◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Ce informații datorează istoria lumii avertizorilor de integritate…

Când avertizorii dezvăluie fapte greșite, își pun în pericol reputația și locul de muncă și, în cazuri extreme, chiar viața. Pe de altă parte, datorită asumării acestor riscuri și unui curaj de care nu este capabil oricine, lumea poate afla despre scandaluri majore și fapte grave. Avertizorii pot genera dreptate și pedepse pentru cei care au comis ilegalități, dar se expun unor represalii notabile.
De pildă, una dintre cele mai timpurii descoperiri cu privire la crimele naziștilor a venit de la Herbert von Bose, șeful secției de publicitate a vicecancelarului conservator al lui Adolf Hitler, Franz von Papen – și-a folosit statutul de privilegiat pentru a alerta presa internațională despre ororile și faptele ascunse ale guvernului nazist. Pentru a-l reduce la tăcere, Partidul Nazist a ordonat unei echipe SS să-l împuște. Era anul 1934.
Jan Karski, un curier al guvernului polonez în exil, a fost unul dintre primii oameni care au oferit mărturii și dovezi aliaților occidentali despre crimele naziste din ghetoul din Varșovia și transportul evreilor în lagăre. Karski avea în față o carieră diplomatică strălucitoare când a izbucnit al Doilea Război Mondial, în septembrie 1939. A intrat în armata poloneză înainte ca germanii să-l aresteze și a reușit să evadeze și să se alăture mișcării de rezistență. În calitate de mesager, Karski a observat maniera prin care germanii au generat moartea a zeci de mii de evrei, din cauza foametei și a bolilor. Karski și-a făcut apoi drum prin Europa ocupată de germani până la Londra, unde a prezentat un raport guvernului polonez în exil și oficialilor britanici. El a dezvăluit dovezi că Germania nazistă sacrifica evrei în toată Europa. Karski a călătorit chiar la Washington, pentru a furniza aceleași informații președintelui american Franklin D. Roosevelt.
Uniunea Sovietică a folosit psihiatria pentru a extermina disidenții politici, sub conducerea secretarului general Leonid Brejnev. Vladimir Bukovsky, un denunţător care s-a opus constant regimului și era cunoscut în toată lumea, a extras un dosar de 150 de pagini care demonstra exploatarea politică a psihiatriei, pe care l-a trimis publicației The New York Times. Printre materiale se numărau fotocopii ale rapoartelor criminalistice ale disidenților sovietici renumiți. Uniunea Sovietică l-a ținut pe Bukovsky în închisori, lagăre de muncă și clinici psihiatrice timp de 12 ani.
Duncan Edmonds, un funcționar public canadian, și-a informat superiorul că ministrul Apărării, Robert Coates, a mers la un club de striptease din Germania de Vest în timp ce era în misiune oficială. Mai grav, în acel moment era și în posesia unor documente NATO, ceea ce reprezenta o amenințare pentru securitate. Coates a demisionat ca urmare a acestei dezvăluiri. Dar Brian Mulroney, prim-ministrul Canadei, s-a înfuriat că Edmonds și-a avertizat superiorii, l-a demis pe și l-a declarat persona non grata.
În 2021, Frances Haugen, pe atunci manager de produs în departamentul de integritate civică al Facebook, a divulgat sute de articole private despre discursul instigator la ură și excluderile speciale pentru utilizatorii de profil care se petreceau cu știință superiorilor gigantului rețelelor sociale. Ea a notificat Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA și Wall Street Journal despre aceste abateri. Potrivit rapoartelor, firma era conștientă de impactul dăunător al Instagram asupra utilizatorilor adolescenți și de contribuția activității Facebook la violența în țările subdezvoltate, pe baza cercetărilor comandate intern. Influența platformelor companiei asupra propagării informațiilor înșelătoare și a creșterii postărilor care provoacă furie se numărau printre celelalte constatări ale documentelor ajunse la presă. Mai mult, Facebook ar fi promovat informații periculoase pentru utilizatorii tineri folosind algoritmii proprii, printre care postări despre anorexie și fotografii cu autovătămare.
Acestea sunt doar câteva exemple ale gestului de a devoala ilegalități sau abateri grave, cu toate consecințele potențiale care decurg din înfruntarea unor giganți sau unor atotputernici – oameni sau sisteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *