◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
FAO. Starea pădurilor Pământului

Schimbările climatice sporesc vulnerabilitatea pădurilor lumii, care se confruntă din ce în ce mai mult cu presiuni legate de climă, cum ar fi incendiile și dăunătorii, a declarat pe 22 iulie 2024 Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un nou raport, care evidențiază rolul inovației în realizarea unui viitor durabil pentru sectorul forestier (https://news.un.org/fr/story/2024/07/1147251): raportul „State of the World’s Forests 2024” (”Starea pădurilor din lume 2024”) spune că există dovezi care sugerează că schimbările climatice fac pădurile mai vulnerabile la factori precum incendii și dăunători. Intensitatea și frecvența…

Citește mai mult

Conferința „85 de ani
de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial”

Al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, prin invadarea Poloniei de către Germania nazistă. La 17 septembrie, Uniunea Sovietică a acționat la rândul ei și a atacat în partea de est a Poloniei fără nicio declarație oficială de război. Ministrul sovietic de externe, Viaceslav Molotov, anunța pe ambasadorul polonez la Moscova că intervenția sovietică avea drept pretext „protejarea minorității ruse din Polonia”. La scurt timp, Polonia a dispărut de pe hartă, vestul fiind ocupat de Germania, iar estul anexat la Uniunea Sovietică. Polonezii se retrag spre frontierele…

Citește mai mult

Zilele Municipiului București – video mapping, concerte cu muzică live şi preparate culinare

Aniversarea celor 565 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului va fi marcată în Piața Constițuției, pe 21 şi 22 septembrie, printr-un concurs de video mapping, concerte live şi activităţi pentru toate categoriile de vârstă. Cea de-a IX-a ediție a concursului internațional de 3D video mapping, iMapp Bucharest, va transforma oraşul într-o „veritabilă capitală mondială a luminii”, fațada de 23.000 de metri pătraţi a Palatului Parlamentului fiind pânza pe care va fi proiectat spectacolul de arte vizuale și tehnologie. În parteneriat cu cinci dintre cele mai importante festivaluri…

Citește mai mult

Argeș. Campus școlar nou,
la sat

Noul an de învățământ începe în județul Argeș sub auspicii bune. Pe Argeș în jos, într-un sat frumos, lucrul bun pornim și-o școală clădim! Cu acest slogan pornesc la drum, în noul an școlar, membrii organizației BookLand România, în demersul lor educațional în mediul rural, de a construi în comuna argeșeană Vulturești primul Campus Preuniversitar Profesional în Sistem Dual (cu ciclurile primar, gimnazial, liceal și postliceal). Începutul lucrărilor, pe șantierul Campusului, va fi demarat miercuri, 18 septembrie, în așezarea argeșeană din zona Muscelului. Într-un comunicat remis mass-media, se arată: „După…

Citește mai mult

Început de toamnă bogată în evenimente culturale la Muzeul Județean Gorj
„Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu

Numai joi, 5 septembrie 2024, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, au avut loc două evenimente culturale. O expoziție de pictură intitulată „FANTASMOGRAMELE IUBIRII” realizată de Cornelia Cocan (Aldea), alias Lazara Laz și  Evenimentul aniversar, a 250-a ediție, al minirevistei „Ceașca de cafea”, cea mai mică revistă de literatură din România și poate din lume, fondată de poetul și actorul George Drăghescu din Târgu Jiu.   Organizatori al primului eveniment sunt Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, Asociația „Casa Artelor Tradiționale” și Despărțământul Astra „Dr….

Citește mai mult

Primele concluzii
după implementarea decontului de TVA precompletat

Deși semnalele dinspre companii, dar și din partea profesiniștilor contabili, ne arătau că vor fi multiple probleme în implementarea decontului de TVA precompletat, Ministerul Finanțelor a mers mai departe cu această implementare, astfel că începând cu 5 septemprie au apărut primele deconturi precompletate pe secțiunea e-TVA de pe site-ul ANAF. Așa cum era de așteptat, au apărut și diferențe între deconturile depuse de contribuabili și deconturile precompletate de către ANAF din informațiile deținute de către aceasta, informații culese din alte surse, informații puse la dispoziția ANAF tot de către contribuabili…

