◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

„Agora Literară ”, o fereastră deschisă spre cultură și artă

Din orașul cultural- artistic și nu numai, Cluj Napoca, am primit cu mare bucurie de la colegul de breaslă și redactor șef Iulian Patca, revista „Agora Literară”, publicație editată de Liga Scriitorilor din România, președinte domnul Al. Florin Țene, membru UZPR, care de vreo 16 ani țin în viață această publicație ca o fereastră deschisă spre artă și cultură, pentru mulți creatori, iubitori ai scrisului din toată țara, dar și din Diaspora. O revistă cu 32 de pagini, apariție trimestrială, parțial color, coperți cartonate și un disign de excepție, realizat de Lascăr Morcan și desene de Constanța Abălașei Donosă. Și ca o faptă bună, trebuie să menționăm că revista „Agora Literară ”a LSR este un proiect realizat și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, deci se (mai) poate!

Structurată pe capitole cu titluri inedite și relevante diverselor genuri literare abordate, cum ar fi – Drag și dor de Eminescu, Cronica literară, Sonetul ca stare de spirit, Starea de grație, Starea poeziei, Poezia ca stare de creație, Crochiu de poet, Secvențe lirice, în care descoperim semnatari de notorietate în arealul cultural-artistic național, dar și din Diaspora.

De reținut numele scriitorilor, poeților, critici literari: Mircea Dorin Istrate, Titina Nica- Țene, Aurelia Rînjea,Nicolae Cabel, Lucia Elena Locușteanu, Mihaela CD (Canada) Luci Trușcă, Ionuț Țene, George Ichim, George Petrovai, Dumitru Mălin,Vasile Dan Marchiș, Vasile Cocarcea (R. Moldova) George Roca Australia, Florentin Smarandache (SUA), Marinela Belu-Capșa, Victoria-Maria Pripon, Marieta Coman, Mariana Popa, Radu Botiș, premianți ai Proiectulul cultural internațional „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2021-2022, inițiat de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara, sub egida UZPR și, desigur , promotorii și susținătorii  acestei reviste de suflet, iubire și spirit românesc, Al. Florin Țene, cu două materiale interesante „Virtuțile Aforismului”și „Privirea ca receptor a luminii din cuvinte” și Iulian Patca, despre „Romanul unei generații”.

Un spațiu generos este alocat pentru „Premiile Ligii Scriitorilor din România” pentru cărțile apărute în anul 2022, desemnate de juriul format din scriitorii Iulian Patca (președinte), Gavril Moisa, Voichița Pălăcean Vereș, Ionuț Țene, și Ion Constantinescu. La capitolul „Semnale editoriale”, cu subtitlul „Cartea caldă de pe raft” sunt prezentate o serie de cărți însoțite de  câte un gând frumos și plin de expresivitate.

„Măsurând clipa” – poetele Mihaela CD. și Aurelia Oancă alcătuiesc un impresionant volum de versuri în tandem, măsurând împreună clipa cea repede care trece ireversibil. (Editura Global Universum, Montreal, Canada 2023).

,,Fiorul iubirii” – ajuns la deplină maturitate lirică, a 13 -a carte a poetului Constantin Stroe este „ca un cireș înflorit, bucurându-ne cu înfloririle-poeme de sine… dăruindu-ne fructele de gânduri ale iubirii din noi și din lume” (Florin Gheorghiu).

„Cioplind în grup”- a 15-a carte a Cameliei Felicia Băințan, din lumea sferafică a poeziei, conține mărturisiri complete, complexe, nelăsând loc echivocului și se pare că a sculptat bine în acel trup pentru a scoate la lumină sufletul plin de lumină. (Petronela Apopei)

„O iubire de la răsărit până la apus”- noul roman al Mariei Someșan „consemnează povestea unei iubiri…care s-a cerut împlinită ca un răsărit de soare atât de mult așteptat”, cum îl prezintă Nadia Fărcaș, editoarea volumului.

„Siberii de gheață”- după 20 de „volumașe” de poezii și proze scurte, Rodica Fercana se încumetă să ne poarte prin spașii mai vaste în paginile tulburătoare ale unui roman emblematic. (Ed.Solon, Bistrița, 2023.

„Gânduri belgiene” – ale poetului Gavril Moisa – sunt evident reflecții și miniaturi lirice de călător împătimit și observator sensibil, prezentate cu umor și virtuți metaforice.

„Prin roua gândurilor”- în stil polivalent, poet,redactor, cronicar, textier, promotor cultural, scenarist și regizor, artist în pictură tradițională și digitală, Mihaela CD ne invită să-i citim florilegiul spiritual de eseuri, articole, recente și cronici.

„Natura creștină” – al 11-lea volum de poezii semnat de prolificul poet din Bonțida, Alexandru Blaga, este un valoros „nou inel la trunchiul deja viguros al poeziei sale”, cum remarcă Vasile Filip.

Așadar, o revistă remarcabilă prin ținută grafică și conținut, care trebuie citită.

 

Dumitru Buțoi/UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *