HND, au protestat în fața Ministerului Justiției și Administrației și au susținut o conferință de presă în care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la poziția guvernului față de Directiva Anti-SLAPP, numind-o foarte „atenuată”.

Scopul reglementării SLAPP (Strategic Process Against Public Participation) este de a descuraja reclamanții și de a scurta procedurile judiciare. Președintele HND, Hrvoje Zovko, a declarat că aceste procese sunt un atac la adresa libertății de exprimare, fiind folosite de politicieni, antreprenori și chiar judecători pentru a persecuta jurnaliştii în litigii și dosare penale menite să reducă la tăcere mass-media. „Croația stă cel mai rău dintre toate țările UE la capitolul SLAPP-uri. Deși Ministerul Culturii și Media a înființat un grup de lucru care se ocupă de această problemă, nu suntem mulțumiți. De cinci ani ascultăm promisiunile Guvernului, care nu face nimic concret”.

Deși nu există obstacole semnificative în sistemul juridic croat pentru introducerea de standarde care să protejeze jurnaliştii și alte ținte SLAPP de litigiile în curs, Guvernul croat a „diluat” propunerea Comisiei Europene, potrivit BalkanInsight.

 

945 de procese active, cereri de despăgubiri de zeci de milioane de euro

Cele mai recente cercetări ale HND privind procesele pentru prejudicierea reputației intentate împotriva jurnaliştilor și presei arată că în Croația sunt active 945 de procese, iar cel mai lung se desfășoară de… 33 de ani. „Procesele SLAPP sunt o nouă formă de atac la adresa profesiei de jurnalist. Astăzi nu mai trebuie să ataci fizic pe cineva, este suficient să-l hărțuiești cu procese – și vorbim de cereri de despăgubiri de zeci de milioane de euro”, a spus Zovko.

Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, EFJ, şi al Sindicatului Jurnaliştilor Croaţi, SNH, Maja Sever, a declarat că au emis o declaraţie comună a HND şi EFJ chiar înaintea sesiunii parlamentare de la Strasbourg, unde Directiva Anti-SLAPP va fi discutată: „În ultima lună, am urmărit diluarea reglementărilor care ar trebui să protejeze libertățile jurnalistice. Noua abordare atenuată slăbește mecanismul de respingere anticipată a procesului, elimină prevederea privind despăgubirile pentru daune pentru țintele proceselor SLAPP și exclude acțiunile civile inițiate în penal”.

Organizația Reporteri fără frontiere a plasat Croația în 2022 pe locul 48 din 180 de țări în Indexul mondial al Libertății Presei, notând că „Guvernul nu reușește să protejeze jurnaliştii împotriva tentativelor legale de a-i reduce la tăcere și împotriva crimei organizate. Defăimarea este o infracțiune penală în Croația și este invocată în mod regulat de politicieni și de oameni de afaceri pentru a descuraja investigațiile jurnaliștilor despre activitățile lor”. (redacția UZPR)

Foto: Michael Dziedzic/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *