◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024
Eminescu, omagiat la Blaj

Sămbătă, 15 iunie 2024, va avea loc un o manifestare omagială organizată sub egida UZPR, Filiala Mureș-Harghita, dedicată lui Mihai Eminescu.
Programul evenimentelor:
Ora 9,00 – Teiul lui Eminescu – Hula Blajului
Depunerea de coroane și jerbe
Evocări : MIHAI EMINESCU (1850-1889)
BLAJUL, un capitol de biografie eminesciană
Invitați : – teolog Ciprian VESTEMEAN
– scriitor Nicolae BĂCIUȚ – Tg. Mureș
– poet Răzvan DUCAN – Târnăveni
Moment poetic: ,,Tresărind scânteie lacul“
Recitare din lirica eminesciană, cu participarea elevilor de la: – Col. Naț. „I. M. Clain” (prof. coord. Simu Carmen)
– Școala Gimnazială „I. P. Reteganul” Sâncel
(prof. coord. Ioana Cătăuță),
– Școala Gimnazială Biia (coord. ing. Grigore Pop)
ora 10.00 – Bust Eminescu – Piața 1848
Depunere de coroane
Cuvânt de bun venit:
– Domnul ec. Gheorghe Valentin Rotar, primar Blaj
– Doamna Diana Borcea, director- Biblioteca Mun. Blaj
– Domnul ing. Ioan Mihălțan, preşedinte ASTRA Blaj
– Domnul dr. Frențiu Mircea, președinte onorific ASTRA Blaj
Lansarea volumelor :
– ,, RELIGIA Eminescu și BIBLIA visului de fier”
de Răzvan DUCAN – Ed. Vatra veche, 2023
– ,,Români la Viena” – de Răzvan DUCAN – Ed. Vatra veche, 2024
Prezintă : Scritor Nicolae BĂCIUȚ – redactor-șef revista VATRA VECHE Tg. Mureș, membru titular al USR și UZPR
– Poet Cornel Fugaciu – Mediaș
Moment poetic susținut de elevi de la :
– Școala Gimnazială „P.P.Aron”…

Citește mai mult

„Scara fără sfârșit” – spectacol-eveniment aniversar prof. Nicolae Vasile

Vineri, 14 iunie 2024, la ora 17.00, la Sala „I.C. Brătianu” din strada Biserica Amzei, nr.5-7 (vis-à-vis de Biserica Amzei), București, va avea loc premiera națională a spectacolului-eveniment „Scara fără sfârșit”, de Nicolae Vasile. Distribuția se bucură de actori ai trupei Teatrului NostruM: Mariana Anghel, Daniela Bădescu, Doina Ghițescu, Ion Lorinczi și George Vlaicu, aflați sub bagheta regizorală a Claudiei Motea. Tot în cadrul acestui eveniment vor avea loc o prezentare a cărții „Între lumi”, scrisă de Nicolae Vasile, apărută recent la Editura Creator/Libris și o incursiune virtuală în viața…

Citește mai mult

Serata „Eminescu, jurnalistul”- UZPR. „Trăiri în Cireșar”

Joi, 20 iunie 2024, la ora 17.00, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” (strada J.L. Calderon, nr.39) va avea loc Serata „Eminescu, jurnalistul”- UZPR , ediția a lunii lui Cireșar. Programul va cuprinde binecunoscuta rubrică a profesorului Nicolae Vasile, „Așa grăit-a Eminescu”, precedată de o interesantă disertație susținută de profesorul Ioan N. Roșca: „Eminescu, ziaristul modern de factură filosofică”. Invitații de onoare ai evenimentului sunt soprana Rodica Anghelescu, acompaniata la pian de compozitorul prof. Valentin Mandric. Actorii Teatrului NostruM Mariana Anghel, Daniela Bădescu, Marilena Caraghiaur, Alina Găman, Doina Ghițescu, Irina Gîju,…

Citește mai mult

Premii în memoria jurnaliștilor uciși, în urmă cu 20 de ani, la Mihăilești

Sâmbătă, 8 iunie 2024, în sala de festivități „Iazul Morilor” din Buzău, a avut loc decernarea premiilor Concursului literar „Copiii din Țara Dorului”, organizat de filiala Buzău a Ligii Scriitorilor din România, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău.
În cadrul acestui eveniment, îngrijit cu pasiune de doamna Elena Căpățînă (președinta filialei locale a LSR și membră a UZPR), filiala „Pamfil Șeicaru”-Buzău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști a oferit două premii de suflet, în memoria jurnaliștilor Ionuț Barbu și Elena Popescu – uciși în explozia de la Mihăilești din 24 mai 2004 –, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la trecerea lor întru veșnicie.
Pentru început, le-a vorbit celor prezenți – copii premiați, părinți și profesori coordonatori, precum și jurnaliști și oameni de cultură din localitate – coordonatorul filialei buzoiene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, domnul Stan Brebenel, care a subliniat importanța acestui premiu, dar și a rememorării actului suprem jurnalistic împlinit de Ionuț Barbu și de colega sa, Elena Popescu, uciși în explozia din 2004, când își duceau la îndeplinire datoria de corespondenți ai unui post de televiziune. De asemenea, domnia sa a insistat asupra exemplului de dăruire pe care cei…

Citește mai mult

Cercetare globală. Jurnaliștii care acoperă criza climatică sunt amenințați, atacați, hărțuiți cu procese

 Aproape patru din 10 jurnalişti care acoperă criza climatică şi problemele de mediu au fost ameninţaţi ca urmare a muncii lor, 11% fiind supuşi violenţei fizice, arată rezultatele teribile ale unui sondaj global, derulat în 102 țări.
Cercetarea realizată de Internews Earth Journalism Network (EJN) și Universitatea Deakin, din Australia, a inclus peste 740 de reporteri și editori și a constatat că 39% dintre cei amenințați „uneori” sau „frecvent” au fost vizați de persoane implicate în activități ilegale, cum ar fi exploatarea forestieră și mineritul. Aproximativ 30% dintre jurnaliștii de mediu au fost amenințați cu acțiuni în justiție, ceea ce reflectă o tendință tot mai mare de a corporațiilor și guvernelor de a se folosi de sistemul judiciar pentru a restrânge libertatea de exprimare.

Volumul de acoperire a subiectului, încă insuficient
Sondajul global citat de The Guardian este prima analiză de acest fel a provocărilor cu care se confruntă jurnaliștii care acoperă probabil cele mai presante – dacă nu chiar existențiale – probleme ale timpului nostru. Raportul Covering the Planet include interviuri aprofundate cu 74 de jurnalişti din 31 de ţări despre ajutorul de care au nevoie pentru a face o treabă mai bună relatând vremea extremă, poluarea cu materiale plastice, deficitul…

Citește mai mult

Titlurile în termeni simpli
și exacți atrag cel mai rapid consumatorii de știri

În lumea în ritm rapid a mass-media digitale, știrile se află într-o luptă constantă pentru a capta publicul. Cu o abundență copleșitoare de conținut care luptă pentru atenția cititorilor, unele titluri să iasă în evidență. O serie de studii publicate în Science Advances sugerează că răspunsul stă în simplitate și exactitate.

Efect valabil pe toate platformele
Potrivit studiului derulat de cercetătorii de la Ohio State University, Michigan State University și Harvard University, care au colaborat cu The Washington Post și Upworthy pentru a analiza zeci de mii de experimente din lumea reală, în competiția acerbă pentru atenția cititorilor online, titlurile de știri care folosesc un limbaj în termeni simpli și exacți tind să obțină mai multe click-uri. Această preferință pentru simplitate a fost valabilă atât pe site-urile de știri tradiționale, cât și pe alte platforme de conținut.
Un experiment a arătat că nu doar click-urile astestă preferința pentru simplitate, ci și că publicul acordă mai multă atenție și procesează informațiile prin titluri mai simple. Într-un test de memorie de recunoaștere, frazele din astfel de titluri s-au dovedit mai durabile în memorie. „Trebuie să recunoaștem că utilizatorul obișnuit are mii și mii de opțiuni despre ce să citească – și preferă o scriere…

Citește mai mult

Singapore, miracolul
sud-estului Asiei

9 august este în Singapore sărbatoare națională; în această zi, în 1965, a avut loc proclamarea independenţei şi a republicii, după ce Singapore a ieșit din componența Federației Malaieziene. Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est, a cărei suprafață totală este de 704 km², are o populație de 4.326.000 locuitori și o  densitate de 6.389 loc/km². Această țară este situată în sudul Peninsulei Malayeziene și a statului Malaysia, la  137 km nord de  Ecuator. Orașul Singapore face parte din primele zece cele…

Citește mai mult

Cazul Marin Preda

Luna mai ne aminteşte de cel puţin doi mari autori care ne-au părăsit în ultima lună a primăverii: 6 mai 1961, decesul poetului Lucian Blaga şi 16 mai 1980, moartea lui Marin Preda, la Mogoșoaia. Voi avea în prim-plan cartea Marianei Sipoş. Dosarul Marin Preda (viaţa şi moartea unui scriitor în anchete, procese-verbale, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente), după cum rezultă şi din titlu, aduce în atenţia publică aspecte ale dispariţiei autorului Moromeţilor, caz ce a iscat numeroase controverse referitoare la ieşirea sa din scena vieţii. Mă voi referi…

Citește mai mult

Relația de prietenie,
relația de conviețuire…

Relația om-om se bazează pe: relaţia de comunicare, relaţia de simpatie, relaţia de dragoste, relaţia de convieţuire, relaţia de prietenie, iar toate au la bază sentimentul. Trăim într-o societate în care prieteniile se fac mai greu, dar trebuie să încercăm. Canada este o tară multiculturală. O vedem pe stradă, la lucru, la diferite întâlniri. Mulţi dintre noi merg la festivităţile organizate de alte comunităţi (vezi cele din Toronto. de pe Danphorth, Saint Clair, Bloor, Lake shore, Islington ș.a.). Ne simţim bine, suntem bine primiţi. E un semn că putem să…

Citește mai mult

Program inovator de pregătire a studenților pentru jurnalismul de investigație

Centrul pentru Jurnalism și Democrație (CJD) de la Universitatea Howard a găzduit recent Du Bois Data Lab, un program inovator conceput pentru a „înarma” studenții cu abilitățile esențiale necesare carierei în jurnalismul de investigație. Instructorii au demonstrat mecanismele descoperirii datelor, subiecte precum furnizarea de servicii comunităților marginalizate și subraportate, inteligența artificială etică și alte probleme de justiție socială. Du Bois Data Lab este o colaborare între Centru și Școala de Jurnalism Craig Newmark de la Universitatea City din New York (CUNY). Desfășurat între 29 mai și 5 iunie, programul a…

Citește mai mult

Prietenie fără granițe

Scriitoarea Roxelana Radu, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este redactor-șef adjunct al revistei „Caietele de la Țintești”, după trecerea la cele veșnice a scriitorului și jurnalistului Nistor Tănăsescu. Aceasta a publicat câteva cărți de autor, așa cum ne mărturisește în cuvântul înaintemergător al volumului „Înaintezbor”, apărut la editura Rafet, în anul 2023. Trebuie să recunosc că forma acestui volum mi-a plăcut foarte mult, întrucât iese din tiparele obișnuite, fiind scris de doi autori, Roxelana Radu și Victor Cobzac. Pe Victor Cobzac îl prezintă prietena lui din România astfel:…

Citește mai mult

Gratitudine
pentru Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului
în limba română

Cu dedicație binemeritată fondatorului învățământului în limba română, ardeleanul Gheorghe Lazăr, ziua de 5 iunie a fost aleasă pentru a fi sărbătorită ca Ziua Învățătorului. Proiectul de lege privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat la 9 octombrie 2007 de parlamentul României și a devenit Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea anuală are un caracter educațional, național, apolitic și cultural. „Ziua Învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli, în…

Citește mai mult