◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

ONU. Ziua Mondială a Refugiaților

Refugiații merită sprijin și solidaritate, nu frontiere închise și respingeri, fapt amintit de șeful Națiunilor Unite, António Guterres, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților, pe 20 iunie 2023, subliniind datoria comunității internaționale de a ajuta și proteja refugiații: pe măsură ce strămutarea forțată a atins un record de 110 milioane de oameni în întreaga lume, António Guterres a arătat că este necesar să existe soluții pentru a reinstala refugiații și a-i ajuta să-și reconstruiască viața. El a subliniat, de asemenea, nevoia de solidaritate cu țările și comunitățile gazdă: „Nu este vorba despre cifrele de pe hârtie”, a spus șeful ONU. „Aceștia sunt femei, copii și bărbați care parcurg o călătorie dificilă, suferind frecvent violență, acte de exploatare, discriminare și abuz. Această zi ne reamintește de datoria noastră de a proteja și de a ajuta refugiații și de obligația noastră de a oferi mai multe mijloace pentru a-i ajuta”.

Tema anului 2023 a fost „Speranța departe de casă”. António Guterres, care a condus Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) timp de un deceniu, a cerut comunității internaționale „să fie inspirată de speranța pe care o poartă refugiații în inimile lor”. Aflat în Kenya, unde a vizitat tabăra de refugiați Kakuma din nord-vestul țării, actualul șef al UNHCR, Filippo Grandi, a spus că lumea ar trebui să crească investițiile și să „se angajeze să includă refugiații în comunitățile noastre la toate nivelurile – în școlile noastre, la locurile noastre de muncă, în sistemele noastre de sănătate și nu numai”. Filippo Grandi a arătat cu kenyenii au primit cu generozitate refugiații de mai bine de 30 de ani. În alte călătorii întreprinse în această țară, Înaltul Comisar a fost martor la impactul îmbunătățirii condițiilor de viață ale refugiaților și ale comunităților gazdă; Filippo Grandi a deplâns faptul că Ziua Mondială a Refugiatului de anul acesta coincide cu vestea că peste jumătate de milion de oameni au fugit din Sudan pentru a se refugia în țările vecine: „Armele trebuie să tacă dacă vrem ca acest exod să înceteze”, a spus el.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a adus un omagiu forței și rezistenței persoanelor forțate să fugă de conflicte, anunțând că din 2001 echipele sale au oferit instruire de orientare pentru peste un milion de persoane cu statut de refugiați, inclusiv 700.000 de refugiați în curs de relocare. Pentru OIM, tema Zilei Refugiaților din 2023 a evidențiat importanța integrării și incluziunii. Astfel, cursurile de orientare OIM sunt concepute pentru a învăța refugiații și migranții ce să facă în timpul procesului de relocare și pentru a facilita o mai bună integrare în noua lor țară. Atunci când alte soluții pentru refugiați – întoarcerea în siguranță și demnitate, repatrierea voluntară și integrarea locală – nu sunt fezabile, reinstalarea poate fi singura opțiune disponibilă pentru a oferi protecție eficientă și a satisface nevoile refugiaților ale căror vieți, libertate, securitate, sănătate sau drepturile lor fundamentale sunt amenințate.

Pentru directorul Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain, „conflictele și șocurile climatice împing oamenii din întreaga lume să sufere de foame și să-și părăsească casele – PAM lucrează cu parteneri precum UNHCR pentru a oferi asistență esențială milioanelor de refugiați din peste 40 de țări. Astăzi și în fiecare zi, refugiații merită sprijinul nostru continuu”…

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *