◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
UZPR și Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, împreună pentru un viitor verde. Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST, ediția a XII-a, Galați

Conștientă de misiunea sa publică și pe deplin ancorată în temele majore ale prezentului, Uniunea Zariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, condusă de Lavinia Șandru, a organizat cea de-a XII-ediție a proiectului socio-cultural și educațional Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST „Pentru Sănătatea Pământului”. Aflată în plină desfășurare la Galați, manifestarea, de o complexitate remarcabilă, reunește cineaști și filme de gen, reprezentative, din ţări de pe mai multe continente, spectacole de muzică, ateliere, concursuri. În prezența unui mare număr de personalități publice și de membri…

Citește mai mult

DESTINE LITERARE 2022

Semnalăm o recentă apariție publicistică cu tematică literară, „Destine literare” (Canada, Anul XV, nr. 58, ianuarie – martie 2022), patronată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Din punctul meu de vedere, punctul maxim al acestui număr de revistă îl deține DIALOGUL științific dintre Cristina Balaj Mihai (Canada) și Ionuț Geană (conf. univ. dr. la Universitatea din București), privind dialectul ISTROROMÂN – astăzi. Până în anii 2000, în Școala Românească , la Gimnaziu, și mai cu sârg, la Liceu, se studia despre „Originea și evoluția Limbii Române”. Și se învăța despre…

Citește mai mult

Iosif Gligor: „UZPR a dovedit că este o uniune care se implică și reprezintă cu adevărat interesele jurnaliștilor”

IOAN  VASIU: De câți ani lucrezi ca jurnalist ? Când și unde ai început activitatea de gazetar? IOSIF  GLIGOR : Am 32 de ani de activitate în domeniul presei scrise, audio și vizuale. Imediat după 1989 am înființat o societate privată și mi-am editat propriile ziare, pe tipar înalt, cum era la vremea respectivă, la micuța tipografie din Alba Iulia. A fost nevoie de multă muncă și alergătură. Cel mai dificil a fost cu obținerea unei cote de hârtie pentru tipărit, care se aproba doar de fostul minister al culturii….

Citește mai mult

„Produsul” de presă împinge transformarea mass-media la următorul nivel

Rolurile și echipele concentrate pe produs există în jurnalism de ceva vreme, dar nu toate redacțiile îmbrățișează conceptul cu toată inima. Într-o lume a „pivotărilor” către instrumente și platforme de scurtă durată, asta nu este deloc surprinzător. Echipele de redacție ar putea fi, de asemenea, îngrijorate de faptul că disciplina de produs – împrumutată de la companiile de tehnologie – se îndepărtează prea mult de obiectivele jurnalismului de a servi comunitățile și a-i trage la răspundere pe cei puternici. Feli Carrique, directorul executiv al News Product Alliance (NPA), consideră că…

Citește mai mult

Jurnalismul local, în criză de personal

Posturile locale de știri nu sunt imune la deficitul de forță de muncă din SUA. Angelo Lynn, editorul și editorul Addison County Independent, consideră că cea mai mare provocare în a aduce mai mulți jurnaliști în redacții este criza actuală a locuințelor și a îngrijirilor. Pe de altă parte, „este important ca studenții să înțeleagă că trebuie să fie fotografi, să poată face videoclipuri, podcast. Ei trebuie să poată face totul și pe deasupra să scrie și o poveste bună”, a spus Lynn. „Îmi fac interviurile, filmez, scriu și montez”,…

Citește mai mult

Aplicație pentru jurnaliștii din Zimbabwe aflați în situații de risc

O nouă aplicație îi ajută pe jurnaliștii din Zimbabwe să rămână în siguranță în mediile în care sunt expuși riscului. Creat de Institutul Media din Africa de Sud (MISA), instrumentul acționează ca un buton de panică și este văzut ca o resursă important, relatează Voice of America. Nomilo Simanje, de la MISA Zimbabwe, punctează faptul că „în lumina unor tendințe care au crescut efectiv în perioadele electorale, MISA Zimbabwe a lansat acest buton de alertă, foarte util pentru alegerile generale care vor avea loc anul viitor și, de asemenea, în…

Citește mai mult

Spectacolul – lectură „Plantăm un măr”, la Teatrul Gong

Actorii Eliza Păuna, Paul Bondane şi Eleonora Coşuleţ prezintă, la Teatrul Gong, spectacolul – lectură „Plantăm un măr”, care are la bază texte scrise de către Elena Astasieva şi Natalia Block, în cadrul programului naţional „Artişti români pentru artişti ucraineni”, informează un comunicat de presă. Spectacolul va avea loc de la ora 18,00. Accesul publicului la eveniment se face pe baza biletelor puse în vânzare exclusiv online prin teatrulgong.ro şi mystage.ro. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră şi nu este recomandat celor cu vârsta sub 10 ani. „Spectacolul…

Citește mai mult

Copiii, prezenți în 24% din gospodăriile europene

În aproape un sfert (24%) din cele 197 de milioane de gospodării din Uniunea Europeană locuiau copii la finele anului 2021, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul acestor gospodării cu copii, cele mai frecvente erau cele unde locuia un copil (49% din gospodăriile cu copii). De asemenea, 39% aveau doi copii, iar 12% aveau trei sau mai mulţi copii. Aproximativ 13% din gospodăriile cu copii erau alcătuite din părinţi singuri (şase milioane de gospodării), reprezentând 3% din totalul gospodăriilor.

Citește mai mult

Programul de redresare al Poloniei, aprobat în sfârșit

Comisia Europeană a aprobat planul de redresare de 35,4 miliarde de euro pentru Polonia, după o întârziere generată de opoziția Varșoviei de a anula reformele judiciare.„Am ajuns la acest punct după negocieri lungi și intense, abordând, de asemenea, unele aspecte fundamentale legate de statul de drept care au impact asupra climatului investițional”, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni. Fondurile pentru COVID-19 au fost suspendate de executivul UE din cauza preocupărilor privind statul de drept în Polonia și situația Camerei de disciplină, contestată, introdusă în 2018. Camera a fost considerată…

Citește mai mult

GRECO cere guvernelor europene înființarea de registre de lobby, pentru combaterea corupției

Guvernele UE trebuie să-și sporească transparența și responsabilitatea în ceea ce privește activitatea de lobby, a declarat Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), al Consiliului Europei, într-un raport anual. „Membrii publicului trebuie să știe ce actori încearcă să influențeze deciziile politice, astfel încât riscul de practici corupte să poată fi redus”, punctează grupul. Organismul de combatere a corupției a susținut că, deși activitățile de lobby sunt „legitime”, este vital ca standardele anticorupție să fie în vigoare, cum ar fi „înființarea de registre de lobby, care să indice dacă contactele sunt…

Citește mai mult

UE a depășit ținta asumată de reducere a emisiilor cu efect de seră

Uniunea Europeană a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 34% sub nivelul din 1990 până în 2020, depășind ținta blocului de 20%, potrivit datelor oficiale transmise de către UE la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC). Raportul de inventar are 961 de pagini și a confirmat datele preliminare, care sugerează că Uniunea Europeană este pe cale să-și depășească obiectivul climatic pentru 2020. UE și-a redus deja emisiile cu 26% în 2019 și și-a atins obiectivul de 20% înainte ca blocările din cauza pandemiei de COVID-19…

Citește mai mult

Forumul de la Davos. Puncte-cheie despre evoluția lumii, de la sănătate publică la Metaverse

De la Ucraina la economie, tehnologie, sănătate și crize alimentare și energetice, recent încheiatul Forum de la Davos, primul după pandemie, a abordat câteva teme-cheie ale evoluției lumii. „Unitatea europeană a fost subliniată de Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg și Pedro Sánchez, care au făcut apel la continuarea cooperării. Mesajul lui Olaf Scholz? Nu putem permite Rusiei să câștige acest război. H.H. Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, Emir al Qatarului, a spus că țara sa este pregătită să ajute la găsirea unei soluții pașnice la război”, au punctat…

Citește mai mult