◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024

Ziua Porților Deschise
la Memorialul Sighet

Miracolele care au loc la Sighet, în clădirea fostei teribile închisori, se tot repetă, an de an, de parcă Dumnezeu ține neapărat să ne asigure pe toți că bravii români, exterminați în număr atât de mare și de nedrept în acest cumplit loc și în mii de alte locuri știute ori neștiute de pe cuprinsul acestei țări, sunt mulțumiți că nu s-au sacrificat degeaba. An de an se adună aici atât de mulți nonagenari și octogenari pe metru pătrat, încât crează un tablou înduioșător numai privindu-i . Ei vin de la sute kilometri distanță cu ultimele lor puteri, să-și aducă omagiul lor organizatorilor care fac posibil acest lucru și tuturor victimelor regimului comunist. Efortul lor de a fi prezenți fără să țină seama de riscul la care se expun străbătând un drum atât de lung, spune mult despre ce caractere sunt. Nici nu ar mai fi nevoie să spună nimeni, nimic. Simpla lor prezență „cu sufletul în buze” și bucuria de a fi împreună în această zi, spune totul. Dar se spun totuși lucruri atât de mișcătoare, de adevărate, de pline de substanță, din inimi care vibrează către alte inimi care le primesc cu nesfârșită dragoste și recunoștință, încât nimeni nu regretă efortul făcut.

În fiecare an eu mă întorc de la Sighet, după zeci de ore petrecute în tren și prin gări, cu sufletul împăcat și sentimentul datoriei împlinite.

Nu mai contează nici oboseala, nici nimic altceva, doar bucuria că m-am întâlnit cu toți aceia de care mi-e tare dor, că m-am prezentat la întâlnirea cu cei care nu mai sunt, că i-am simțit aproape și că-s mulțumiți, că ne dau puteri și ne susțin să mergem pe aceeași cale fiindcă uniți vom ajunge la  limanul pentru care ei ne-au părăsit înainte de vreme. Am certitudinea că un alt eveniment, o altă activitate de talia „Porților deschise de la Sighet” nu se mai întâmplă nicăieri în România.  Toate zonele României de azi și de altădată sunt reprezentate de Înălțarea Domnului la Sighet de oameni care au însemnat ceva în destinul acestui popor. Sunt alături de ei și preoți din toate confesiunile. În această zi din an, aleasă cum nu se poate mai bine, de Înălțarea Domnului, Domnul se înalță ducând bucuros în ceruri salutul românilor reuniți în același loc, al suferinței nemărginite, pentru a da mai mare greutate iubirii pe care le-o purtăm tuturor sacrificaților acestei minunate nații.

Așadar, în  25 mai 2023, zi de mare praznic religios, la Memorialul Sighet a fost organizată și în acest an „Ziua Memoriei – Ziua porților deschise”, o zi a celor ce au trecut prin închisorile și deportările comuniste, prin lagăre sau prizonierat, care cu toții au luptat în rezistența împotriva comunismului. Fundația Academia Civică, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel, au organizat și în acest an o festivitate emoționantă având în vedere că se împlinesc și 30 de ani de când a fost fondat Memorialul Victimelor Cpmunismului și al Rezistenței de la Sighetul Marmației. Activitatea a fost o prelegere despre istorie, credință, onoare, sacrificiu şi iubire de ţară.

Ca de obicei, d-na Ana Blandiana a dat startul începerii festivităților la instituția pe care a creat-o alături de mult regretatul Romulus Rusan în urmă cu 30 de ani și pentru care vor rămâne de-a pururi în analele acestui neam și nu numai. La Memorial încă se lucrează neîncetat, fiind mereu perfectibil, pe măsură ce se descoperă noi dovezi și documente.

S-au rostit cuvântări, s-au lansat cărți deosebite, de către oameni deosebiți, a fost un spectacol artistic prezentat de copii deosebiți, talentați și cu suflet curat, a fost prezentat un film documentar realizat de un cineast care a cunoscut din plin suferința, Nicolae Munteanu, s-a inaugurat expoziția „Copiii în Gulag” întocmită și prezentată de frații noștri de peste Prut, s-a vizitat Memorialul.

 

Tot în această zi, la Cimitirul Săracilor a avut loc un serviciu religios oficiat de preoți din toate confesiunile în deplină înfrățire, în memoria tuturor victimelor regimului comunist. Festivitățile s-au încheiat, tot ca de obicei, cu un mare parastas pentru cei care nu mai sunt printre noi fizic, dar alături de noi spiritual. A fost o reușită deplină din toate punctele de vedere pentru care se cuvine că mulțumim încă odată organizatorilor. Le dorim multă sănătate și putere să continue tradiția care face din Sighet locul de întâlnire al tuturor românilor, odată pe an, cel puțin, centrul românismului de Ziua Înălțării Domnului.

 

Ileana Mateescu

fostă deportată în Bărăgan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *