◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Organismele media strâng rândurile în fața proceselor SLAPP

Procesele SLAPP, declanșate pentru a intimida jurnaliștii și criticii, au fost folosite de multă vreme pentru a înăbuși libertatea de exprimare. Dar din 2015 a existat o creștere bruscă a acestor SLAPP (procese strategice împotriva participării publice) nu numai în Europa, ci la nivel global, conform ultimului raport „Weaponising the Law: Attacks on Media Freedom”, al Fundației Thomson Reuters și Tow Center for Digital Jurnalism de la Universitatea Columbia.

Situația este gravă în multe țări. Cotidianul național polonez Gazeta Wyborcza a fost lovit de cel puțin 90 de procese de când Partidul Lege și Justiție, de guvernământ, PiS, a venit la putere în 2015. elPeriódico, cotidianul din Guatemala, a cărui acoperire a corupției în 2015 a dus la arestarea a zeci de oficiali guvernamentali, și-a oprit recent ediția pe hârtie pentru că nu-și mai permitea să tipărească și s-a mutat exclusiv online. Publicația are aproximativ 40 de SLAPP deschise împotriva sa, iar președintele și fondatorul său, José Rubén Zamora Marroquín, se află în închisoare din iulie 2022.

Și jurnaliștii din Marea Britanie sunt vizați de SLAPP. Situația s-a deteriorat atât de mult, încât judecătorilor din Marea Britanie li se vor acorda noi competențe pentru a respinge procesele opresive într-un stadiu incipient, prin intermediul amendamentelor adăugate la legea privind infracțiunile economice și transparența corporativă, potrivit journalism.co.uk.

Deși utilizarea SLAPP-urilor este în creștere, există și evoluții pozitive. Comisia Europeană a emis Recomandarea 2022/758 „privind protejarea jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului care participă public la procedurile judiciare vădit nefondate sau abuzive”. Recomandarea îndeamnă statele membre să revizuiască legile privind defăimarea pentru a se asigura că acestea nu pot fi folosite pentru a reduce la tăcere jurnaliştii şi că sancţiunile nu sunt disproporţionate.

Rezoluția din 2020 a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU privind siguranța jurnaliștilor a cerut, de asemenea, să se asigure că legile privind defăimarea și calomnia nu sunt utilizate în mod abuziv pentru a cenzura jurnaliştii. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *