◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

„Eminența cenușie” a uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, Saud al-Qahtani, promovat ca „patriot”

La mai bine de trei ani de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, consilierul curții regale saudite acuzat că a fost „eminența cenușie” a acestei crime care a făcut înconjurul lumii este reevaluat și reintrodus – în liniște – de influenți pro-guvernamentali ca o figură de „patriot care și-a servit țara”.

Anumite conturi vizibile pe rețelele sociale i-au adus, în ultimele luni, adevărate omagii lui Saud al-Qahtani, asistent șef al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, într-o mișcare care este văzută ca marcând revenirea sa treptată în prim-planul puterii saudite, pentru că după iureșul mondial al asasinatului, din care mulți au crezut că se va învăța, totuși, ceva, cel acuzat că a planificat unul dintre cele mai brutale asasinate ale istoriei moderne în interiorul Consulatului saudit din Istanbul a intrat sub radar, cum se întâmplă de obicei când intervine furia publicului.

Doar că mențiunile crescânde pe conturile de socializare care îl susțin pe bin Salman par să dea semne că oficialii se simt suficient de siguri și de relaxați că totul s-a uitat pentru a risca să-l reintegreze în inima guvernului. „Nu există nicio îndoială că s-a întors. Dar a plecat vreodată cu adevărat?”, s-a întrebat un înalt oficial din Golf, ctat de „The Guardian”.

În 2019, un tribunal saudit l-a absolvit pe Qahtani de orice acuzație în legătură cu asasinatul, în timp ce alți alți cinci membri ai echipei de atac au fost condamnați la moarte și patru au fost condamnați la 24 de ani de închisoare. Oficialii din SUA, Marea Britanie și Europa au descris sentințele drept o batjocură, președintele Amnesty International, Agnès Callamard, a vorbit despre o „antiteză a justiției”, dar Qahtani a fost o figură esențială în ascensiunea rapidă a lui bin Salman, știe o mulțime de lucruri și nu mai poate trăi ca până acum, „într-o continuă paranoia”, cum s-a exprimat oficialul menționat de mass-media internaționale. Și dacă tot au trecut niște ani, de ce să nu fie portretizat ca un patriot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *