◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Jurnaliştii din Hong Kong se regrupează în străinătate

Jurnaliştilor le este din ce în ce mai dificil să relateze în Hong Kong, după impunerea legii securităţii naţionale, în 2020, şi represiunea ulterioară asupra instituţiilor media.

Când instituțiile de știri pro-democrație din Hong Kong Apple Daily și Stand News au fost forțate să se închidă, în 2021, în urma unei reprimări a disidenței conduse de Beijing, Jane Poon, care a lucrat în media orașului timp de aproape trei decenii înainte de a se muta în Australia, a promis că va face tot posibilul pentru a menține în viață spiritul publicațiilor dispărute. După mai bine de un an de planificare, viziunea lui Poon a devenit realitate, odată cu lansarea The Points, un nou mijloc media online dedicat acoperirii știrilor despre Hong Kong și diaspora sa în creștere. Cu sediul în întregime în străinătate, The Points, care publică în chineză, speră să umple golul lăsat de dispariția celor mai multe mass-media independente din Hong Kong, unde jurnaliştii se confruntă acum cu riscul de a fi arestați și întemnițați pentru acoperirea considerată critică la adresa Beijingului, potrivit aljazeera.com.

Personalul este alcătuit din foști angajați ai presei din Hong Kong, inclusiv de la Apply Daily, care s-au mutat în străinătate pe fondul represiunii libertății presei și a altor libertăți civile. Cu personal în Australia, Canada și Regatul Unit, postul speră să fie prima operațiune de știri de 24 de ore pentru Hong Kong, care are sediul în afara orașului. „Cred că, deși mass-media din Hong Kong se află într-o situație dificilă, ar putea fi, de asemenea, un moment de a transforma o criză într-o oportunitate. Am putea înființa o platformă media pentru jurnaliştii din diferite locuri, care pot lucra împreună pentru a acoperi articole din toate țările pentru diaspora din Hong Kong și, de asemenea, pentru a acoperi poveștile care nu mai au voie să fie publicate în Hong Kong”, spune Poon, care a lucrat pentru Next Magazine.

Hong Kong a fost mult timp considerată una dintre cele mai vibrante și mai libere scene media din Asia, până la impunerea unei legi de securitate națională elaborată de Beijing, în 2020. De atunci, majoritatea organismelor media pro-democrație din oraș a fost forțată să închidă redacțiile, de teamă că vor fi vizate de autorități.

Anul trecut, în Indicele Mondial al Libertății Presei, Hong Kong a scăzut cu aproape 70 de locuri, pe 148, potrivit organizației Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)

Foto: Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *