◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Despre „co-crearea jurnalistică” prin utilizarea AI

În munca freelancerilor jurnaliști sau a organizațiilor media independente privind scrierea unor articole poate fi utilizată și inteligența artificială. Din această perspectivă, interacțiunea de co-creare poate fi asigurată prin entități cu inteligență artificială sau abonamente la diverse programe de „AI” și potrivit puterii lor de cumpărare, freelancerii jurnaliști sau organizațiile de media independente pot achiziționa androizi cu înaltă tehnologie sau abonamente pentru programele de inteligență artificială. În cazul când  androizii sau alte entități cu inteligență artificială vor fi achiziționate de freelanceri, jurnaliști sau publicațiile jurnalistice online independente, acestea, din perspective juridice și contabile vor fi considerate bunuri sau mijloace fixe, asemănătoare cu alte echipamente tehnologice. Aceste active vor fi înregistrate în registrele persoanelor fizice sau juridice ca active de capitalizare, ele putând fi de natură materială, cum sunt: clădiri, mijloace auto, calculatoare, androizi sau de natură imaterială, în cazul de software.

În interacțiunile „om-android”, responsabilitatea privind utilizarea AI și a roboților revine oamenilor. Prin urmare, indiferent de avansul tehnologic, androizii și orice roboți,  sisteme dotate cu AI  vor fi sub control uman. Utilizarea etică a androizilor, roboților AI va fi întotdeauna în sarcina dezvoltatorilor și proprietarilor de tehnologie AI. Drept urmare, jurnaliștii în procesul de co-creație cu AI au responsabilitatea etică în a se asigura că interacțiunea lor respectă normele de etică. Cu privire la daune, se poate afirma că în cazul în care utilizarea AI va provoca prejudicii pentru oameni sau mediu, responsabilitatea preîntâmpinării acestor prejudicii aparține celor care interacționează cu AI. De asemenea, este necesară asigurarea transparenței referitoare la deciziile luate de AI cu privire la oameni, asigurând totodată și dezbaterea acestor decizii în context democratic. În momentul actual, legislația, normele de etică și reglementările tehnologice cu privire la utilizarea AI sunt în curs de dezvoltare. De asemenea, cu privire la auto-conștiență, se poate afirma că acumâ AI nu dispune de auto-conștiență și drept consecință a acestei realități, pentru AI în actualitate nu se poate acorda un statut legal, asemănător cu statutul ființelor umane, dar viitorul tehnologic nu poate exclude această alternativă.

 

Andrei Suman, UZPR Olt, „Pan M. Vizirescu”

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *