◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
,,VIP SENIORII” ÎN SLUJBA COMUNITĂȚII

Recent a văzut lumina tiparului numărul zece al publicației ,,VIP Seniorii” într-o nouă concepție grafică, parțial color 24 de pagini, cu o abordare de tematici diverse care îi conferă originalitate și expresivitate, o apariție inedită în peisajul jurnalistic în contextul în care presa print e tot mai vulnerabilă. Publicația apare din 2018 sub egida UZP România și este editată de către Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest” Timișoara, președinte Dumitru Buțoi și membru UZPR Timiș. Din cuprins rețin atenția materiale de substanță, relevante, generate de realitatea războinică în care trăim…

Citește mai mult

SĂ FII CU OAMENII ȘI EI SĂ FIE CU TINE

Pr. Dr. Gheorghe Nicolae Șincan, președintele Filialei Mureș a UZPR, la împlinirea a 70 de ani de viață Pe Preacucernicul Părinte Dr. Gheorghe Nicolae Șincan, la cei 70 de ani de viață pe care-i împlinește, îl văd purtând hlamida uneia dintre cele mai delicate metafore din poezia noastră religioasă, aceea a cântecului păsării unice. Vorbim de poemul „Am auzit cântecul păsării unice” al preotului Sandu Tudor. Marea și larga lume, firea toată ascultă armoniile urcușului ceresc, azuriul ce-i dă vieții înțelesuri adânci și neîntrerupt surâs. În această dimensiune a surâsului,…

Citește mai mult

Semnal editorial. Pendul de cer

Se știe că de la visători ne vin cele mai frumoase lucruri și prin ei  ne ridicăm acolo unde se încheagă sufletul. Fiecare pagină din Pendul de cer. Scriitori rememorând Paștile copilăriei (urmând volumului Pendul de cer. Scriitori rememorând Crăciunul copilăriei), din programul Editurii „Cezara”, Târgu-Mureș, e cuib ceresc în care se încheagă sufletul, aducând candoare pe fruntea lumii, unde dorim să fie murmur fără-de-sfârșit  Lumina din Lumină, Dumnezeul adevărat din Dumnezeu adevărat. Copilăria, mâna cu care ne prindem de rai, purtând pe umeri năvală de surâsuri, ca razele prinse…

Citește mai mult

ONU. Sportul, în prima linie a combaterii schimbărilor climatice

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a subliniat, în cadrul unui eveniment online, puterea sportului de a uni și de a inspira oamenii din întreaga lume, servind ca un catalizator eficient pentru promovarea respectului, egalității, diversității și incluziunii. „Sportul oferă, de asemenea, o platformă pentru abordarea unora dintre cele mai grave amenințări globale la adresa oamenilor și a planetei, cum ar fi schimbările climatice, care în prezent fac ravagii în toate țările, cu cel mai mare impact asupra celor săraci și vulnerabili”, a spus oficialul. Adjunctul șefului ONU a…

Citește mai mult

Organizația Reporteri fără frontiere, „profund șocată” de transferarea procesului asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) se declară „profund șocată” de decizia Înaltei Curți Penale din Istanbul de a trimite cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în Arabia Saudită. „Acest transfer zdrobește speranțele rămase ale justiției penale pentru asasinatul din 2018. RSF va continua să conteste prin toate mijloacele această impunitate inacceptabilă”, menționează organizația. Recent, Înalta Curte Penală din Istanbul a decis să transfere dosarul în Arabia Saudită, de unde provine echipa ucigașilor. Turcia a închis imediat dosarul Khashoggi, iar avocații mai pot contesta hotărârea la Curtea superioară, dar răsturnarea acestei decizii…

Citește mai mult

Când redacțiile locale se închid, electoratul devine mai partizan

The New York Times și Wall Street Journal au înregistrat câștiguri mari în ceea ce privește abonamentele digitale în 2016 și 2017, CNN a avut cel mai vizionat an în 2018, iar The New York Times a adăugat 120 de noi angajați în redacție. Dar ziarele locale nu merg la fel de bine peste Ocean. Ultimul deceniu a fost brutal pentru presa locală, iar cifrele din spatele prăbușirii ziarelor locale sunt uluitoare, scrie The Conversation. În 2006, ziarele americane au vândut spațiu pentru reclame de peste 49 de miliarde de…

Citește mai mult

Salonul Artelor Decorative, la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni deschide joi, 14 aprilie 2022, cea de-a XX-a ediţie a Salonului Artelor Decorative, un eveniment important în peisajul artelor vizuale şi aşteptat, în fiecare an, de publicul larg. Curatorii Cosmin Năsui şi Georgiana Cozma vin anul acesta cu o selecţie surprinzătoare, dedicând domeniului sticlei trei dintre secţiunile expoziţionale, 2022 fiind declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite Anul Internaţional al Sticlei – International Year of Glass (IYOG2022). Astfel, în secţiunea expoziţională History este concentrată o selecţie de artişti şi lucrări reprezentative ale acestora, care s-au remarcat în ediţiile anterioare…

Citește mai mult

Corul Madrigal, în Turneul naţional de Paşte „Săptămâna Patimilor”

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va prezenta, în premieră, Turneul naţional de Paşte „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu şi Cezar Verlan, în perioada 13-16 aprilie, informează un comunicat. Spectacolul va fi prezentat în Arad – 13 aprilie, la Filarmonica din Arad, Timişoara – 14 aprilie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Alba Iulia – 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Cluj-Napoca – 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat. Corul Madrigal va interpreta atât compoziţii în primă audiţie românească, cât şi unele dintre cele…

Citește mai mult

UNESCO trage un semnal de alarmă cu privire la abandonul școlar masiv al băieților

Fetele întâmpină mai multe dificultăți în accesul la educație și riscă mai mult decât băieții să nu urmeze școala, în special la nivel primar. Dar, pe măsură ce educația progresează, aceasta devine o problemă a… băieților. Cu ocazia noului său raport global privind dezlegarea băieților de educație, UNESCO oferă răspunsuri la câteva întrebări importante privind educația și egalitatea de gen. La nivel global, 132 de milioane de băieți nu merg la școală. Aceasta reprezintă mai mult de jumătate din populația globală de tineri fără școală și mai mult de cele…

Citește mai mult

Previziuni economice tot mai sumbre pentru Europa de Est

Invazia Rusiei în Ucraina are un impact asupra întregii regiuni a Europei de Est, avertizează Banca Mondială (BM), potrivit căreia scenariul este şi mai sumbru în cazul în care conflictul continuă mai mult timp, relatează AFP. Previziunile cu privire la Ucraina sunt mai rele decât o proiecţie din martie a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care estima o scădere a PIB-ului de 10-35%, sau decât o scădere cu 20% estimată la 31 martie de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Întreaga regiune este afectată de consecinţele economice ale acestu război,…

Citește mai mult

Bază de date creată de jurnaliști, pentru combaterea revizionismului în Balcani

BIRN a prezentat o parte din baza sa de date cu fapte legate de asediul Sarajevo din 1992-1995, care a fost stabilită în sau prin verdictele Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII). Pe lângă Sarajevo, au fost acoperite și alte părți ale orașului care se aflau sub controlul Armatei Sârbe Bosniace, VRS, inclusiv Grbavica, Vraca și Nedzarici, precum și municipiile Saraievo Ilidza, Hadzici, Vogosca și Ilijas, inclusiv locuri. unde au fost reținuți și uciși civili, demolări și jefuiri de proprietăți și alte crime comise în zonele Pale și Sokolac,…

Citește mai mult

La Cluj s-a tipărit prima oară în limba română cu grafie latină numele Iisus (Jssus) și pronunțat cu doi de ”i”

Părerea generală, conform căreia forma numelui Isus ar translitera cuvântul ebraic pentru „măgar”, şi ar trebui evitată din acest motiv, este greșită. Nu se regăsește acest cuvânt în traducerea din ebraică. De ce au ales românii numele Iisus să se scrie cu doi de „i”, în loc de formula latină a numelui Mântuitorului, de „Isus” este o altă interpretare și controversă științifică. Tradiția noastră bisericească a mers pe tradiția grecească de „Iisus”. Grafia Iisus este etimologică, ea reproducând sunetul η din Ιησούς, care în latină a fost redat ca e….

Citește mai mult