Citește mai mult

Orizonturi noi în cercetarea originii limbii române

Se organizează periodic întâlniri în care se analizează evoluția limbii române, dar mai ales originile sale. O astfel de întâlnire ocazionată de sărbătorirea Zilei Limbii Române a avut loc în data de 30 august, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea și a fost moderată de conferențiar doctor Ioan St. Lazăr. Invitați au fost prof. dr. Ion Mocioi, prof. doctor Mihai Vinereanu și dr. Dragoș Teodorescu. Discuțiile purtate de aceștia au căutat să facă lumină în jurul originii limbii române. Ion Mocioi, care este din județul Gorj și este…

Citește mai mult

Istoricul, muzeograful
și arheologul Viorel Căpitanu, distins cu titlul de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău”

Bacăul se poate mândri cu încă un cetățean de onoare. Istoricul, muzeograful, cercetătorul și arheologul, Viorel Căpitanu, a primit onorabilul titlu, vineri, 30 august 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Bacău. Proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău”, domnului Viorel Căpitanu, a fost constituit în urma demersului inițiat de către poeta și publicista, Mihaela Băbușanu, expert bunuri cu valoare memorialistică la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău, căreia i s-au alăturat ulterior, Cristian Plantos, cercetător ştiinţific la Universitatea „1 Decembrie…

Citește mai mult

Sondaj global.
Majoritatea cetățenilor lumii doresc pedepse cu închisoarea pentru daunele aduse mediului

Confruntată tot mai mult cu schimbările climatice și calamitățile de mediu, opinia publică din toată lumea își dorește să vadă consecințe grave și pedepse aspre, cu închisoarea, pentru cei care dăunează planetei. Acestea sunt rezultatele unui sondaj extins, Global Commons Survey 2024, un proiect de cercetare masiv, care a relevat faptul că 72% dintre oamenii chestionați în zeci de țări își doresc ca oficialii guvernamentali să dea undă verde acțiunilor care pedepsesc cu severitate daunele aduse naturii sau climatului. „Suportul majoritar pentru incriminarea acțiunilor care permit daune grave aduse climei…

Citește mai mult

„Pâinea Păcii” împlinește 10 ani

În 2013, Germania a luat inițiativa demarării unui proiect cu dublu scop: păstrarea și ducerea maai departe a memoriei crimelor comunismului și promovarea păcii pe întreaga planetă Pâmânt.El se desfășoară sub genericul „Pâinea Păcii”. România a aderat imediat la această inițiativă de la implementarea căreia se împlinesc acum 10 ani. Ba mai mult, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a fost gazda acestui proiect în care suntem mândri să fim parteneri încă din primul an, 2014. În cadrul acestuia, ministerele agriculturii din statele central şi est europene, ţări foste…

Citește mai mult

„Lexiconul amar” sau blestemul și cuminecătura Cuvântului

Când noi nu mai înțelegem cine suntem, ne luminează Cuvântul. Când noi nu mai știm unde ne îndreptăm, ne călăuzește Cuvântul. Când noi nu mai deslușim rostul vieții, ni-l limpezește Cuvântul. Cuvintele ne nasc și ne cresc, ne pansează și ne sângerează, ne păzesc și ne alină,  ne cârmuiesc și ne orânduiesc viețile. Universul lor imprevizibil  arată drumuri și răscruci, deschide vămi și văi, ceruri și adâncuri.  „Lexiconul amar”, noua producție a Teatrului Odeon, de Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi, după „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, de…

Citește mai mult

Nouă ediție
de titluri Tezaur

Începând de luni, 9 septembrie, românii pot investi în noi titluri de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale neimpozabile de 5,8%, 6,6% şi, respectiv, 7%, a anunţat Ministerul Finanţelor, potrivit radioromania.ro. Peste 242.000 de persoane au investit mai mult de 10,5 milioane de lei în cele 9 emisiuni, de la începutul acestui an. Titlurile de stat Tezaur vor putea fi cumpărate până pe 3 octombrie 2024 online, doar de către persoanele fizice înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului….

Citește mai mult