◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Cavalerii Apocalipsei sau „viitorul e construit de noi”, adică de ei

Călărețul de pe cal alb este Biruitorul, care biruiește cu sabia, călărețul de pe calul roș are menirea de a lua pacea de pe pământ, călărețul de pe calul negru poartă o cumpănă, călărețul de pe calul gălbui se identifică cu Moartea provocată prin război, foamete și molimă (conform Noului Testament – Apocalipsa). Molimă am avut și o să mai avem, războiul s-a încins, urmează foametea. Omenirea este îngenuncheată. Dacă pandemia de C-19 a adus moartea înainte de termen, războiul mondial al pâinii (cum spunea ministrul de Externe al Italiei)…

Citește mai mult

Importanţa gândurilor noastre

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan va vorbi, pe 8 iulie 2022, la Galați, despre „Viitorul omenirii, din perspectivă științifică”  „Viitorul omenirii, din perspectivă științifică” este tema conferinței ce va fi organizată în  8 iulie 2022, la Teatrul „Nae Leonard” – Galați, ora 11.00.   Inițiatorii ineditei întâlniri sunt Academia de Științe Juridice din România, Camera Notarilor Publici din Galați și Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Dunărea de Jos” – Galați. În cadrul viitoarei întâlniri de la Galați, prof. univ. dr. D.H.C. Ovidiu Predescu, secretar general al A.S.J.R…

Citește mai mult

Voluntarii de la „Paul Dimo” din Galați, viitori profesioniști „Media”

Sunt 25 toți. Sunt tineri, frumoși, curajoși și dornici să descopere lumea, viața cu tot ce ne înconjoară. Sunt liceenii de la clasa a X-a – „Media” din cadrul Liceului Tehnologic „Paul Dimo” din Galați și toți datorează frumoasa întâlnire cu arta fotografiei mentorului lor – profesoara Alexandru Moza. Sunt constituiți în grupul „Media Tim”. Pe lângă băncile liceului, unde învață, toți au în comun un deziderat: să descopere ineditul prin imagine și să-l înveşnicească… S-au întâlnit – din dorința lor sau din întâmplare – la clasa „Media” a amintitului…

Citește mai mult

Eveniment editorial. „Fascinația dialogului”, de Camelia Pantazi Tudor

Vineri, 24 iunie, la Muzeul Național al Literaturii Române, de la ora 15:00, va avea loc lansarea unui volum remarcabil – „Fascinația dialogului”, de Camelia Pantazi Tudor. „Iat-o acum pe renumita enciclopedistă, istoric și analist literar, poet remarcabil și romancier, aflată în postura de reporter. Sunt introduși în spațiul cultural public 22 de oameni de cultură, pe cuprinsul a 288 pagini, așezați în ordine alfabetică. Și tot pentru a înțelege delicatețea autoarei, jumătate sunt femei și jumătate bărbați! Aproape toți scriu și publică literatură. Românul e născut poet, a statuat…

Citește mai mult

Silviu Cerna: MONEDA ELECTRONICĂ (DIGITALĂ)ȘI POLITICA MONETARĂ:EVOLUȚIE SAU REVOLUȚIE?

Joi, 16. iunie a.c., va avea loc conferința cu titlul: MONEDA ELECTRONICĂ (DIGITALĂ)ȘI POLITICA MONETARĂ: EVOLUȚIE SAU REVOLUȚIE? susținută de SILVIU CERNA, profesor universitar emerit, doctor de economie monetară la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea de Vest din Timişoara,cercetător onorific în cadrul Institutului de Economie Mondială„Costin Murgescu” al Academiei Române. Manifestarea este organizată de Academia Română, Filiala Timişoara; Biblioteca Academiei Române, Filiala Timișoara; Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala „Valeriu Braniște” ‒ Timiș. În deschiderea conferinței va vorbi academician Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române iar…

Citește mai mult

Jurnaliștii din Myanmar acuză guvernul militar că „blochează și cenzurează totul”

Cu riscul de a fi arestați sau răniți tot mai ridicat pentru cei care relatează despre junta din Myanmar, mulți jurnaliști au fugit în zonele de graniță sau în țările învecinate. De acolo, profesioniști media precum Hsa Moo încearcă să menţină ştirile să circule către public. Lucrând de la granița cu Thailanda, Hsa Moo documentează dovezi colectate direct din sursele sale din statul Kayin. Acoperirea include ciocniri militare și modul în care lovitura de stat militară afectează comunitățile și persoanele strămutate în interior. Este o bătălie grea. Atacurile aeriene ale…

Citește mai mult

Studenții la jurnalism și practica știrilor cu potențial traumatizant

Studenții de la cursul Școlii de Jurnalism „E.W. Scripps”, de la Universitatea Ohio, din SUA, fac practică pe teren la locurile unde s-au petrecut evenimente cu potențial de dramatism, pentru a se obișnui cu impactul tragediilor și al incidentelor cu potențial traumatic despre care vor trebui să relateze. De pildă, membrii clasei de jurnalism a profesorului Nerissa Young au făcut două excursii pe teren în timpul semestrului de primăvară, pentru a înțelege mai bine evenimentele grave din istoria regiunii și pentru a învăța cele mai bune practici vorbind cu supraviețuitorii…

Citește mai mult

Jurnaliștii australieni de la ABC vor trebui să facă muncă de arhivari

Arhiviștii și bibliotecarii de la postul Australian ABC sunt în șoc după ce conducerea a dezvăluit planuri de a desființa 58 de posturi și de a-i determina pe… jurnaliști să cerceteze și să-și arhiveze propriile povești, relatează theguardian.com. Reporterii și producătorii care lucrează la știri, programe de știri și programe zilnice vor trebui să caute ei înșiși materialul de arhivă și să înregistreze metadatele oricărui material nou în sistem. Potrivit unor surse citate de Guardian Australia, alte 17 posturi din arhive vor fi desființate. Personalul bibliotecii de cercetare va continua…

Citește mai mult

400 de austrieci dețin o treime din avuția țării

Averea celor mai bogați 5% dintre austrieci trebuie să fie impozitată pentru a ajuta la finanțarea creșterii cheltuielilor guvernamentale cauzate de pandemie și inflație, a reiterat ministrul Afacerilor sociale, Johannes Rauch, într-un interviu acordat postului de televiziune ATV. Pentru a redistribui bogăția, 450.000 de oameni din Austria ar trebui să plătească, a declarat ministrul de la Partidul Verzilor. „Acei 5% care au înregistrat creșteri uriașe ale averii lor în ultimii 15 ani sunt cei care trebuie să aducă o contribuție echitabilă, inclusiv la gestionarea costurilor și acestor crize”, a spus…

Citește mai mult

Ce informații datorează istoria lumii avertizorilor de integritate…

Când avertizorii dezvăluie fapte greșite, își pun în pericol reputația și locul de muncă și, în cazuri extreme, chiar viața. Pe de altă parte, datorită asumării acestor riscuri și unui curaj de care nu este capabil oricine, lumea poate afla despre scandaluri majore și fapte grave. Avertizorii pot genera dreptate și pedepse pentru cei care au comis ilegalități, dar se expun unor represalii notabile. De pildă, una dintre cele mai timpurii descoperiri cu privire la crimele naziștilor a venit de la Herbert von Bose, șeful secției de publicitate a vicecancelarului…

Citește mai mult

Turismul croat, afectat de lipsa de forță de muncă

Croația estimează un sezon turistic bun după doi ani de pandemie, dar încă nu are aproximativ 10.000 de lucrători, a declarat șeful Asociației Croate de Turism pentru N1. Veljko Ostojić a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat rezervările, dar lucrurile s-au mai stabilizat. O îngrijorare majoră este lipsa forței de muncă. „În acest moment, estimăm că sunt în jur de 10.000 de muncitori necesari, dar există o diferență între marii angajatori, care s-au ocupat deja de asta și cei mici, care încă încearcă să rezolve problema”, a…

Citește mai mult

Autorităţile britanice vor investiga dacă reducerea taxelor pe carburanţi a fost transferată consumatorilor

Guvernul de la Londra a solicitat autorităţii de supraveghere a concurenţei din Marea Britanie să analizeze piaţa de retail a combustibililor pentru a vedea dacă reducerea taxelor a fost transferată consumatorilor, dat fiind faptul că preţurile la pompă au atins niveluri fără precedent, transmite Reuters. Marea Britanie a redus în luna martie taxele aplicate combustibililor cu 5 pence pe litru, pentru un an, într-un pachet de sprijin 5 miliarde de lire sterline, pentru a uşura povara suportată de populaţie, pe fondul agravării crizei costului vieţii. Cu toate acestea, preţurile au…

Citește mai mult