◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.07.2024

Singapore, miracolul
sud-estului Asiei

9 august este în Singapore sărbatoare națională; în această zi, în 1965, a avut loc proclamarea independenţei şi a republicii, după ce Singapore a ieșit din componența Federației Malaieziene.

Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est, a cărei suprafață totală este de 704 km², are o populație de 4.326.000 locuitori și o  densitate de 6.389 loc/km².

Această țară este situată în sudul Peninsulei Malayeziene și a statului Malaysia, la  137 km nord de  Ecuator.

Orașul Singapore face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume.

 

Un statut de invidiat

Numărul de mașini Rolls-Royce înmatriculate în Singapore a crescut în 2021 și a rămas la un nivel record în 2022 – listele de așteptare se întindeau la începutul lui 2023  pe ani de zile. Noii cumpărători sunt în proporție covârșitoare chinezi (https://www.national.ro/economie/deplasarea-bogatiei-cine-se-prinde-in-momeala-elvetiei-asiei-785693.html/), postat pe 15 ianuarie 2023): fluxurile fac parte dintr-o transformare a orașului Singapore, care devine un indicator al modului în care un segment al Chinei face față tensiunilor geopolitice și decuplajului mondial. Potrivit unui sondaj realizat de Financial Times în rândurile oamenilor de afaceri din China, Singapore reprezintă un refugiu împotriva tensiunilor financiare și geopolitice.              

„Aceasta este o realiniere dramatică a bogăției în Asia – capitalul se deplasează cât de repede poate către cele mai sigure destinații cu cea mai mare rată de rentabilitate. În Asia, Singapore este din ce în ce mai mult acest loc”, a declarat Drew Thompson, cercetător invitat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew.

Tranzacțiile imobiliare efectuate de cumpărătorii din China continentală sunt cele mai mari, școlile internaționale sunt pline până la refuz, cu sute de candidați chinezi pentru un număr din ce în ce mai mic de locuri. Numărul fondurilor familiale chinezești a crescut de la câteva în urmă cu câțiva ani, la cca 600 în prezent și 500 de întreprinderi chinezești s-au înregistrat în oraș numai în 2022. Există un volum exponențial mai mare de afaceri pentru managerii de averi private și alte servicii financiare și, pe măsură ce amploarea activității a crescut, a fost logic pentru multe dintre cele mai mari bănci de investiții din SUA, Europa și Japonia să transfere mai mulți dintre angajații lor de rang înalt din Hong Kong în Singapore.

 

Vopseaua rece

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au introdus o vopsea specială, cunoscută sub numele de „vopsea rece”, ce are potențialul de a atenua efectul insulei de căldură urbană. Această soluție inovatoare presupune acoperirea acoperișurilor, a pereților și a trotuarelor cu o vopsea care conține aditivi pentru a reflecta căldura Soarelui (https://www.stiripesurse.ro/inovatie-revolutionara-ce-solutie-neasteptata-ar-putea-ajuta-orasele-sa-reduca-temperaturile-pe-timpul-verii_3285795.html, postat pe 9 aprilie 2024): utilizarea acestei vopsele reci poate face ca orașele să fie cu până la 2 grade Celsius mai răcoroase, creând astfel medii urbane mai confortabile. Spre deosebire de studiile anterioare, care se bazau în principal pe simulări sau modele la scară mică, echipa NTU a realizat un experiment în lumea reală pentru a evalua impactul vopselelor răcoritoare. Comparând temperaturile și nivelurile de confort între o zonă tratată cu vopsea și o zonă netratată, au constatat o reducere semnificativă a căldurii emanate de suprafețe. În cele mai fierbinți momente ale zilei, zona vopsită a înregistrat temperaturi cu 2 grade Celsius mai mici.

Efectele de răcire ale vopselei au fost atribuite capacității sale de a reflecta lumina solară și de a reduce absorbția și emisia de căldură de pe suprafețe. Acoperișurile tratate cu această vopsea au reflectat cu 50% mai multă lumină solară și au absorbit cu 40% mai puțină căldură în comparație cu acoperișurile convenționale. Ca urmare, confortul pietonilor a fost îmbunătățit considerabil, zona vopsită fiind cu cca 2 grade Celsius mai rece. Această soluție oferă o abordare minim invazivă a răcirii urbane, oferind orașelor o modalitate rentabilă și imediată de combatere a valurilor de căldură.

Prin reducerea absorbției de căldură în clădiri, vopseaua poate contribui la răcirea structurilor și la reducerea dependenței de aerul condiționat în interior. Această abordare nu este benefică doar pentru orașe precum Singapore, cu climă caldă, ci poate fi aplicată și în alte zone urbane, pe măsură ce temperaturile globale cresc. Cercetările viitoare ale echipei NTU se vor concentra asupra rezistenței vopselei de răcire acolo unde a fost aplicată, oferind noi posibilități pentru ca orașele să se adapteze la provocările tot mai mari reprezentate de schimbările climatice.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *