Persoane legate de partidul de guvernământ din Kosovo şi preşedintele au incitat publicul împotriva jurnaliştilor, după ce două instituţii de presă au făcut o greşeală, urmată de scuze publice. Împreună cu alte ONG-uri internaționale care apără libertatea presei, Reporteri fără Frontiere (RSF) condamnă, într-o scrisoare deschisă, o reacție disproporționată care a dus la ostilitate nejustificată împotriva reporterilor.
„Noi, organizațiile subsemnate, solicităm încetarea imediată a limbajului de discreditare și denigrare care vizează publicațiile media de către oficiali și persoane legate de partidul de guvernământ Lëvizja Vetëvendosje, Biroul Președintelui și alte instituții la nivel înalt.
În ultimele zile, am fost îngrijorați de mesajele de pe rețelele de socializare provenite de la politicieni și oficiali, care au servit la incitarea publicului împotriva jurnaliștilor și reporterilor. Acestea includ, de exemplu, comentarii pe Facebook ale purtătorilor de cuvânt și ale consilierilor mass-media atât ai Biroului primului ministru, cât și ai Lëvizja Vetëvendosje, care, vorbind în numele partidelor pe care le reprezintă, au sugerat că mass-media au încercat să submineze președintele. Luate împreună, aceste comentarii au dus efectiv la un torent de abuzuri online din partea susținătorilor Lëvizja Vetëvendosje, care vizează jurnaliști și activiști critici și independenți.
Cazul de față provine dintr-un articol publicat de un mijloc de presă online și republicat de un altul pe 4 februarie, despre cheltuielile cu combustibilul deputaților în parlament. Aceste publicații au inclus o eroare și au fost ulterior modificate, alături de scuze publice. Este important ca toate mass-media să respecte standardele profesionale și să respecte Codul de etică jurnalistică. Cu toate acestea, apreciem că răspunsul la aceste greșeli din partea anumitor oficiali guvernamentali și de partid a fost disproporționat și a condus la ostilitate nejustificată împotriva presei.
În plus, utilizarea unui limbaj care discreditează se încadrează într-un context problematic mai larg, în care indivizii legați de Vetëvendosje încearcă să submineze încrederea publicului în mass-media. Suntem îngrijorați că această strategie de incitare a publicului împotriva mass-mediei și activiștilor critici și independenți este periculoasă pentru siguranța fizică a jurnaliștilor și are un efect care subminează valorile democratice. Având în vedere ambiția Kosovo de a adera la Consiliul Europei și la Uniunea Europeană, credem că este de cea mai mare importanță ca politicienii, reprezentanții partidelor și personalitățile publice să respecte libertatea presei și să ajute la crearea unui mediu propice pentru siguranța jurnaliștilor.
Prin urmare, îi cerem președintelui și prim-ministrului să se asigure că un astfel de limbaj incendiar îndreptat către mass-media din aparatul lor de partid încetează, acum și în viitor”, se arată în document.