◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.07.2024

Secretarul general al ONU:
„Fac apel la fiecare ţară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili”

Încălzirea globală cauzată de activităţile umane a atins un „ritm fără precedent”, iar fereastra pentru limitarea creşterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius este deja aproape închisă, avertizează zeci de cercetători de renume într-un studiu citat de Agerpres.

„Încălzirea provocată de om a crescut într-un ritm fără precedent în măsurătorile instrumentale, atingând 0,26 grade Celsius în perioada 2014-2023”, indică aceşti oameni de ştiinţă.

Studiul, publicat miercuri în revista Earth System Science Data, este rodul muncii a circa 60 de cercetători de renume, care au folosit metodele IPCC, experţii în climă mandataţi de ONU. Doar în anul 2023, încălzirea atribuită activităţii umane a atins 1,31 grade Celsius. Încălzirea totală observată a fost de 1,43 grade Celsius – deoarece variabilitatea naturală a climei a jucat, de asemenea, un rol, începând cu fenomenul El Nino.

Acest studiu apare într-un moment în care reprezentanţi din întreaga lume se întâlnesc la Bonn pentru a face să avanseze negocierile privind clima înaintea conferinţei COP29, programată să aibă loc la Baku la sfârşitul anului (11-22 noiembrie).

Încălzirea globală este rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră – cauzate în principal de utilizarea masivă a combustibililor fosili (petrol, gaze, cărbune) – care au atins niveluri record: circa 53 de miliarde de tone de dioxid de carbon echivalent pe an în perioada 2013-2022. Doar pentru anul 2022, ele erau de 55 de miliarde de tone.

 

„Greenwashing neruşinat”

Oamenii, vinovaţi de încălzirea climei, reprezintă acelaşi „pericol pentru planeta noastră ca meteoritul care a exterminat dinozaurii”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs rostit la Muzeul de Istorie Naturală din New York, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. „Bătălia pentru +1,5°C va fi câştigată sau pierdută în anii 2020, sub privirile politicienilor de astăzi. Totul depinde de deciziile pe care aceşti politicieni le vor lua – sau pe care nu le vor lua – în special în următoarele 18 luni”, a spus secretarul general al ONU.

Prima ţintă a criticilor sale, ca de obicei, a fost sectorul combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze), „naşii haosului climatic, care obţin profituri record şi se îmbuibă cu miliarde de miliarde de subvenţii plătite din impozitele contribuabililor”.

El şi-a reiterat apelul pentru taxarea profiturilor din acest sector pentru a finanţa lupta împotriva încălzirii climei, evocând totodată, fără să îşi precizeze ideea, anumite „taxe de solidaritate” în sectoarele aviaţiei şi transportului maritim.

Antonio Guterres a denunţat, de asemenea, „complicitatea” agenţiilor de publicitate în ceea ce priveşte „greenwashing-ul neruşinat” practicat de sectorul combustibililor fosili, principalii vinovaţi pentru încălzirea climei globale. „Multe guverne restricţionează sau interzic publicitatea pentru produse care sunt dăunătoare sănătăţii umane, cum ar fi tutunul (…) Fac apel la fiecare ţară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili”, a adăugat secretarul general al ONU.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *