◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.10.2024

FAO. Starea pădurilor Pământului

Schimbările climatice sporesc vulnerabilitatea pădurilor lumii, care se confruntă din ce în ce mai mult cu presiuni legate de climă, cum ar fi incendiile și dăunătorii, a declarat pe 22 iulie 2024 Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un nou raport, care evidențiază rolul inovației în realizarea unui viitor durabil pentru sectorul forestier (https://news.un.org/fr/story/2024/07/1147251): raportul „State of the World’s Forests 2024” (”Starea pădurilor din lume 2024”) spune că există dovezi care sugerează că schimbările climatice fac pădurile mai vulnerabile la factori precum incendii și dăunători.

Intensitatea și frecvența incendiilor de vegetație este în creștere, inclusiv în zonele neafectate anterior. În 2023, incendiile au eliberat aproximativ 6.687 de megatone de dioxid de carbon în întreaga lume. Incendiile de pădure boreale au fost anterior responsabile pentru aproximativ 10% din emisiile globale de dioxid de carbon. În fiecare an din internalul 2021-2024, aceste incendii au atins un nou maxim, în principal din cauza secetei prelungite. Potrivit FAO, acest lucru a dus la o creștere a gravității incendiului și a reprezentat aproape un sfert din totalul emisiilor de carbon produse de incendiile forestiere.

 

Producția anuală globală de lemn este de 4 miliarde metri cubi

În general, schimbările climatice fac pădurile mai vulnerabile la speciile invazive – insecte, dăunători și agenți patogeni – care amenință creșterea și supraviețuirea copacilor. Nematodul pinului a provocat deja daune semnificative pădurilor native de pin din unele țări asiatice, iar unele părți ale Americii de Nord vor suferi daune devastatoare ale insectelor și bolilor până în 2027.

Producția mondială de lemn rămâne la niveluri record. După o scurtă scădere în timpul pandemiei de Covid-19, producția a revenit la aproximativ 4 miliarde de metri cubi pe an. Aproape 6 miliarde de oameni folosesc produse forestiere care nu sunt lemnoase, iar 70% dintre săracii lumii depind de animale sălbatice pentru hrană, medicamente, energie, venituri și alte utilizări. Proiecțiile indică faptul că cererea globală de lemn rotund ar putea crește cu 49% între 2020 și 2050.

Confruntat cu aceste provocări, raportul afirmă că inovarea în sectorul forestier este un factor esențial pentru progresul în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

 

Soluții inovative

Raportul enumeră cinci acțiuni care vor crește inovația în sectorul forestier: creșterea gradului de conștientizare, dezvoltarea abilităților, capacității și cunoștințelor de inovare, încurajarea parteneriatelor de transformare, asigurarea unei finanțări mai mari și accesibile universal pentru inovare și asigurarea unui mediu politic și de reglementare încurajator. Printre aceste inovații care pot consolida potențialul pădurilor de a face față provocărilor globale, FAO se bazează pe inteligența artificială. Acest lucru ar putea facilita astfel analiza automatizată a unui volum mare de date existente și viitoare colectate zilnic de drone, sateliți și stații spațiale.

Raportul FAO la care ne referim „ajută statele membre FAO și alte părți interesate să promoveze inovarea responsabilă, incluzivă și esențială în sectorul forestier pentru a consolida durabilitatea și reziliența sistemelor agroalimentare pentru o lume mai bună și un viitor mai bun pentru toți”, spune directorul general al FAO, Qu Dongyu în prefața raportului.

Documentul a fost publicat cu prilejul celei de-a 27-a sesiuni a Comitetului pentru Păduri (COFO), care s-a desfășurat în perioada 22-26 iulie 2027, la sediul FAO din Roma. COFO este principalul organism de conducere al FAO în domeniul forestier. Acesta este responsabil pentru identificarea problemelor de politică și tehnice emergente, căutarea de soluții și consilierea FAO cu privire la acțiunile de întreprins. Întâlnirea din iulie 2024 a avut tema „Accelerarea soluțiilor forestiere prin inovare”.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *